Nieuwe reizende expo legt link tussen verleden en heden

Hier en daar zie je in het West-Vlaamse landschap paarse bloemen opduiken, nadat vorig najaar 50.000 alliumbollen aangeplant werden op 31 verschillende sites. Door het natte weer is het resultaat echter nog niet overal zichtbaar. Ondertussen werd ook een nieuwe reizende expo geopend.

Met het project Landscapes wilde Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen het landschap in de kijker zetten als herdenking aan de Eerste Wereldoorlog. Daarom moet naast de klaproos nu ook de paarse allium een herdenkingsbloem worden. In het najaar van 2023 werden er 50.000 aangeplant op 31 verschillende sites in onze provincie en hier en daar zie je de bloemen nu opduiken. “Het resultaat is wegens klimatologische omstandigheden echter nog niet overal zichtbaar”, weet Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.

Die paarse bloem moet een blijver worden naast de klaproos. “Het landschap is onze laatste en enige getuige van de Eerste Wereldoorlog”, stelde schepen van Zonnebeke Joachim Jonckheere (#Team8980) woensdag tijdens de evaluatie van Landscapes. “Het landschap is als een baken voor nooit meer oorlog. Het is een unieke kans om te verbinden en te reflecteren. Het is ook een troost dat conflicten eindig zijn”, vulde Eline Adam, projectmanager bij Westtoer, aan.

Reizende expo

Vanaf 15 mei tot eind augustus pakt Landscapes uit met een reizende pop-up expo. Fotograaf en journalist Jelle Vermeersch ging op stap met acht verschillende personen. Elke deelnemer kreeg de kans één object dan hen raakt te kiezen uit WOI-collecties van verschillende musea in de Westhoek. Die objecten fungeren als rode draad door de acht verschillende verhalen. “Met 50.000 bloemen en deze pop-up expo ‘Geraakt’ leggen we linken tussen het verleden en het heden. Tijdens Landscapes trekken we resoluut de kaart van verbondenheid en reflectie”, aldus Sabien Lahaye-Battheu.

Herdenkingstoerisme

In 2023 werden er in de Westhoek 359.900 WOI-herdenkingsbezoekers geteld. Dat is 12 procent meer dan in 2022, maar nog altijd 13 procent onder het pre-coronaniveau van 2019, toen er 415.800 bezoekers waren. De helft kwam uit eigen land. Het aantal buitenlanders nam toe met 30 procent, maar bleef nog met 26 procent onder het niveau van 2019. De Nederlandse markt deed het daarbij opvallend goed.

Nu het project Landscapes op zijn einde loopt, wordt uitgekeken naar iets nieuw. Peter Dewilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, omschrijft de Westhoek als een plaats die beroert. Het nieuwe themajaar voor 2027 en 2028 omhelst 100 jaar Menenpoort en 100 jaar Last Post. Daarnaast worden ook de monumenten van de Westhoek in de kijker gesteld.

The post Nieuwe reizende expo legt link tussen verleden en heden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het groot lijsttrekkersdebat: “Hoe houdt Brugge het aantal toeristen onder controle?”

Een toeristenparking aan het station, een selectievere hotelstop en de creatie van een platform om het draagvlak voor toerisme te verhogen. Deze ideetjes kruiden het eerste luik van ons lijsttrekkersdebat bij D’s Deldycke Traiteurs in de aanloop naar de kiesstrijd in Brugge.
The post Het groot lijsttrekkersdebat: “Hoe houdt Brugge het aantal toeristen onder controle?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugs Beertje uitgedost als Canadese militair

Het Brugs Beertje aan de Poortersloge kreeg vrijdag het kostuum van een Canadese militair aangemeten. Dat gebeurde ter gelegenheid van de bevrijding van Brugge door Canadese troepen in de Tweede Wereldoorlog, ondertussen 80 jaar geleden.
The post Brugs Beertje uitgedost als Canadese militair appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

De eerste levering van vaccins tegen mpox wordt donderdag verwacht in de Democratische Republiek Congo. Het land dat momenteel het meest is getroffen door het virus zou dan bijna 100.000 doses krijgen. Dat meldt de directeur van het agentschap voor volksgezondheid (Africa CDC) van de Afrikaanse Unie woensdag.

Lees meer »

“Brutaal en meedogenloos”: video toont hoe Russen Oekraïense soldaten koelbloedig lijken te executeren nadat die zich overgeven

De Amerikaanse nieuwszender ‘CNN’ heeft een schokkende video vrijgegeven waarin te zien zou zijn hoe het Russische leger drie Oekraïense soldaten in koelen bloede executeert nadat die zich hebben overgegeven. Het incident vond naar verluidt plaats aan de frontlinie van de Oost-Oekraïense stad Pokrovsk, waar de Russen steeds verder oprukken.

Lees meer »

Goud voor Ignace Claeys en Bernadette Hespeel

Het gemeentebestuur zette Ignace Claeys en Bernadette Hespeel in de bloemetjes. Het koppel verhuisde vorig jaar naar de gemeente en vierde recent hun gouden huwelijksverjaardag.
The post Goud voor Ignace Claeys en Bernadette Hespeel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgische vrouw dood aangetroffen in Thailand

In Thailand is een 28-jarige Belgische toeriste om het leven gekomen. Dat heeft Buitenlandse Zaken bevestigd. Haar lichaam werd gevonden in de buurt van een bekende waterval in het noorden van het land. Volgens Thaise media was ze sinds vrijdag vermist en is er een zoekactie opgestart in de buurt waar haar fiets was aangetroffen. Vandaag is haar lichaam gevonden.

Lees meer »

Belfius Bank krijgt boete van 1 miljoen euro omdat ze klanten niet juist informeerde over risico’s kasbons

Belfius Bank heeft van de FSMA, de markttoezichthouder, een boete van 1 miljoen euro gekregen omdat ze klanten die intekenden op een kasbon, niet de juiste infobrochure heeft verschaft. Ook was de reclame voor de kasbon niet goedgekeurd door de FSMA. Naast de boete moet Belfius ook een nieuw lid met "een goede juridische opleiding" toevoegen aan haar directiecomité.

Lees meer »

Okido neemt afscheid van Katelijn Callewaert

Katelijn Callewaert (63), directrice van gemeenteschool Okido werd naar aanleiding van haar pensionering in de bloemen gezet. “Ik ben in september 2012 gestart als directeur en heb er dus 12 schooljaren opzitten bij Okido”, weet Katelijn. “De school was me niet vreemd aangezien ik in een vorig leven 10 jaar voorzitter van de ouderraad van
The post Okido neemt

Lees meer »

Grot van Lourdes staat onder water

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is in de nacht van vrijdag op zaterdag deels overstroomd door noodweer in Frankrijk. Onder meer de bekende grot van het Franse bedevaartsoord is daardoor gesloten, zo heeft het zaterdag bekendgemaakt.

Lees meer »

“Ik voelde het warme bloed uit mijn lijf lopen”: Ingrid (59) getuigt moedig nadat ze door ex-man werd neergeschoten met jachtgeweer

De hele rechtszaal in Mechelen kreeg ze muisstil. Ingrid, een 59-jarige mama van drie kinderen, heeft de dood in de ogen gekeken toen ze in oktober 2023 in Sint-Amands door haar ex-man werd neergeschoten met een jachtgeweer. “Het beeld hoe hij boven mij gebukt stond met dat geweer, vergeet ik nooit”, getuigde ze pakkend tijdens de zitting. Iwan R. (59)

Lees meer »

Poetin volgt Joe Biden en zegt Kamala Harris te “steunen” in Amerikaanse presidentsverkiezingen

Vladimir Poetin zegt Kamala Harris, de Democratische kandidate voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en huidig vicepresident van de VS, te “steunen” bij de stembusgang in november. De Amerikaanse president Joe Biden “heeft zijn kiezers aanbevolen om mevrouw Harris te steunen, dus steunen wij haar ook”, aldus de Russische president donderdag tijdens een economisch forum in Vladivostok.

Lees meer »

Zag jij gisterenavond ook veel bliksem? KMI telde 16.155 bliksemschichten in ons land

Verschillende plekken in België kregen gisterenavond te maken met een stevig onweer, en daar kwamen ook heel wat bliksemschichten aan te pas. Zo telde het bliksemdetectiesysteem van het KMI gisteren en vannacht 16.155 bliksemschichten in ons land. In de provincie Vlaams-Brabant was het meeste weerlicht te zien. Weerman Bram Verbruggen legt uit waarom je niet bij elk onweer evenveel bliksem

Lees meer »