Piepjong wijndomein Lescrauwaet krijgt label 100% West-Vlaams

Het jonge wijndomein Lescrauwaet langs de Zomerweg in Jabbeke heeft het kwaliteitslabel 100% West-Vlaams gekregen. Tot voor enkele jaren werden op het domein nog kerstbomen gekweekt, maar nu is de transitie dus compleet. En de toekomst lonkt.

Wijndomein Lescrauwaet behoort tot de zes producenten die bij de jongste erkenningsronde het kwaliteitslabel 100% West-Vlaams kregen. Belangrijkste voorwaarde daarvoor is uiteraard dat de productie volledig op West-Vlaamse bodem gebeurt, en dat er met West-Vlaamse producten wordt gewerkt.

Opmerkelijk aan Wijndomein Lescrauwaet is dat het tot voor enkele jaren nog een kwekerij van kerstbomen was. Johan Lescrauwaet begon ermee in 1990, langs de Zomerweg in Jabbeke. De laatste jaren bouwde hij dat echter af omdat hij, via een klant, zijn oog had laten vallen op iets nieuws: het verbouwen van wijn.

“Sinds 2019 werden er telkens als er kerstbomen verdwenen wijnstokken aangeplant. In 2023 vond de laatste uitbreiding plaats en nu hebben we een totale oppervlakte van vijf hectare”, zegt Florian Vanhaelemeersch, schoonzoon en medebeheerder van het domein. “Met mijn vriendin Emma en mijn schoonmoeder Caroline Buffel erbij vormen we een echt familiebedrijf. Ik werk nog als ingenieur bij een studiebureau en mijn vriendin is actief als hersenwetenschapper. We doen dit dus als bijberoep, maar op termijn wil ik wel voltijds in de zaak komen.”

Eerste wijn

Eind 2023 verwelkomde het domein de eerste wijnen voor commercialisering: de cuvée Blanc (chardonnay) en de cuvée Noir (hoofdzakelijk pinot noir). “We noemen onszelf geen biologische wijnproducent, maar duurzaam werken is wel heel belangrijk. Zo gaan we heel omzichtig om met sproeien”, vertelt Florian. “Uiteraard zijn we heel trots op dit label 100% West-Vlaams. Het sterkt ons nog om verder te werken. Zo openen we in het najaar onze nieuwe kelder en polyvalente ruimte, zodat we proefsessies en rondleidingen kunnen organiseren.”

The post Piepjong wijndomein Lescrauwaet krijgt label 100% West-Vlaams is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Van Gerwen heeft de grootste mond van iedereen, maar hij was nog nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel

Een adjunct-directeur van de Brugse gevangenis is door de politie opgepakt en ondervraagd in het kader van een dossier van drugssmokkel. Hij moest de nacht in de cel doorbrengen. Dinsdag beslist de Brugse onderzoeksrechter over zijn verdere aanhouding.
The post Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel appeared first on KW.be.

Lees meer »