Stadsbestuur zet licht op groen voor zeer grondige buitenrestauratie Broelkaai 6

Het stadsbestuur van Kortrijk heeft de grondige restauratie van de buitenschil van Broelkaai 6, de historische 18de-eeuwse patriciërswoning, goedgekeurd. Een belangrijke stap voor de herwaardering van het beschermde monument dat een grote icoonwaarde heeft in de stad. De kostprijs wordt geraamd op 1,4 miljoen euro waarvan 580.000 euro subsidie. Het einde van de werken is voorzien voor mei 26.

De historische 18de-eeuwse patriciërswoning aan Broelkaai 6 is een beschermd monument sedert 9 maart 1983. Het pand bestaat uit twee bouwlagen en vier verdiepingen: de kelder, de gelijkvloerse verdieping, de eerste verdieping en de zolder. Het is een voorbeeld van baksteenbouw met bepleisterde en geschilderde lijstgevel. De plattegrond heeft een traditioneel dubbelhuis opbouw. Rond de centrale vestibule met daarop aansluitende traphal werden de verschillende ruimtes gegroepeerd. Het pand werd opgetrokken op het einde van de 18de eeuw en diende als woonhuis. De laatste bewoners verkochten het huis in 1955 aan de stad. Het pand werd vervolgens ingericht als Museum voor Schone Kunsten. In 1983 werd het pand bij ministerieel besluit beschermd als monument. Ook het interieur is beschermd.

Eind 2014 sloot het museum zijn deuren. De huidige werking werd in 2018 opgestart. Het pand huisvest op heden enkele partners die experimenteren met concrete cultuurprojecten. Vanuit deze werking wordt in 2024 de kandidatuur ingediend om van Kortrijk de Culturele Hoofdstad van Europa 2030 te maken.

Monument

Gedurende de verschillende gebruiksperiodes en innames is het historisch karakter van het pand goed bewaard gebleven. Er zijn weinig bouwkundige werken uitgevoerd en het pand werd steeds goed onderhouden. Hierdoor is de erfgoedwaarde van het pand uitzonderlijk hoog.

“Zo mooi en belangrijk dit Kortrijkse monument is, zo grondig moet het ook gerestaureerd worden om zijn oude glorie te herwinnen. Bij doorgedreven onderzoek werden veel slijtage- en energetische gebreken vastgesteld. Daarom kiezen we voor goed werk in plaats van half werk. Dat vraagt wat meer tijd maar rond Pasen 2026 moet de buitenrestauratie een feit zijn”, vertelt Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed.

© Stad Kortrijk

Het pand scoort energetisch niet goed. In 2001 werd het dak beperkt geïsoleerd. De vloeren en wanden bevatten geen isolatie, het schrijnwerk bevat enkele beglazing en scoort slecht op luchtdichtheid. Het gebouw vertoont meerdere gebreken en slijtages, zowel zichtbare maar ook onzichtbare (‘weggeschilderde’ bouwfysische problemen). De gebouwenschil is dringend aan restauratie toe. Het pand is evenmin integraal toegankelijk.

We zetten in dit investeringsdossier in op het verhogen van comfort, zowel op vlak van toegankelijkheid als op vlak van thermisch verbeterd comfort. Dankzij deze investeringen gaan we het gebouw op een functionele en energetische manier kunnen beheren en zorgen we ervoor dat het gebouw integraal toegankelijk is voor iedereen.

De werken worden in één fase uitgevoerd. Om de interne werking van het gebouw gedurende de werken zo min mogelijk te hinderen, zal een opdeling gemaakt worden tussen de werken aan de voorgevel en de werken aan de achtergevel. Zo kunnen de achterste ruimtes in gebruik blijven terwijl de werken aan de voorgevel plaatsvinden, en omgekeerd.

Respect voor de originele staat

Het gebouw wordt gerestaureerd conform het jaar 1894 waarbij het pand belangrijke aanpassingen kreeg (zie ingekleurde postkaart uit die periode). Dit in overleg met Onroerend Erfgoed Vlaanderen.

© Stad Kortrijk

De werken omvatten in grote lijnen het herstel en restauratie van de gepleisterde gevelvlakken, natuursteenelementen, balkons, dakranden, luiken. Het schrijnwerk wordt gerestaureerd en krijgt geïntegreerde dubbele beglazing. Waar dit technisch niet mogelijk blijkt, worden nieuwe ramen met dubbel glas geplaatst naar historisch model, of werken we met achterzetbeglazing.

Historische studies (stratografisch onderzoek = kleurhistorisch onderzoek aan de hand van analyse van de historische verflagen die terug te vinden zijn) tonen dat het gebouw historisch in een ‘Pierre de France’’ kleur was geschilderd, een licht beige zandsteenkleur gelijkaardig aan de kleur van de natuursteen van de Broeltorens.

Toegankelijkheid

De toegangshelling die aan de voorkant werd gerealiseerd om het gebouw integraal toegankelijk te maken, is een tijdelijke ingreep. Een duurzame en kwalitatieve interventie is noodzakelijk, passend bij het karakter van het monument. Ook komt er een toegangshelling aan de achterkant en in de verbindingsgang tussen het monument en het expogebouw. Achter de historische toegangsdeur bevindt zich op vandaag een glazen schuifwand, deze functioneert niet naar behoren en zorgt voor slijtage aan de voordeur. We voorzien een nieuw toegangsgeheel met thermisch sas in de inkomhal van het gebouw. Deze ingrepen werden besproken met Inter (Vlaams expertisecentrum Toegankelijkheid) en met de Stedelijke Adviesraad Personen met een Handicap (SAPH).

Kostprijs

De kostprijs voor de aanpak van de buitenschil wordt geraamd om 1.410.345 euro (incl. BTW), waarvan 580.000 euro subsidies (Onroerend Erfgoed en Departement Cultuur, Jeugd en Media).

Verdere timing

september ’24: afwerking definitief ontwerpoktober en november ’24: behandeling subsidiedossier Departement Cultuur Jeugd en Mediadecember ’24: wijzen van gunnen CBS en Gemeenteraadapril ’25: gunning aannemer

Duurtijd van de werken: 10 tot 12 maanden. Hierna volgen de restauratiewerken aan het beschermde interieur, in overleg met Onroerend Erfgoed en in functie van de bestemming van het gebouw.

The post Stadsbestuur zet licht op groen voor zeer grondige buitenrestauratie Broelkaai 6 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken”

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire scholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dat werd voorgesteld tijdens het slotevent in Waregem. Ook Talent-Is Campus Engineering uit Veurne was van de partij.
The post Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken” appeared

Lees meer »

“Ik begrijp niet wat hij net zei. Hijzelf volgens mij ook niet”: Biden en Trump botsen in vinnig (en soms kinderachtig) tv-debat

Amerikaans president Joe Biden (81) heeft donderdag tijdens een eerste tv-debat met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump de hooggespannen verwachtingen volgens analisten niet kunnen inlossen. Biden kwam meermaals verward over en wist niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd nog een nieuwe ambtstermijn aankan. Hieronder een overzicht van de hoogtepunten van de clash.

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden voor drugshandel. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.
The post Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel appeared

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar kan ik tekenen voor mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

‘Gijzelaar’ opgepakt omdat hij eigen ontvoering in scène zou hebben gezet: hij gaf de daders eerst nog rondleiding in zijn huis

Het lijkt wel het scenario van een hollywoodfilm. Een man is opgepakt omdat hij zijn eigen ontvoering in scène zou hebben gezet. Drie gemaskerde mannen vallen op 4 juni het huis binnen van Hassan K. (49) en zijn gezin in Ternat. De overvallers nemen zijn partner Anna N. (49), die werkt als bevoorrader van geldautomaten, mee en dwingen haar een

Lees meer »

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »