Fysiek meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag

Stad Kortrijk gaat dit jaar nog een stapje verder met hun veiligheidsbeleid met een fysiek meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, in samenwerking met Punt vzw.

Uit onderzoek van Wel Jong vzw blijkt dat tijdens het uitgaan 4 op de 5 Belgen zich al onveilig voelde tijdens het uitgaan. “Sinksen is het grootste stadsevent van het jaar en de stad wil dat iedereen hier volop van kan genieten. We werken verschillende acties uit om intimidatie in de publieke ruimte tegen te gaan. Nieuw dit jaar is een fysiek meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in het stadhuis”, aldus Philippe De Coene, schepen van Gelijke Kansen. “In 2023 werd de website Over Je Grens 2.573 keer bekeken. Dat betekent dat er aandacht voor is, maar rechtstreeks grensoverschrijdend gedrag melden aan instanties zoals de politie, blijft moeilijk. Blijkbaar bestaat er een bepaalde schroom of terughoudendheid en zijn mensen ontmoedigd om nog enkele dagen later de stap te zetten. Daarom organiseren we ons om op grote evenementen de instap heel klein te maken met een fysiek meldpunt, zodat mensen onmiddellijk hun verhaal kunnen doen. Iedereen moet op gelijk welk uur en gelijk welke omstandigheden vrij kunnen bewegen en zichzelf zijn.”

Ervaring

Zo’n meldpunt op een evenement in Kortrijk is nieuw. Word je geconfronteerd met verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard dat jouw grenzen overschrijdt? Dan kan je terecht bij de professionals met ervaring, zij staan klaar om te luisteren naar je verhaal en te begeleiden waar nodig. Het meldpunt is een aanvulling op de wachtpost van het Rode Kruis in het Kortrijkse stadhuis en wordt bemand door professionals met een psychosociale achtergrond. Daarvoor werkt de stad samen met Punt vzw. Het meldpunt is elke Sinksendag open van 17 tot 4 uur. Er is ook een digitaal meldpunt, dat mensen de kans biedt om gepaste hulp te zoeken of een anonieme melding te maken.

Training

Stad Kortrijk voorziet een aanbod van omstaandertrainingen, lessenreeksen waarin mensen leren hoe te handelen wanneer ze grensoverschrijdend gedrag zien. De lessenreeksen focussen zich op een breed publiek waaronder stadsmedewerkers, mensen uit de sociale sector en horecapersoneel.

The post Fysiek meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

MUG-dienst van AZ Zeno Knokke-Heist uitgebreid met mobiel echotoestel waarmee onzichtbare letsels te zien zijn

Tijdens een spoedinterventie is snelheid cruciaal. Om patiënten nog vlotter en correcter te helpen, kan de AZ Zeno-MUG nu gebruikmaken van de Vscan: een draagbaar echotoestel waarmee de arts real-time echobeelden maakt op de plaats van het incident.
The post MUG-dienst van AZ Zeno Knokke-Heist uitgebreid met mobiel echotoestel waarmee onzichtbare letsels te zien zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist

Van 6 juli tot 1 september kun je in Knokke-Heist opnieuw terecht voor het Cartoonfestival. Thema van deze 63ste editie is ‘Choose life’, over de essentiële vraag hoe we ons leven vormgeven. Nieuwe hoofdlocatie van het gratis evenement is zaal Ravelingen, vlakbij het station van Heist.
The post 63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marino Keulen (Open VLD): “We zijn als partij in een crisis beland, Vlaanderen heeft met ons afgerekend”

De Vlaamse liberalen staan voor een tocht door de woestijn. De implosie van Open VLD trof ook boegbeeld Marino Keulen, die na 29 jaar de nationale politiek verlaat. Een gesprek over de “slijtage” van zijn partij, de klap in Limburg en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Een samensmelting MR-Open VLD? Het zou handig zijn als Bouchez eerst Nederlands zou spreken.”

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Fransen gaan massaal stemmen

Bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk was om 17 uur al 59,71 procent van de stemgerechtigde kiezers komen opdagen. Dat is het hoogste niveau sinds de verkiezingen van 1981, die volgden op de verkiezing van François Mitterand als president.

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »