Het familiaal DNA van onze West-Vlaamse economie: “Familiebedrijven denken op lange termijn”

Familiebedrijven zijn in de West-Vlaamse economie alomtegenwoordig, van eenmanszaken tot internationaal vertakte ondernemingen en alles daar tussenin. “Families denken op de lange termijn om aan de volgende generatie een gezonde onderneming door te geven. Daarom is het dikwijls boeiend om er te werken”, zegt adviseur familiebedrijven Tine Degryse van Voka West-Vlaanderen.

 

Tine Degryse: “Je hebt ze in alle maten en gewichten, in alle sectoren en in allerlei vormen. Je hebt bedrijven waar de familieleden meewerken maar ook waar ze aandeelhouder zijn en alle gradaties daartussen. Het is dan ook zeer moeilijk om er een exacte definitie op te plakken.”

Wat maakt familiebedrijven bijzonder?

“We horen dikwijls dat het boeiend is om voor een familiebedrijf te werken. Doorheen alle geledingen voel je het familiale DNA, er zijn korte beslissingslijnen en er is geen zware hiërarchische structuur. Bovendien kijken families naar het beschermen van hun activiteit voor de lange termijn. Ze willen aan de volgende generatie een gezond bedrijf kunnen doorgeven en voor alle betrokkenen langdurig waarde creëren. Dat is een verschil met niet-familiebedrijven waar vaak de nadruk ligt op het realiseren van aandeelhouderswaarde op korte termijn.”

“Wij zien dagelijks bedrijven die al aan de vierde, vijfde, zesde generatie toe zijn”

Klopt vandaag nog het gezegde dat de eerste generatie het bedrijf opbouwt, de tweede generatie het uitbouwt en de derde het afbouwt?

“Er zijn heel veel voorbeelden waarin dat niet het geval is. Wij zien dagelijks bedrijven die al aan de vierde, vijfde, zesde generatie toe zijn en waar afbouwen zeker niet aan de orde is. Het gebeurt soms wel dat de situatie complexer wordt naarmate er nieuwe generaties komen en het bedrijf groeit. Het bedrijf moet dan professionaliseren en zich door niet-familieleden laten omringen. Het is een natuurlijke evolutie dat de familie groter wordt en dan kan niet iedereen nog in het bedrijf aan de slag. Het is ook voor niemand goed om kinderen met andere interesses of competenties te dwingen om in het bedrijf te stappen.”

Hoe wordt de overdracht het best aangepakt?

“Je begint er maar beter tijdig aan, dat is een proces van jaren. Een belangrijk instrument is het familiecharter. Dat is een document waarin je alle neuzen in dezelfde richting zet voor een gemeenschappelijke langetermijnvisie. Het bevat ook een organigram over wie welke rol opneemt en wie welke beslissingen mag nemen, praktische afspraken over de verloning, vakantiedagen, enzovoort. Tijdens dit proces wordt ook duidelijk hoe de aandelen verdeeld worden, wie er eventueel onder welke voorwaarden uitstapt en hoe er met de niet-werkende aandeelhouders gecommuniceerd wordt. Een familiecharter maak je onder de noemer beter voorkomen dan genezen. Toch heeft nog slechts een kleine minderheid van de familiebedrijven een charter. Daarom zetten wij daar vanuit Voka West-Vlaanderen met verschillende trajecten hard op in.”

Hoe kunnen familiebedrijven tot grote ondernemingen doorgroeien?

“Zelfs een aantal grote ondernemingen hebben familiale wortels. Bijvoorbeeld Agristo, Vyncke of Ardo zijn mooie West-Vlaamse spelers waarvan de familie op de gepaste momenten de organisatie heeft geprofessionaliseerd. Ook in het kmo-landschap timmeren veel familiebedrijven volop aan hun groeiverhaal, bijvoorbeeld Supra Bazar, Bariseau Mottrie en Libeert Chocolade.”

Bedrijvig West-Vlaanderen

Dit interview verschijnt in het magazine Bedrijvig West-Vlaanderen, gratis bij De Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 10 mei 2024.

The post Het familiaal DNA van onze West-Vlaamse economie: “Familiebedrijven denken op lange termijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Als een hogepriester van de liefde: Lenny Kravitz (60) betovert Rock Werchter met oeuvre vol erotiek

Seks heeft dreadlocks en heet Lenny Kravitz (60). Verwekt in een Dixie tijdens een triootje tussen rock-, funk- en soulgoden, aangespoeld op een tropisch strand en sindsdien een overal een geliefde bastaard. Kravitz leeft – naar eigen zeggen – al zeven jaar als een pater, maar bracht Rock Werchter van climax naar hoogtepuntje en terug. Muzikaal kon het allemaal wat

Lees meer »

Sterkte aan de nieuwe premier van Nederland

“Dat de Nederlandse oppositie premier Dick Schoof zou proberen pakken op zijn afgemeten ambtelijke stijl en onervarenheid als debater, was te verwachten”, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Maar als de meerderheid hem hetzelfde verwijt, dan moet ze toch vooral in eigen boezem kijken. Als je een ‘felle bek’ wil, zet er dan een doorwinterde politicus en geen ambtenaar.”

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »

Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon tijdens expo Metal Arts in Tielt: “Mensen glimlachen als ze mijn beelden zien”

In de voorhal van het stadhuis van Tielt kan je momenteel de tentoonstelling Metal Art gaan bezichtigen. Dit initiatief van de Tieltse Perskring, in samenwerking met stad Tielt, brengt vijf metaalkunstenaars van eigen bodem samen. Een van hen is Jean-Pierre Belaen, die van beeldhouwen met brons en koper zijn handelsmerk heeft gemaakt.
The post Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »