Gaat ‘Thermomixbende’ vrijuit?Rechter weert info van telefonie-onderzoek uit dossier: “Dit is tegen alle regels van de privacy”

“Het recht op een eerlijk proces is miskend en alle bewijs dat via het retro-actief telefonie-onderzoek is verkregen, moet uit het dossier worden geweerd.” De rechter in Kortrijk oordeelde dat er in het onderzoek naar een Brusselse bende, die verdacht wordt van de roof van 921 Thermomixen en dure stofzuigers van het merk Kobold in Beveren-Leie bij Waregem, geen wettelijke basis was voor het verzamelen en bewaren van telecomgegevens. Dit najaar zal blijken of dat ook tot vrijspraken leidt.

De grootschalige roof vond plaats in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 augustus 2021 bij de firma Cnudde langs de Pontstraat in Beveren-Leie. Cnudde is een toonaangevend bedrijf met vestigingen in Nederland en Luxemburg, dat topproducten invoert van over de hele wereld en die vervolgens slijt aan de betere patisserie-, gastronomie- en cateringbedrijven in de Benelux. De firma is de exclusieve verdeler voor enkele topmerken, zoals Thermomix: een unieke keukenmachine, ook weleens ‘alleskunner’ genoemd die twintig functies in één apparaat combineert. Daarmee vervangt het andere keukentoestellen waarmee je weegt, mixt, hakt, maalt, omroert, kneedt, opklopt, stoomt en ga zo maar door. Het prijskaartje is navenant, zo’n 1.200 euro.

Inside info

Verwacht aan het bedrijf geen grote reclameborden of -banners die duidelijk maken dat er wat te rapen valt, integendeel. Toch wisten enkele figuren uit de Brusselse regio dat er die zomer heel wat multifunctionele keukenmachines van het merk Thermomix gestapeld lagen. “Normaal gebeurt dat in een magazijn in Nazareth, maar door de vakantie was dat toen het geval in Beveren-Leie”, stipte de openbare aanklager de eerste merkwaardigheid aan waaruit afgeleid kan worden dat er ‘inside info’ was. “Bovendien wisten de daders wel erg goed waar ze moesten inbreken en hoe de loods was ingedeeld. Ze liepen recht naar de rekken van de Thermomixen.”

Onderzoek

Het onderzoek dat volgde, zette alle beschikbare middelen in om de daders te vinden: ANPR-camera’s, bewakingscamera’s, telefonie-onderzoek, observaties, afluisteren van telefoons, … Daaruit bleek dat de buit in twee keer in een witte oplegger van Bilal B. (33) uit Asse tussen Waregem en Brussel was vervoerd. Ook een Audi Q2 en een Volvo V50 van de familie van Mohamed N. was die nacht in Beveren-Leie. De dag voor de kraak waren de daders in de Brusselse regio samengekomen. Het restaurant van Ibrahim A. deed vaak dienst als verzamel- of verdeelpunt. Voor de onderlinge communicatie deden de bendeleden een beroep op prepaidtelefoons. Het resulteerde in huiszoekingen op 3 mei 2022.

Organisatie

De enige die min of meer toegaf betrokken te zijn was Kamal El M.(32) uit Brussel, een ket met al een zwaar strafverleden. Hij checkte of de ‘inside info’ wel klopte, voerde samen met zijn huisgenote Bouchra H. (30) een voorverkenning uit en ging na of er daags nadien nog eens in het bedrijf binnengedrongen kon worden. Hij zorgde ook voor het netwerk om de gestolen toestellen snel te verkopen. Met vijf jaar effectieve celstraf riskeert hij de zwaarste straf.

Privacy

Een procedurekwestie gooit nu, althans gedeeltelijk, roet in het eten van het onderzoek. “Het is tegen de Europese rechtspraak om tijdens een onderzoek zomaar in het wilde weg data van telefoonmasten en ANPR-camera’s te verzamelen”, pleitte advocaat Maarten Vandermeersch. “Dat druist in tegen alle privacyregels. Het kan enkel in zeer specifieke periodes en gericht tegen heel specifieke personen.”

Hij vroeg de rechter alle informatie die uit de captatie van telefoonmasten of ANPR-camera’s is bekomen, uit het onderzoek te weren. Zijn vraag kreeg steun van de acht andere advocaten. De rechter oordeelde dat er zich rond de ANPR-gegevens geen problemen stelden, maar ging wel mee in de opmerking over het telefonie-onderzoek. “De beschikkingen tot retro-actief telefonie-onderzoek zijn uitgevaardigd terwijl duidelijk en gekend was, of in elk geval bekend moest zijn, dat iedere wettelijke grondslag voor het verzamelen en bewaren van telecomgegevens ontbrak”, luidt het in het tussenvonnis.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde op 22 april 2021 dat de dataretentiewet van 2016, die voorzag in een algemene retentie voor het bestrijden van criminaliteit en ter bescherming van de openbare orde, in strijd was met het recht op een privéleven en met de bescherming van persoonsgegevens. Het arrest vernietigde die dataretentiewet van 2016.

Gevolgen?

Het bewijs dat via het retro-actief telefonie-onderzoek is verkregen, moet nu uit het dossier worden geweerd, aldus de rechtbank. Ook alle resultaten van de daarop gesteunde onderzoekshandelingen moet uit de debatten worden geweerd. Over welke stukken dat gaat en wat de gevolgen daarvan uiteindelijk voor het proces en de uitspraak zullen zijn, zal op 22 oktober tijdens nieuwe pleidooien duidelijker worden.

“Als er geen beroep volgt”, merkt advocaat Maarten Vandermeersch op. “Maar het is goed dat een rechter inderdaad zegt dat als er geen wet is, bepaalde technieken niet kunnen toegepast worden. Het duurde toch bijna een jaar vooraleer de vernietigde dataretentiewet is hersteld. In die periode kan het niet dat telefoniedata verzameld, bewaard en geanalyseerd werden. Maar het wordt nog een chirurgisch werk om in deze zaak te bepalen welke stukken nu precies uit het dossier moeten. En zijn andere elementen in het onderzoek dan ook niet besmet?” (LSi)

The post Gaat ‘Thermomixbende’ vrijuit?Rechter weert info van telefonie-onderzoek uit dossier: “Dit is tegen alle regels van de privacy” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vernieuwd Munitieplein officieel geopend: “Orgelpunt van de facelift die Krottegem de voorbije jaren onderging”

Vrijdagavond werd het vernieuwde Munitieplein in het bijzijn van een grote groep omwonenden officieel geopend. De stad zorgde er voor extra groen, banken en nieuwe speelelementen. “Dit is het orgelpunt van de facelift die Krottegem de voorbije jaren onderging”, aldus de burgemeester, die ook nog goed nieuws had voor de buurtbewoners die de voorbije weken geconfronteerd werden met overlast door

Lees meer »

Levert Iran ballistische raketten aan Rusland? “Gevaar voor hele wereld als ze militair samenwerken”

Oekraïne heeft Iran met aandrang opgeroepen om geen ballistische raketten te leveren aan Rusland. “Dit dreigt ernstige gevolgen te hebben voor de bilaterale betrekkingen tussen beide landen”, klinkt het. Als Iran en Rusland hun militaire samenwerking versterken, wordt de veiligheid in heel Europa en zelfs de wereld bedreigd, waarschuwt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog

Lees meer »

Scouts Parsifal Rumbeke opent nieuw werkjaar

De zomervakantie is voorbij. Naast de opening van de scholen is er ook de opstart van de verschillende Rumbeekse jeugdbewegingen. Scouts Parsifal bijt de spits af. Ze houden hun jaarlijkse groepsfeesten op vrijdag 6 en zaterdag 7 september op hun thuisbasis in de Koestraat.
The post Scouts Parsifal Rumbeke opent nieuw werkjaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Minstens één dode, twee extra exits en belandt Marianne in de cel? 30ste seizoen van ‘Thuis’ start dramatisch

Verdwijnt Marianne uit ‘Thuis’ omdat ze naar de gevangenis moet? Wie is de mysterieuze schutter in het gerechtsgebouw en wie raakte er gewond? En gaat Tamara eindelijk op zoek naar haar ontvoerde kinderen? Die hamvragen worden maandag bij de start van het 30ste seizoen opgelost. De VRT 1-soap belooft een dramatische start, want deze week valt er al zeker één

Lees meer »

Natuurhulpcentrum Oudsbergen moet steeds meer servals opvangen door TikTok-trend, 4 servals vinden nieuwe thuis in Zuid-Afrika

4 servals die tijdelijk werden opgevangen in het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen zijn intussen aangekomen in Zuid-Afrika. Wild Cats World wordt hun nieuwe thuis. De dieren werden in beslag genomen omdat ze illegaal als huisdier werden gehouden. Het Natuurhulpcentrum moet trouwens steeds vaker servals opvangen. Volgens hen heeft dat te maken met Tiktok waar steeds meer mensen met hun illegale wilde

Lees meer »

Voor het eerst weten we wat er echt gebeurde achter schermen van Songfestival: politieverhoren over incident-Joost Klein gelekt

De cameravrouw naar wie zanger Joost Klein een dreigende beweging maakte tijdens de halve finale van het Songfestival, eiste een schadevergoeding van 7.000 kroon, ruim 600 euro. Dat meldt de Zweedse krant ‘Aftonbladet’ die de politieverslagen heeft kunnen inkijken. Klein miste door het incident de finale. Het onderzoek van de Zweedse Openbaar Ministerie naar Joost Klein is intussen afgesloten wegens

Lees meer »

Appartement onbewoonbaar na keukenbrand in Westkapelle

Maandagavond rond 23 uur is brand uitgebroken in de keuken van een appartement in de Westkapellestraat in Westkapelle bij Knokke-Heist. De schade in de keuken is groot waardoor het appartement onbewoonbaar is.
The post Appartement onbewoonbaar na keukenbrand in Westkapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zuster Martine is 70 jaar geprofest

Zuster Martine is 70 jaar geprofest en werd gefeliciteerd door burgemeester Alain Top, schepenen Lynn Callewaert, Kathleen Duchi, Francis Pattyn en Dominique Windels, algemeen directeur Hans Piepers en raadslid Rosanne Mestdagh.
The post Zuster Martine is 70 jaar geprofest appeared first on KW.be.

Lees meer »