Post Title

De Sint-Paulusschool tekende voor het eerst in op de officiële digitale aanmeldingsprocedure. Daardoor kwamen in totaal 120 scholieren op de wachtlijst van hun eerste voorkeur terecht, wat heel wat frustraties bij de ouders veroorzaakt. Deze week kampeerden enkelen van hen ’s nachts voor een andere campus om ook daar niet uit de boot te vallen. “Zelfs een tweeling kan niet naar dezelfde school”, klinkt het.

Ongeziene taferelen in het Waregemse onderwijs. Begin deze week overnachtten ouders voor de schoolpoort om hun kind te kunnen inschrijven. De Sint-Paulusschool – die de campussen VTI, Hemelvaart, College, VIBSO, Sint-Jan Berchmans (Avelgem) en Sint-Vincentius (Anzegem) verenigt – nam dit voorjaar voor het eerst de officiële aanmeldingsprocedure van het departement Onderwijs in gebruik.

Vraag en aanbod

Ouders van leerlingen die volgend schooljaar naar het middelbaar trekken, dienden zich voor 19 april digitaal aan te melden en hun schoolkeuze aan te duiden. Maandag werden de plaatsen via het digitale systeem toegewezen. Daarbij belandden zo’n 120 kinderen op de wachtlijst van hun voorkeurschool. “De beslissing om in de aanmeldingsprocedure te stappen was onvermijdelijk”, duidt coördinerend directeur Hilde Van Der Donckt.

“De capaciteit van onze campussen is beperkt: op het vlak van beschikbare lokalen, ruimte voor sport en spel, sanitair en refters, maar ook qua zorg en begeleiding. Onze prioriteit is om elke leerling een optimale leeromgeving te bieden, iets wat enkel mogelijk is binnen de grenzen van onze capaciteit. De procedure – en helaas ook het grote aantal kandidaten zonder gunstig ticket – heeft bovendien zijn noodzaak bewezen: de vraag voor bepaalde campussen is groter dan de beschikbaarheid.”

Criteria

De criteria voor de toewijzing wordt door de overheid bepaald. Enkel broers en zussen van leerlingen en kinderen van personeelsleden van die campus, hebben voorrang. Het nieuwe systeem botst op veel kritiek bij ouders die op de wachtlijst terechtkwamen. Audrey en Anthony kampeerden maandagnacht voor de schoolpoort van campus Hemelvaart, om geen tweede inschrijving mis te lopen.

“Al drie jaar weet onze zoon perfect naar welke school hij wil gaan. Samen met het CLB werd gezocht naar een passende richting en met zijn huidige klas bracht hij reeds een bezoek aan het College. Nadien trokken we samen naar de infodag waar we nog meer overtuigd raakten. Onze zoon stippelde al een route uit en sprak af met vrienden om samen naar school te fietsen.”

Verjaardag in mineur

“Maandag kregen we melding dat we op de wachtlijst stonden. De computer die beslist, houdt duidelijk geen rekening met de afstand tot de school of de richting die iemand wil volgen. Op deze manier worden vriendengroepen uit elkaar getrokken, zelfs een tweeling kan niet naar dezelfde school. De kinderen worden verdeeld als knikkers in een zak.”

“Onze zoon wil wetenschappen-wiskunde volgen, dus blijft er in Waregem naast het College nog maar één optie over. We besloten geen risico’s te nemen en trokken dinsdag om 1.30 uur naar campus Hemelvaart, waar er door de nacht heen steeds meer ouders kampeerden. Om 9.45 uur was onze zoon ingeschreven. Het was zijn 12e verjaardag, eentje in mineur.”

Gelijke kansen

Audrey richtte zich op Facebook tot Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Het bericht werd druk gedeeld door andere ouders. “We begrijpen dat deze nieuwe procedure voor veel ouders en leerlingen onverwachte en teleurstellende gevolgen heeft gehad”, reageert directeur Van Der Donckt.

“Dat in de aanmelding geen rekening wordt gehouden met de afstand tussen woonplaats en school vinden veel ouders onbegrijpelijk. Maar uiteraard moet elk kind, of het nu woont in het stadscentrum, of in de omliggende regio’s van Deerlijk of Kruisem, gelijke kansen krijgen om hier school te lopen.”

“Hoewel sommige van onze campussen volledig bezet zijn, willen we benadrukken dat er voldoende capaciteit is op andere campussen van de Sint-Paulusschool. Dat dit niet voor iedereen de ideale situatie is, daar hebben we uiteraard veel begrip voor.”

The post is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem

Op 28 juni trekt Hilde Lesaffre uit Oudenburg voorgoed de deur van Gemeentelijke Basisschool ’t Mozaïek in Eernegem achter zich dicht. Na 42 jaar dienst kan ze gaan genieten van haar welverdiend pensioen, en van haar kinderen en kleinkinderen.
The post Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Vincent Verbeecke (29) wil voorzitter Open Vld worden, de jongste kandidaat ooit: “Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Even paniek in Basic Fit Waregem door douche van wel 130 graden Celsius

Even paniek in de Basic Fit in Waregem vrijdagavond: enkele sporters dachten dat er rook de zaal binnenkwam en verwittigden de brandweer. Ter plaatse bleek het echter om stoom uit een gesprongen waterleiding te gaan.
The post Even paniek in Basic Fit Waregem door douche van wel 130 graden Celsius appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

De Panne erkend als Sportbedrijf

Het lokaal bestuur van De Panne kreeg de erkenning Sportbedrijf 2024-2025 om zijn inzet voor de gezondheid van alle werknemers door het stimuleren van sport en beweging.
The post De Panne erkend als Sportbedrijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »