Hilde Crevits vindt op Rerum Novarum dat werken moet lonen, maar… “Er moet ademruimte zijn wanneer het minder gaat”

Voldoende mensen aan het werk krijgen en dat werk ook laten lonen, maar tegelijkertijd mensen ook de nodige tijd en zuurstof geven om voor zichzelf en elkaar te zorgen. Met die boodschap sprak Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de achterban toe op Rerum Novarum. Naar aanleiding van het feest van de christelijke arbeidersbeweging zakte Crevits af naar Lichtervelde.

Net zoals in het discours van verschillende andere partijen, klinkt de boodschap ‘werken moet lonen’ luid in de speech van minister Crevits. Dat kan onder andere door de minimumlonen in 2026 nog eens te laten stijgen, maar daarnaast zijn ook grotere hefbomen nodig, klinkt het. Crevits doelt hiermee op een fiscale hervorming met een hogere belastingsvrije som en een aanpassing van de belastingsschalen, en een sterkere federale werkbonus.

Tijd en zuurstof

Daarnaast wil de christendemocrate het makkelijker maken voor kwetsbaren, mensen die ziek zijn geweest, mensen met een handicap of 55-plussers om hun uitkering te combineren met een deeltijds loon. “Op die manier worden mensen niet afgestraft als ze terug aan het werk gaan.”

Maar geen welvaart zonder welzijn, en daarom pleit de minister voor “voldoende tijd en zuurstof” wanneer het even minder gaat. “Dus neen, geen vijfvoudige indexsprong in werkloosheidsuitkeringen en leefloon en neen, geen verdachtmakingen van het middenveld en de non-profitsector.” Ook CM-voorzitter Luc Van Gorp hekelde in zijn Rerum Novarum-toespraak aanvallen op het middenveld.

Drie voorstellen

Crevits stipte drie voorstellen aan die de nodige “zuurstof” kunnen creëren. Ten eerste pleit de West-Vlaamse voor een uitgebreider geboorteverlof, waarbij ouders een rugzak van dertig weken krijgen bij de geboorte van ieder kind. Daarnaast willen de christendemocraten de mogelijkheid om ouderschapsverlof te nemen uitbreiden tot het kind achttien wordt en een hogere uitkering tijdens dat verlof.

Verder lanceert de minister het idee van een ‘zorgverlofkoffer’. Dat systeem zou mensen helpen om zorg, job en leven te combineren en brengt bestaande verlofstelsels die iemand kan opnemen samen.

Ten slotte wil minister Crevits de sociale cohesie versterken door op nog meer plaatsen in Vlaanderen zorgzame buurten te creëren. Het gaat om initiatieven die mensen toelaten comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt te blijven wonen en er de nodige hulp of ondersteuning te krijgen van buren, zorgverleners of anderen.

The post Hilde Crevits vindt op Rerum Novarum dat werken moet lonen, maar… “Er moet ademruimte zijn wanneer het minder gaat” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

Peuter verdrinkt in zwembad in de tuin: broertje van vier sloeg alarm, maar tevergeefs

Twee dagen nog vocht het peutertje voor zijn leven, maar uiteindelijk kon geen hulp meer baten. Een jongetje van net geen twee jaar is gestorven nadat het thuis in het zwembad is beland in Zandvoorde (Oostende). Dat gebeurde zaterdagmiddag. Buren reanimeerden hem nog, maar hij stierf uiteindelijk maandagmorgen in het ziekenhuis. Alles wijst op een tragisch ongeval. “Maar de precieze

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

OPINIE Droog blijven maakt van mij nog geen droogstoppel

Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? Dry January en Tournée Minérale kende ik al, maar nu is er blijkbaar ook Dry July. Al kom ik wat achter, want Droge Juli bestaat al sinds 2008, toen ze in Australië op het doldwaze idee kwamen om in juli een maand lang geen alcohol te drinken. In juli?!
The post OPINIE Droog

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »