Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen van slechtvalken

De toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk is vanaf 15 mei opnieuw dagelijks en gratis toegankelijk als uitkijkpunt. De kerktoren was sinds 1 maart gesloten voor bezoekers om de nestende slechtvalken alle rust te gunnen in het broedseizoen. Helaas zonder succes dit jaar, de vier eieren werden niet uitgebroed.

De kerktoren domineert de skyline van Kortrijk en biedt een prachtig uitzicht over het historisch centrum van de stad en de wijde omgeving. Een beklimming van 246 treden brengt je tot op 65 meter hoogte. Daar wacht een prachtig panoramisch uitzicht over Kortrijk en omstreken. Bij helder weer is zelfs de Kemmelberg (+/- 40km ver) zichtbaar. Tijdens een bezoek aan de toren kan je bovendien de orgelmechanieken, het houten molenrad en de 49 klokken van de beiaard bewonderen.

Na iets meer dan 2 maand sluiting kunnen we de Sint-Maartenskerktoren opnieuw openstellen voor het grote publiek. Het is ook het uitgelezen moment om de komende Sinksenfeesten eens vanuit vogelperspectief te bekijken. Een belangrijke toeristische troef die we nu weer volop kunnen uitspelen om dagjestoeristen naar onze stad te lokken. Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme

Elk jaar sluiten we de Sint-Maartenskerktoren voor een korte periode om de slechtvalken in alle rust te laten broeden. Dit jaar raakten de eieren jammer genoeg niet uitgebroed. Bezoekers kunnen terug van de toren genieten, en we kijken uit naar volgend jaar voor nieuwe kuikens.Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn

Sluiting in broedseizoen slechtvalken

Sinds 2008 bevindt zich een nestbak voor slechtvalken op de toren. Deze werd met wisselend succes in gebruik genomen. In samenspraak met Natuurpunt en conform de wetgeving, werd sinds 2022 door het stadsbestuur beslist om de toren tijdens het broedseizoen te sluiten voor bezoekers. Dit om het broedende paar slechtvalken maximaal kansen te bieden op een succesvol broedseizoen. Dit jaar leek veelbelovend. Na de sluiting van de toren lagen begin maart al meteen 4 eieren in het nest. De eieren kwamen helaas niet uit na de broedperiode van zo’n 30 dagen. Na overleg met Natuurpunt Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werd het nest als misbroedsel gezien. De eieren worden onderzocht. Hierdoor kan de toren sneller dan voorzien heropenen.

Praktisch

Wie het uitkijkpunt in de Sint-Maartenskerk wil bezoeken, kan vanaf 15 mei een gratis ticket afhalen bij Toerisme Kortrijk of online een tijdsslot reserveren via www.visitkortrijk.be. Dagelijks toegankelijk (maandag tot zondag) van 10 tot 17 uur. Laatste toegang om 16 uur. Een bezoek duurt gemiddeld 45 minuten. Om veiligheidsredenen kunnen maximum 50 personen tegelijk in de toren aanwezig zijn. Reserveer dus – zeker in het weekend – tijdig een tijdsslot!

The post Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen van slechtvalken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Tour de France win je in de keuken

03:01 De Ronde van Frankrijk wordt de komende drie weken ook een race naast de fiets. De koers is in de ban van een kennissprint in functioneel eten om te presteren, in de bekende jacht op elk procent winst…

Lees meer »

Ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet van België Noël Develter (94) uit Wevelgem is overleden

Thuis in Wevelgem is Noël Develter (94) onverwacht overleden. Hij was ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet van België (nu Belfius, red.). Noël behoorde tot de stichters van hoogstudentenclub Moeder Wevelgemse. Hij was ook medestichter van de serviceclub Rotaryclub Menen en Probus Vauban Menen. Noël was tevens ere-reserve majoor van het Belgisch leger.
The post Ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Amerikaanse en Russische Defensieministers spreken elkaar voor eerst in meer dan een jaar

Na Russische dreigementen tegen Washington na de Oekraïense raketaanval op de havenstad Sebastopol, op de door Rusland bezette Krim, hebben de Amerikaanse en Russische ministers van Defensie voor het eerst sinds maart vorig jaar met elkaar gesproken. Rusland wees in dat gesprek op het groeiende risico van een escalatie van de situatie in Oekraïne, in verband met de Amerikaanse wapenleveringen

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

Twee Nederlandse verdachten van verdrinkingsdood op Gentse Feesten verwezen naar correctionele rechtbank

De twee Nederlandse verdachten die betrokken waren bij de verdrinkingsdood van een bezoeker van de Gentse Feesten 2 jaar geleden moeten zich toch voor de correctionele rechtbank verantwoorden en niet voor het hof van assisen. De familie van het slachtoffer had de herkwalificatie naar doodslag gevraagd, waardoor de zaak voor het hof van assisen zou komen, maar daar ging de

Lees meer »

Staycation in Kortrijk: Agenda loopt over van evenementen en activiteiten voor jong en oud

Kortrijkzanen die niet op reis gaan, zullen zich deze zomer niet vervelen in onze stad en deelgemeenten. Sportwedstrijden, wandel- en fietstochten, stadsdetectivespel, festivals, zomermarktjes, en meer. “Kortrijk is dé centrumstad waar elk weekend wat te beleven valt”, zegt Ruth Vandenberghe, schepen van Stadsmarketing en Toerisme.
The post Staycation in Kortrijk: Agenda loopt over van evenementen en activiteiten voor jong

Lees meer »

Basisschool Kaspar in Rekkem neemt afscheid in stijl van meester Geert: “Sandalen en witte sokken typeren hem”

Op de allerlaatste dag van het schooljaar werd meester Geert getrakteerd op een opvallend afscheid. De kinderen van basisschool Kaspar in Rekkem vormden een erehaag en hadden zich daarbij gehuld in zijn favoriete schoeisel.
The post Basisschool Kaspar in Rekkem neemt afscheid in stijl van meester Geert: “Sandalen en witte sokken typeren hem” appeared first on KW.be.

Lees meer »