Vlaanderen duidt toekomstige centra gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan, waaronder az groeninge

Elk jaar, op de tweede dinsdag in mei, is het de Europese Dag van de Beroerte. Het tijdig herkennen van een beroerte – in de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen – is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt daarom acht ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg, waaronder az groeninge.

Naar schatting krijgen elk jaar 13.000 personen in Vlaanderen een beroerte. “Time is brain”, zeggen Dr. Olivier Francois en Dr. Peter Vanacker. “Elke minuut die voorbijgaat, beschadigt hersencellen. Zo snel mogelijk bij een patiënt de klonter verwijderen, is levensreddend. De impact is hoog, afhankelijk van het type, is er een kans van 20 tot 40% om de beroerte niet te overleven en is er een hoge kans op ernstige gevolgen zoals verlammingsverschijnselen en spraak- en taalproblemen.”

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen. “Het blijft zeer belangrijk om bij een beroerte de prille alarmsignalen op te pikken en de hulpdiensten te verwittigen. Op die manier kan een behandeling snel starten. In Vlaanderen evolueren we naar een getrapt systeem, waarbij de patiënt in eigen omgeving gespecialiseerde beroertezorg kan krijgen, maar tijdig naar één van deze acht centra gebracht kan worden voor invasieve beroertezorg wanneer dat nodig blijkt.”

Met een buisje via de lies wordt de klonter met een microkatheter en stent retriever verwijderd © MD

Vlaanderen krijgt de mogelijkheid om maximaal acht zorgprogramma’s voor invasieve procedures bij beroertezorg te erkennen volgens het federale koninklijke besluit. Daarom wordt er eerst een selectie gemaakt tussen alle kandidaten en kunnen vervolgens alleen de ziekenhuizen met een planningsvergunning een erkenningsaanvraag indienen. Er werden 10 aanvragen ingediend voor een planningsvergunning voor het gespecialiseerd zorgprogramma ‘acute beroertezorg met invasieve procedures’. Het Departement Zorg heeft voor West-Vlaanderen beslist om naast AZ Sint-Jan Brugge ook az groeninge een voornemen tot toekenning te geven.

The post Vlaanderen duidt toekomstige centra gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan, waaronder az groeninge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt”

Vrijdag 28 juni zijn de nieuwe sessies gestart om langs de Leieboorden in Kortrijk in het huwelijk te treden. En al meteen stonden er zes op het programma. Een van de zes koppels waren Céline en Dieter.
The post Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt” appeared first on

Lees meer »

Groen hekelt openstellen Ketelstraat in Izegem voor verkeer: “Onnodige stap”

Arbeiders zijn volop bezig het laatste stukje Centrumbrug over het spoor te belijnen zodat ook dat terug open gezet kan worden voor alle verkeer. Vanaf dan zal het mogelijk zijn vanuit Emelgem richting Korenmarkt te rijden, maar dan moet je voortaan wel afslaan richting Ketelstraat. Vooruit-Groen vreest dat daar problemen van zullen komen.
The post Groen hekelt openstellen Ketelstraat

Lees meer »

Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk”

Triatlete Nele Dequae uit Spiere-Helkijn is onlangs knap zevende geworden op de European Triathlon Cup in Olsztyn in Polen. Ze is zo (voorlopig) geplaatst voor het Europees Kampioenschap in augustus.
The post Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Maar als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden kaartte de kritiek op het “rampzalige” debat aan en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »