Tegenwoordig spoelen er meer zeehonden dan bruinvissen aan op onze stranden

De dwergvinvis die maandag op het strand van Oostende aanspoelde, is geen unicum. Spoelen er sedert enkele jaren meer zeezoogdieren aan dan vroeger door de klimaatopwarming? Voer voor een babbel met Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Jaarlijks stelt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen een rapport op over de dieren die aan onze kust aanspoelen. Het laatste officieel gepubliceerde verslag dateert van 2022. Dat jaar spoelden 45 Bruinvissen en 54 zeehonden aan op onze stranden: heel wat minder dan in 2021. Vier van de Bruinvissen strandden levend, ze zijn allemaal gestorven op het strand of tijdens pogingen om ze te redden.

Cijfers

In Belgische wateren werden twee Bultruggen gezien, en er waren twee waarnemingen van groepen Witsnuitdolfijnen. Sealife heeft in 2022 12 Grijze zeehonden en drie Gewone zeehonden opgevangen.

Dit jaar zijn er al al hondshaaien in Knokke-Heist aangespoeld, maar ook grijze zeehonden aangetroffen aan onze kust. Vorig jaar had je een orka en een lederrugschildpad. Volgens Jan Haelters zijn er in 2023 en recent niet opvallend meer dieren aangespoeld: “De cijfers schommelen, het is niet zo eenvoudig om eensluidende conclusies te trekken. Tien jaar geleden spoelden veel bruinvissen aan, de laatste jaren gaat het om meer zeehonden.”

“In vergelijking met 25 jaar geleden strandden er tien jaar geleden steeds meer bruinvissen aan onze kust. Toen zijn die dieren verhuisd van de noordelijke naar meer zuidelijke wateren. Heeft dat te maken met de klimaatopwarming? Onrechtstreeks. De hogere temperaturen hebben de voedselketen van de bruinvissen aangetast. Dat beïnvloedde het aantal algen en kreeftachtigen. Bruinvissen zijn zeer mobiel en goede zwemmers. Ze hebben zich verplaatst, daarom strandt er af en toe eentje. Nu lijkt dit gestabiliseerd of zelfs lichtjes af te nemen.”

Zeehonden

“We zien nu meer grijze zeehonden aan onze kust. Maar dat is een ander verhaal. Tijdens de middeleeuwen werden die dieren in de zuidelijke en centrale Noordzee bijna uitgeroeid. Ze bevonden zich vaak op locaties die makkelijk toegankelijk zijn voor de mensen en voor landroofdieren. Sinds ze beschermd zijn, koloniseren ze nieuwe locaties om zich ongestoord te kunnen voortplanten. Je spot ze steeds meer in de zuidelijke Noordzee, onvermijdelijk gaat dit gepaard met meer strandingen.”

“Na de stopzetting van de jacht op gewone zeehonden in de zuidelijke Noordzee, is hun populatie gegroeid. Maar je vindt geen kolonies bij ons, wel in andere landen”, aldus Jan Haelters.

The post Tegenwoordig spoelen er meer zeehonden dan bruinvissen aan op onze stranden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“In de 94ste minuut neem je geen risico. ‘Makes no sense’”: De Bruyne benadrukt belang kwalificatie (en heeft nog andere reden tot feest)

“De kwalificatie is het belangrijkste.” Ondanks het missen van de groepswinst – en de fluitende fans in Stuttgart – wilde Kevin De Bruyne niet van negativiteit weten. “Als we vol voor de goal gaan en we verliezen, wat dan?” Veel gevierd werd er volgens De Bruyne niet in de kleedkamer van de Rode Duivels, al had de aanvoerder wel een

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijf doden door botsing trein en bus op spoorwegovergang Slowakije: bus uiteengereten

Op een spoorwegovergang in het zuidwesten van Slowakije zijn een passagierstrein en een bus op elkaar gebotst. Daarbij vielen zeker vijf doden, melden de reddingsdiensten. Volgens het persagentschap ‘TASR’, dat zich baseert op informatie van de politie en spoorwegmaatschappij ZSSK zaten er ruim honderd passagiers in de EuroCitytrein. Het publieke tv-station ‘RTVS’ meldt dat de bus letterlijk uit elkaar werd

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Aantal antisemitische incidenten in Duitsland bijna verdubbeld in 2023

Het aantal antisemitische incidenten in Duitsland is het afgelopen jaar met meer dan 80 procent gestegen. Vooral sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas, op 7 oktober 2023, is er sprake van een forse toename van de Jodenhaat. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van het Duitse instituut voor onderzoek en informatie over

Lees meer »