Stad Kortrijk hijst de regenboogvlag, samen met Justin Laevens uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024

Op de vooravond van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op 17 mei, hijst Stad Kortrijk symbolisch de regenboogvlag aan de pui van het stadhuis, samen met Justin Laevens (23) uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024. “We moeten als stad, als gemeenschap, blijven tonen dat iedereen zichzelf kan zijn”, zegt Philippe De Coene, schepen van Gelijke Kansen.

Kortrijk tolereert het niet dat mensen worden gediscrimineerd op basis van afkomst, inkomen, leeftijd, sociaaleconomische positie, huidskleur, geaardheid of welke grond dan ook. Zoals elk jaar wordt het Kortrijkse actieplan, dat voor de toetreding tot het Europese Rainbow Cities Network in 2022 werd opgemaakt, aangescherpt. “Het blijft nodig. De helft van de LGBTQI+ personen vermijdt vandaag om hand in hand te lopen, zo blijkt uit recent Europees onderzoek”, aldus De Coene. “Statements, zoals bijvoorbeeld de regenboogzebrapaden in onze straten, en concrete actieplannen zijn belangrijk. Niet enkel voor de LGBTQI+ gemeenschap, maar voor de vrijheid, gelijkheid én veiligheid van iedereen”, vult Axel Weydts aan.

Justin Laevens (23) uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024, hees op dinsdag 14 mei de regenboogvlag aan het stadhuis. Hij werkt op de dienst Revalidatie in az groeninge en zet zich tijdens zijn campagne in voor de queer gemeenschap in topsport. Justin was de eerste Belgische profwielrenner die zich outte als homo. “Ik denk dat het voor veel topsporters nog steeds een drempel is om uit de kast te komen. Ik wil mijn eigen ervaring delen en het taboeonderwerp doorbreken.”

Justin Laevens, finalist van Mister Gay Belgium 2024, hees op dinsdag 14 mei de regenboogvlag aan het stadhuis © MD

Actie 1: Lid van Rainbow Cities Network

Kortrijk is lid van Rainbow Cities Network en bouwt het lokale netwerk uit. Het Regenboogcafé startte zomer 2022 en kent een succesvolle werking met ongeveer 40 aanwezigen per werkingsmoment. Het café gaat door in de Unie Der Zorgelozen elke zaterdag van de maand en zal op Sinksenzondag te vinden zijn op de Grote Markt. Het Regenboogplatform, een netwerk die vrijwilligers van bestaande lokale LGBTQI+ verenigingen (Go-out!, Liever Gelijk, QACE en De Woensdagploeg) en nieuwe vrijwilligers, werkt steeds nauwer samen. Zo zijn er naast het maandelijkse openingsmoment van het café verschillende activiteiten doorheen het jaar.

Op 23 mei gaat op initiatief van CAW Zuid-West-Vlaanderen en in samenwerking met Transgender Infopunt en Stad Roeselare de studiedag ‘Gender zonder grenzen: transgender inclusief handelen voor professionals door.

Actie 2: Meldpunt ‘Over Je Grens’

De stad beschermt inwoners en zorgt ervoor dat slachtoffers klacht kunnen indienen. Een voorval van intimidatie gaat vaak gepaard met schaamte of mensen weten niet goed wat de precieze stappen na een aangifte zijn. Er blijft een blinde vlek van voorvallen die niet worden gemeld. Daarom zet Kortrijk sinds 2022 in op het digitaal meldpunt en infowebsite Over Je Grens en wordt nu ook een fysiek meldpunt voorzien op grote (stads)events, waarvan de eerste keer op de komende Sinksenfeesten.

Actie 3: Omstaanderstrainingen en vormingsdagen

Als mensen een voorval van ongewenst gedrag of intimidatie zien, weten ze vaak niet hoe te reageren. Nochtans kan een tussenkomst erger voorkomen. En het zorgt ervoor dat het slachtoffer wordt opgevangen en dat de situatie gemeld wordt aan de politie. Ondertussen werden al verschillende omstaanderstrainingen georganiseerd. Breed voor inwoners maar ook specifiek voor vrijwilligers en gemeenschapswachten van Stad Kortrijk. Verder dit jaar volgen er nog trainingen voor onderwijs- en horecapersoneel.

Actie 4: Sensibiliseringscampagnes bij jonge Kortrijkzanen

Scholen spelen een belangrijke rol bij de vorming en openheid rond seksuele gelijkheid en diversiteit. De stad promoot en ondersteunt de sensibiliseringscampagne PAARS in 11 Kortrijkse onderwijsinstellingen (WELKE?). De campagne voorziet informatie en manieren voor jongeren én leerkrachten om open om te gaan met het thema.

Ondertussen zijn er ook heel wat queer jongere organisaties uit de grond gestampt die de stad ondersteunt zoals Queer Kortrijk of Safety Pin. Op 23 mei organiseren zij een queer movie night in de Budascoop.

The post Stad Kortrijk hijst de regenboogvlag, samen met Justin Laevens uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Chirokamp in Oudsbergen ontruimd na uitbraak van rotavirus

Chirogroep TOM&SAM uit het Antwerpse Merksem heeft vandaag beslist om het vakantiekamp in Oudsbergen vroegtijdig stop te zetten, wegens een uitbraak van het rotavirus. Normaal zou het kamp nog duren tot 11 juli. Alle leden, behalve de oudste groep (aspiranten), werden vandaag opgehaald door hun ouders. Het zomerkamp telde zo een 120 mensen waarvan er een 40-tal uiteindelijk ziek zijn

Lees meer »

Zelfs tien bemiddelingsgesprekken volstaan niet bij de Nationale Loterij: “Vertrouwen in CEO Jannie Haek is helemaal weg”

“Er is geen vertrouwen meer in Jannie Haek.” Dat zeggen de vakbonden bij de Nationale Loterij over hun CEO. Tien bemiddelingssessies volstonden niet om de open oorlog die er al maanden woedt, constructief te beëindigen. Haek wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Wij hopen dat het directiecomité stappen onderneemt.” Dat wil zoveel zeggen als: Haek moet weg.

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

De Hollemeersch in Heuvelland heeft nu ook een sfeercafé: “Met De Moare kiezen we voluit voor streekproducten”

In samenwerking met De Hollemeersch in Heuvelland opent Philippe Felix, tot voor kort uitbater van restaurant Casino, het sfeercafé De Moare en dit op de benedenerdieping van het hotel. “We kiezen voluit voor streekproducten.”
The post De Hollemeersch in Heuvelland heeft nu ook een sfeercafé: “Met De Moare kiezen we voluit voor streekproducten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »

Voetbalclub KSK Geluwe veroordeeld voor racisme tegenover scheidsrechter: “Als club gestraft voor foute uitspraak van ouder”

Het seizoen moet nog goed en wel starten, maar voetbalclub KSK Geluwe weet nu al dat er haar een extra taak wacht. Na een klacht over racistische uitspraken van een ouder tegen de scheidsrechter moet de club acties ondernemen die racisme moeten tegengaan.
The post Voetbalclub KSK Geluwe veroordeeld voor racisme tegenover scheidsrechter: “Als club gestraft voor foute uitspraak

Lees meer »

Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers in Brugge: “Een persoonlijke aanpak en begeleiding op maat”

Met de opstart van Henry Walthers is Brugge nog een vastgoedkantoor rijker. “Ik heb heel wat ervaring opgedaan bij Immo François de voorbije jaren, maar de tijd was gekomen om mijn eigen weg in te slaan”, zegt oprichter Maxime Traen (31). “En dat betekent heel veel persoonlijke service”, verzekert hij.
The post Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers

Lees meer »