Malaise gevangenissen: stakingsaanzeggingen geactiveerd, vanaf woensdagavond kans op staking in West-Vlaamse gevangenissen

De stakingsaanzegging die de socialistische vakbond ACOD heeft ingediend voor onder andere de gevangenissen in West-Vlaanderen wordt geactiveerd. Dat zeggen de vakbonden na het overleg met het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) op dinsdag. De liberale vakbond VSOA en de christelijke vakbond ACV ondersteunen de stakingsaanzeggingen van ACOD.

Het vakbondsprotest kadert in de problematiek van het personeelstekort en de overbevolking van de gevangenissen. De socialistische vakbond had aanzeggingen ingediend voor drie opeenvolgende 48 urenstakingen. Zo kan er vanaf woensdag 15 mei om 22 uur gestaakt worden in de gevangenissen in West-Vlaanderen.

Geen oplossingen

“De overheid biedt geen oplossingen”, reageerde federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA op het overleg van dinsdagnamiddag. Op donderdag 23 mei staat nieuw overleg gepland. “De overheid wil nieuwe maatregelen voorleggen, maar ze willen nog niet zeggen welke dat zullen zijn.”

De christelijke vakbond ACV hekelt in een korte geschreven reactie het overleg van dinsdagnamiddag als een “maat voor niets”. “De overheid had niet eens de moeite genomen om op onze eerder gestelde schriftelijke vragen te antwoorden”, aldus ACV. De christelijke vakbond ziet naar eigen zeggen “niet de minste beterschap, noch de wil om beterschap te brengen”. ACV sluit zich dan ook aan bij de activering van de stakingsaanzegging.

Te veel gedetineerden

De vakbonden wijzen er onder andere op dat de Belgische gevangenissen momenteel meer dan 12.000 gedetineerden tellen, een stuk boven de capaciteit van de inrichtingen die 10.773. De overbevolking bedraagt zo 12,8 procent. “De overbevolking is nog altijd veel te hoog, de cijfers stijgen opnieuw”, aldus Robby De Kaey, federaal secretaris van de socialistische vakbond ACOD. Ten opzichte van vorig jaar is de overbevolking met 6 procent gestegen. “Het verlengd penitentiair verlof volstaat niet om de overbevolking aan te pakken”, zei hij. De prioriteit voor hem is nu om het aantal gedetineerden onder de 12.000 te doen zakken, om grondslapers te vermijden. Nu zijn dat er 64, aldus de vakbondsman.

Tijdens het overleg is aan de vakbonden gezegd dat wetgevende maatregelen niet mogelijk zijn, aangezien de regering in lopende zaken zal gaan, zei De Kaey. Daarnaast is niet duidelijk wat er zal gebeuren met de gevangenis van Sint-Gillis en de 500 gedetineerden daar. De verlengde opening loopt dit jaar af. “Het is niet duidelijk of die open zal blijven”, klonk het.

Solidariteitsactie

Woensdag vindt om 11 uur nog een federale solidariteitsactie plaats aan de Financietoren in Brussel, waar ook een delegatie zal zijn van de gevangenisvakbonden.

The post Malaise gevangenissen: stakingsaanzeggingen geactiveerd, vanaf woensdagavond kans op staking in West-Vlaamse gevangenissen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slaag krijgt, gaat hij dat moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

Deze BV’s grijpen opnieuw naast deelname aan ‘Tien om te zien’: “Een héél klein beetje respect voor ons, is dat te veel gevraagd?”

“We weten allemaal dat er een nieuwe generatie de plak zwaait.” Nee, een plekje bemachtigen in muziekshows als ‘Zomerhit’ en ‘Tien om te zien’ is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is er nu het gloednieuwe ‘De muziekshow’ voor alle artiesten die (alweer) uit de boot vallen. De eerste opnamen zijn gemaakt, maar een tv-zender is er nog niet. Al mag

Lees meer »

Oud-burgemeester Marc Wackenier telt zich opnieuw verkiesbaar in Alveringem: “Deze keer zetel ik sowieso, ook in de oppositie”

Oppositiepartijen PRO en Onafhankelijk kiezen ervoor om samen op één lijst te staan. Ze trekken met veel nieuwe mensen en onder een nieuwe naam naar de verkiezing. Op dinsdagavond 25 juni gaven ze het startschot van hun nieuw project. De lijst is vandaag nog niet compleet; dertien van de zeventien plaatsen zijn ingevuld. Wel al zeker is dat Oud-burgemeester Marc

Lees meer »

Laura Vanslembrouck wordt de nieuwe directeur van welzijnsvereneging W13: “Superblij dat ik deze nieuwe uitdaging mag aangaan”

De Zuid-West-Vlaamse welzijnsvereniging W13 heeft een nieuwe directeur. Laura Vanslembrouck (36) volgt Kim Van Belleghem op, die kiest voor een nieuwe uitdaging. De Kortrijkse was de afgelopen dertien jaar aan de slag bij Stad Oostende.
The post Laura Vanslembrouck wordt de nieuwe directeur van welzijnsvereneging W13: “Superblij dat ik deze nieuwe uitdaging mag aangaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »