Diksmuidse horeca promoot echte boter: 48ste Boter- en Kaasmarkt op pinkstermaandag

De 48ste Boter- en Kaasmarkt vindt plaats op pinkstermaandag 20 mei. Er is dit jaar ook een nieuwigheid: Rondje van de Boterstad. Van 18 tot en met 20 mei zullen negen horecazaken de boter uit eigen streek zichtbaar op tafel zetten.

“Diksmuide is van oudsher bekend als boterstad en die naam willen we in ere houden. Diksmuide is een stad met nog altijd een 300-tal landbouwbedrijven waarvan er toch nog een zestal zelf echte boter maken. Omdat we onze horeca als ambassadeurs van de stad zien wilden we samen met hen iets rond boter doen”, licht burgemeester Lies Laridon toe.

Proefproject

“Er staat op de menukaart heel wat streeklekkers maar als trotse boterstad willen we onze boter extra in de kijker zetten. Van 18 tot en met 20 mei zullen negen horecazaken de boter uit eigen streek zichtbaar op tafel zetten. De boter zal in schijfjes worden opgediend versierd met een boterrondje waarop staat Rondje van de Boterstad. Van die papieren rondjes kocht stad Diksmuide er 5.000 aan om ze gratis bij de deelnemende horecazaken te verdelen. Het is de bedoeling een gesprek op gang te brengen, interesse te wekken voor onze boter. Momenteel gaat het nog om een proefproject dat eventueel kan herhaald worden.”

De deelnemende zaken zijn De Mane, Sint-Jan, ’t Klein Gewin, Salons Saint Germain, Père en Mère, Notarishuys, Commerce 82, Yserpoort en café IJzerboomgaard. Dat boter zeker een gewild product is in de horeca horen van chef Bert Boussemaere van ’t Notarishuys die verzekert al tien jaar met boter te bakken. Een extraatje om van te genieten tijdens de Boter- en Kaasmarkt op maandag 20 mei zorgt voor een top zuivelbeleving in Diksmuide. Centraal op de Grote Markt kan men bij verschillende lokale zuivelboeren kennismaken met hun boter, kazen en zuivelproducten . Het programma bevat de traditionele ingrediënten maar er is ook wat nieuws. Voor het eerst zijn er op de Boter- en Kaasmarkt levende standbeelden die telkens iets in verband met boter en kaas uitbeelden.

Traditie en folklore

Daarnaast is er ook een heel stuk traditie en folklore te beleven. Zo is er om 11.15 uur op het podium voor het stadhuis de intronisatie van ridders in de Orde van de Beuterwaeghe. De kaasworpen vanop het stadhuis vinden plaats om 10, 11, 14, 15 en 16 uur met voor kinderen jonger dan 10 jaar een kinder-kaasworp om 15 uur. Op de Grote Markt kunnen kinderen kinderboerderijdieren knuffelen, spelen en het boerderijleven beleven door bijvoorbeeld zelf een koe te melken. In de Gen. Bar. Jacquesstraat kan men een tijdreis doorheen 48 jaar Boter- en Kaasfeesten maken aan de hand van foto’s en leuke weetjes. Verder kan men er oldtimertractors bewonderen, zijn er kleurrijke animaties, optredens van harmonie en dansschool, een rommelmarkt, gewone marktkramers, wandelconcerten van fanfares en een braderie.

The post Diksmuidse horeca promoot echte boter: 48ste Boter- en Kaasmarkt op pinkstermaandag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

“Nog schrik voor wedstrijden”: Lieze Slos voelt zich na heel wat blessureleed terug atlete bij AVMO

AV Molenland is een bloeiende club waarbij heel wat jonge, beloftevolle atleten steeds nadrukkelijker regionaal en nationaal in beeld komen. Toch is er bij de Tieltse club, zoals bij vele andere atletiekverenigingen, een leemte als het op senioren vrouwen aankomt. Lieze Slos is een uitzondering bij AV Molenland. Na heel wat blessureleed werkt de 25-jarige Meulebeekse vanaf dit seizoen heel

Lees meer »

81 kostuums, 22 liedjes en véél wafels met slagroom: achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (1-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – er staat op dit moment

Lees meer »

Moeten inwoners van Vleteren in oktober niet naar het stemhokje? Tot nu toe nog maar één lijst ingediend

In Vleteren is de lijst van het huidige gemeentebestuur, de Lijst Landelijke Volkspartij (LVP), de enige die op dit moment ingediend werd voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De enige oppositiepartij in de huidige gemeenteraad (Vleteren Actief) krijgt voorlopig niet genoeg kandidaten bijeen. CD&V Vleteren liet al weten dat zij geen lijst indienen. Het zou dus kunnen dat inwoners van Vleteren

Lees meer »

Vanaf september rijden er opnieuw bussen in de Bozestraat in Heule

Het nieuwe vervoersplan van De Lijn dat begin dit jaar van toepassing werd, had nogal wat impact op de bussen die Heule aandeden. Heel wat lijnen werden geschrapt en haltes afgeschaft. Nu is er alvast goed nieuws voor de Tinekeswijk en de Bozemolenwijk. Vanaf september zullen er opnieuw bussen door de Bozestraat rijden.
The post Vanaf september rijden er

Lees meer »

Zeven jaar cel voor moordpoging op liefdesrivaal

Het hof van beroep in Gent heeft Kevin H. (42) opnieuw veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij probeerde op 18 februari 2022 zijn liefdesrivaal te vermoorden. Het hof besliste wel dat Kevin H. niet onmiddellijk naar de gevangenis moet.
The post Zeven jaar cel voor moordpoging op liefdesrivaal appeared first on KW.be.

Lees meer »