Van Petit Paris naar polders: Mie (57) neemt met ‘Atelier Tussenin’ nieuwe start

Mie Ghesquiere opende met ‘Atelier Tussenin’ een fijne plek om creatief tot rust te komen in de polders. Ze deelt er haar langdurige passie voor keramiek en porselein. “Ook de filosofie erachter is mooi.”

Na dertien jaar haar kunsthuis te hebben gehad aan Petit Paris in Oostende, nam Mie Ghesquiere (57) in maart een nieuwe start in ‘het Montmartre van de polders’. Atelier Tussenin is geherbergd in het voormalige café de Welkom, en houdt het midden tussen werkplaats en galerie. “Het huis in Oostende waar ik al sinds 2011 zat, kwam op een gegeven moment te koop te staan en dus moest ik op zoek naar een nieuwe vaste stek voor mijn atelier. Toen ik via de makelaar op dit adres botste, was ik meteen verkocht door de charmes van het mooie pittoreske dorp”, steekt Mie van wal.

Themaworkshops

Ze zag ook dadelijk de mogelijkheden van het huis, waar plaats is om te wonen én haar workshops te blijven aanbieden. “Zowel beginnende als ervaren keramisten zijn hier welkom. Pottendraaien bijvoorbeeld, is een techniek die best wel wat oefening vereist. Maar mensen kunnen hier ook de basis van het kleien leren, en verder organiseer ik ook themaworkshops: decoratietechnieken, glazuren, werken met porselein…”

Onder de noemer ‘stay & clay’ biedt ze ook creatieve kleivakanties aan in samenwerking met lokale B&B’s. “Ik ben daarvoor aangesloten bij VAWAA: ‘Vacation With An Artist’. Heel wat buitenlanders vonden via dat platform al de weg naar mijn atelier, en deze zomer komen er zelfs Canadezen op claycation”, glimlacht Mie. Zelf is ze al dertig jaar gepassioneerd door klei en keramiek. “Wat mij daar zo in aanspreekt, is vooreerst de materie op zich. Het aardse – met klei werken is iets heel organisch – maar ook de eindeloze mogelijkheden ervan. Iederéén kan wel iets maken in klei, anderzijds is het een passie waar je geleidelijk in groeit en die daardoor veel voldoening schenkt. Keramiek maken is gewoon heel ‘zen’”, legt Mie uit.

Tien jaar in Azië

Ze woonde tien jaar in Azië en ontdekte daar de keramiekkunst in al haar facetten. “Kunst is op zich een groot woord, maar gebruikskeramiek kan zeker wel kunstig zijn en het omgekeerde is ook waar. In Aziatische landen eten ze hun soep niet uit een Ikea-kommetje, daar heeft zo’n alledaags gebruiksvoorwerp echt nog een ziel en wordt het veel meer gewaardeerd. Vroeger namen de mensen er zelfs hun eigen kommetje mee als ze bij vrienden gingen eten. Een mooie filosofie vind ik dat.”

“Deze zomer komen er zelfs Canadezen op claycation”

In Japan leerde ze potten draaien op het wiel. “Zelf heb ik hier vier draaischijven staan, maar ik leer mijn cursisten ook handopbouw in mijn atelier. Persoonlijk vind ik het allebei erg leuk, en je kan die twee technieken perfect combineren”, legt Mie uit. Wie graag voor het fijnere werk gaat, kan aan de slag met ‘het witte goud’. “Porselein is een erg boeiende materie, en het ziet er ook fantastisch uit”, toont Mie. Haar werk is vaak een knipoog naar de zee. “Het ritme komt er veel in terug: het is een uitdaging om een illusie van beweging te creëren in vast materiaal. Maar wie weet, vind ik straks misschien ook inspiratie in de polders.”

Atelier in Beeld

Afgelopen weekend zette Mie haar deuren open voor ‘Atelier in Beeld’. “Ik nodig tijdens die open atelierdagen ook dikwijls gastkeramisten uit, je kunt tenslotte altijd nog bijleren van elkaar. Lokale kunstenaars kunnen hun werk hier tentoonstellen en te koop aanbieden”, klinkt het. De toog van café ‘In de Welkom’ bleef behouden. Mie’s koffiehoekje is een plaats voor inspirerende babbels, omringd door kunstboeken. “Het is fijn om mijn passie hier te kunnen delen”, zegt Mie, die in haar atelier ook workshops organiseert voor teambuildings of verjaardagen. “Zo spreek ik een heel breed publiek aan, en daarnaast werk ik ook nog steeds als lesgeefster voor Syntra West. Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken”, besluit ze. Vandaag komen Carmen Vandenbroucke en Anne-Leen Sack uit Bredene zich creatief uitleven. “We zijn buurvrouwen, en dit is eens iets anders dan het klassieke babbeltje over de haag”, lachen de dames. “Klei is onze gezamenlijke passie. Heel ontspannend, dit, en de locatie alleen al is geweldig. Van zodra we Houtave binnenreden, hadden we meteen een vakantiegevoel.”

The post Van Petit Paris naar polders: Mie (57) neemt met ‘Atelier Tussenin’ nieuwe start is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. “Torenhoog favoriet? Net daar ligt de valkuil”: Belgian Arrows zien onbekende Italianen als gevaarlijke klanten

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: Hélène d’Udekem d’Acoz staat op prestigieus festival van Avignon

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoogaangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. “Ik wilde alleen maar mijn angsten overwinnen en nu sta ik op een podium.”

Lees meer »

Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting”

Quinten Foulon, slechts 21 jaar oud, bewijst dat ondernemerschap geen leeftijd kent. Hij is uitbater van zomerbar Westdiep aan de promenade in Nieuwpoort. Op 29 juni opende hij ook een nieuwe bar op het dak van Fort Napoleon in Oostende.
The post Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting” appeared

Lees meer »

VRT Canvas zendt vanavond “beste film aller tijden” uit en nieuwe docu over regisseur Chantal Akerman

Chantal Akerman, een van de grote Belgische regisseurs, staat vanavond centraal op VRT Canvas. De nieuwe documentaire ‘Chantal Akerman – Altijd onderweg’ laat je kennismaken met enkele hoogtepunten uit haar carrière. En meteen daarna volgt ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’, haar film die in 2022 door het British Film Institute (BFI) tot "beste film aller tijden" werd

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. 50 jaar huwelijk voor Jean-Marie Pfaff en Carmen: “Ik beloofde schoonmoeder 3 jaar te wachten, maar na 3 maanden waren we al zwanger”

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »