Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt vergunning voor windmolens in Pittem: “Hopelijk was dit de laatste veldslag”

Op Pittemberg is Luminus gestart met het opruimen van het steenpuin dat de windmolenbouwer er eind november zelf legde. Dat puin diende voor de grondwerken voor de bouw van een windturbine, maar het gemeentebestuur stapte naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen en die liet de werken quasi meteen stil te leggen. Die Raad heeft nu de omgevingsvergunning vernietigd.

Sinds de werken werden stilgelegd in november veranderde er op het terrein niets meer, in afwachting van een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die is er nu en sinds dinsdag wordt het terrein weer in ere hersteld. Niet alleen zal de hoop steenpuin (dat diende voor de aanleg van een toegangsweg richting de site, red.) afgevoerd worden, ook het zitbankje en de vuilnisbak komen volgens burgemeester Denis Fraeyman (CD&V) terug op hun plaats. “Zo zal dit mooie plekje opnieuw in ere hersteld worden en kunnen we straks weer genieten van het uitzicht op Pittemberg.”

Het gemeentebestuur, actiecomité Leefbaar Pittem en het Bergcomité argumenteren al sinds het prille begin in 2019 dat de drie windturbines, die langs de N37 zouden komen, niet passen in het landschap en te dicht bij bewoning ingeplant staan. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft vorige week de omgevingsvergunning afgekeurd, waardoor het dossier nu opnieuw naar de Vlaamse regering gaat die eerder de vergunning had toegekend.

Eerder al eens afgekeurd

Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt, want in november 2021 had Luminus al groen licht gekregen van Vlaanderen voor de bouw van de drie molens in Pittem. Het gemeentebestuur en Leefbaar Pittem stapten toen ook naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die uiteindelijk de klagers gelijk gaf.

In 2023 diende Luminus echter een nieuwe, aangepaste aanvraag in. Daardoor werd de hele procedure opnieuw doorlopen. Of dat nu opnieuw zal gebeuren is niet duidelijk. “Het feit dat het puin opgeruimd wordt, is uiteraard een positief signaal”, aldus nog Fraeyman. “Je kunt stellen dat we opnieuw een veldslag gewonnen hebben. Laat ons hopen dat het de laatste was.” (SV)

The post Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt vergunning voor windmolens in Pittem: “Hopelijk was dit de laatste veldslag” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen zullen opereren

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Willy Claes (85) wordt lijstduwer voor Vooruit in Hasselt

Voormalig minister Willy Claes is lijstduwer voor Vooruit in Hasselt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat is beslist nadat Groen heeft aangekondigd dat ze het kartel met Vooruit wil stopzetten. Claes wil achteraan de lijst zijn steentje bijdragen om de partij te versterken. "Het enige wat ik wil doen, is de jonge generatie helpen", zegt hij.

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »

Nieuwe wandelpaden in de duinen, recreatief buurtpark en meer parking: Wenduine weer een stukje attractiever

Na anderhalf jaar werken is het gebied tussen de Koninklijke Baan, de Leopold II-laan en de Rotonde helemaal heringericht. Het duingebied werd opgewaardeerd, de parking heraangelegd en ook het buurtparkje kreeg een grondige opknapbeurt. Alle werken zijn nu afgerond.
The post Nieuwe wandelpaden in de duinen, recreatief buurtpark en meer parking: Wenduine weer een stukje attractiever appeared first on

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »