Kattenkronkels warmt Ieper op voor 46ste Kattenstoet

Ieper is dit weekend helemaal in de ban van de kat. Als opwarmer voor de 46ste Kattestoet zondag kon je zaterdagavond al genieten van Kattenkronkels, een avondwandeling met verschillende acts, zoals de iconische Snoezepoezen en een reuzenopera.

De traditionele schenking van waspoeder aan de Zusters der Arme Klaren om goed weer af te smeken heeft zijn vruchten afgeworpen. Kattenkronkels, een voorproevertje van de Kattenstoet met verschillende ingrediënten uit de stoet, ging zaterdag van start om 18 uur bij meer dan 20 graden en een stralend zonnetje. Het was dan ook gezellig druk in het centrum van Ieper, waar je op verschillende plaatsen acts kon zien.

Reuzenruzie

Zo dansten de Koninklijke Snoezepoezen op muziek van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Elverdinge op de hoek van de Sint-Janseniusstraat en het Sint-Maartensplein. Ondertussen maakten vier iconische reuzen – Goliath, Godfried de Tempelier, Robrecht de Fries en Nikolaas de Kanonnier – ruzie met elkaar op het Vandenpeereboomplein, vertolkt door vier operazangers. In de stadsschouwburg kon je genieten van zwart theater gebracht foor het Draadpoppentheater uit Roeselare.

The Pussycat

The Pink Jazz Band bracht nostalgische jazz in een swingend sfeertje in de tuin van de Sint-Maartenskring, terwijl iedereen mocht mee dansen met Dance Space op de tonen van Loose Change in de Boomgaardstraat. In het Vleeshuis vlakbij werd er een documentaire geprojecteerd over de geschiedenis van de Kattenstoet op de tonen van de Koninklijke Harmonie Ypriana. Ook de zwerfkatten van Cats waren van de partij en werd het Belle Gods Huis omgetoverd tot cabaret The Pussycat.

Heksen en edelen

Er was ook loslopend wild. De Folkafdeling van dé Academie begeleidde Dance Space tijdens hun persiflage van vier Vlaamse edelen te paard, toneelgroep Klakkebloem kroop in de rol van heks, oud-leerlingen van de Heilige Familie liepen rond als Cats and Drums, terwijl vuurspuwende steltenlopers het publiek van de ene act naar de andere act begeleidden. Het Antwerpse Theater Tol sloot Kattenkronkels af met een slotspektakel op de Grote Markt.

46ste Kattenstoet

Dat belooft alvast voor de Kattenstoet zondag. Die vertrekt om 15 uur aan de Menenpoort en gaat via Menenstraat, Grote Markt, Neermarkt, Vandenpeereboomplein naar de Elverdingestraat, Capronstraat en Fochlaan om te eindigen in de Oudstrijderslaan. Om 18.15 uur sluit de traditionele kattenworp van op het belfort de Kattenstoet af. (TOGH)

The post Kattenkronkels warmt Ieper op voor 46ste Kattenstoet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Als ik dàt nummer voor het eerst live zal zingen, ga ik breken”: Berre verwerkt voorval uit jeugd op debuutplaat

Van de parkeergarage van Delhaize tot de mainstage van Pukkelpop: Berre (23) schopte het van TikTok-muzikant tot vaste waarde in de Belgische muziek. En nu heeft de zanger zijn debuutplaat uit, met een nummer dat zijn ouders tot tranen toe beroerde. “Ik heb al mijn gevoelens van me afgeschreven op deze plaat”, vertelt hij. “Ik worstel al langer met verliefdheid

Lees meer »

Zes verdachten opgepakt na moord op Khaled (31) in Anderlecht: “Vermoedelijk verkeerde slachtoffer getroffen”

In verband met de schietpartij op 14 september 2023 in de Wayezstraat in Anderlecht, waarbij de 31-jarige Khaled om het leven kwam, werden deze week in totaal zes verdachten gearresteerd. Twee van hen werden in België opgepakt, terwijl vier anderen in Frankrijk werden gearresteerd. Dit heeft het parket bevestigd, die stelt dat de daders vermoedelijk het verkeerde slachtoffer doodschoten.

Lees meer »

“Een kleine voorspelling: Welzijn wordt opnieuw de achilleshiel van deze regering”

Kersvers minister-president Matthias Diependaele (N-VA) heeft dan toch applaus gekregen. Maandag viel het op hoeveel moeite zelfs parlementsleden hadden om te luisteren naar zijn regeerverklaring. Jan Jambon zorgde tenminste geregeld voor spektakel. Woensdag kreeg Diependaele meer krediet. Reageren lukt hem beter dan begeesteren. Zeker als Chris Janssens (Vlaams Belang) hem uitdaagt over de “lelijke, lelijke dingen van N-VA” die Conner

Lees meer »

Bruggeling onder de loep: Hendrik De Graeren het pestschilderij

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Hendrik De Graer en het pestschilderij.
The post Bruggeling onder de loep: Hendrik De

Lees meer »

Florida zet zich schrap voor nieuwe orkaan

Terwijl Helena al meer dan 200 doden heeft gemaakt en voor gigantisch veel schade zorgde, komt tropische storm Milton wellicht woensdag aan land in West-Florida. Gouverneur Ron DeSantis heeft de noodtoestand al uitgeroepen.

Lees meer »

Gastronomisch menu van sterrenzaak Saint-Nicolas te proeven bij restaurant Molendries

Genieten van een menu dat je in een restaurant met een Michelin-ster vindt? Het kan bij restaurant Molendries in Onledemolen. Het sociaal tewerkstellingsproject vernieuwde namelijk de samenwerking met Hostellerie Saint-Nicolas uit Elverdinge. Sterrenchefs Franky en Michaël Vanderhaeghe stelden samen met de chef van Molendries een exclusief menu samen.
The post Gastronomisch menu van sterrenzaak Saint-Nicolas te proeven bij restaurant

Lees meer »

Zes doden en meerdere gewonden bij schietpartij in Tel Aviv

Twee vermoedelijke terroristen hebben rond 19 uur lokale tijd het vuur geopend in het station van Jaffa, een voorstad van Tel Aviv. Dat melden lokale media. Eerder op de avond melden Israëlische media daarbij acht doden, de politie stelt dat aantal nu bij naar zes. Minstens negen anderen raakten gewond.

Lees meer »