Thijs (38) redt Kortrijkzanen met ‘Tackie Plannings for Great Succes’: “Tijdens de Sinksenfeesten ontstaan magische momenten”

Thijs Tack (38) duidt de Sinksenfeesten altijd met stip aan in zijn agenda. Om de drukke planning van het feestgebeuren wat duidelijker te kunnen weergeven, maakt hij al vier edities lang een uitgebreid en duidelijk overzicht. Zo kan zowel Thijs, als iedereen die de planning in handen krijgt, zorgeloos beslissen over welke plaats op welk moment een bezoek krijgt.

Thijs begon met zijn planning voor de eigen gemoedsrust. “Tijdens de Sinksenfeesten valt er enorm veel te beleven. Helaas vind ik het overzicht op de website nooit duidelijk. Voor evenementen van onafhankelijke organisaties bijvoorbeeld krijg je doorverwijzingen naar andere websites en Facebookpagina’s.”

Nu doorploegt hij al vier edities lang de websites en Facebookevenementen om alles in een duidelijk document te kunnen weergeven. “Het gaat mij niet om het esthetische. Elke dag heeft een apart blad in het document waar je op elk tijdstip kan zien wat er te beleven valt en op welke plaats. Zo kan ik doordachtere keuzes maken van wat ik allemaal wil zien”, legt Thijs uit.

Zelf is hij meer te vinden voor de muzikale kant van de Sinksenfeesten, maar de rest vergeet hij zeker niet.“Omdat het in eerste instantie mijn persoonlijk overzicht is, zet ik de muziek als eerste, maar alles staat er wel in. Straattheater, kinderanimatie, markten, ik probeer geen enkel detail uit het oog te verliezen.”

Community

Dat zo veel Kortrijkzanen en Sinksengangers nu gebruikmaken van zijn planning had Thijs nooit kunnen denken. “De eerste twee keer deelde ik het met dichte vrienden. Daarna heb ik het eens gedeeld in een Whatsappgroep met de intentie dat de andere leden het ook konden verspreiden. Na een tijd hoorde ik van sommige mensen dat ze mijn planning kregen via hun ouders of via het werk. Dat is best grappig”, aldus Thijs. Zijn eerste overzichten maakte hij ook volledig anoniem. “Mijn vrienden vonden toen dat ik wat meer credits mocht krijgen voor mijn planning. Sindsdien pronkt ‘Tackie Plannings for Great Succes’ bovenaan het document.

“Het is de bedoeling dat je mensen aanspreekt en via contact bij mijn planning terechtkomt”

De planning voor deze editie is nog niet in de maak, maar komt er zeker aan. “Ik heb nog tijd. Het meeste werk kruipt in de website van de Sinksenfeesten. Veel mensen sturen ook zelf informatie door van evenementen van onafhankelijke organisaties”, gaat Thijs verder. Ook dit jaar zal iedereen het overzicht kunnen aanschouwen, maar dat gaat niet zomaar. “Ik hou van een communitygevoel. Daarom vind ik het fijn dat de planning via via verspreid wordt en niet via een algemene website of een openbare Facebookgroep. Het is de bedoeling dat je mensen aanspreekt en via contact bij de planning terechtkomt. Zo groeit het organisch. Wie mij toevallig tegen het lijf loopt, mag me ook steeds vragen naar mijn planning. Iedereen mag meegenieten.”

Tacticz

Thijs voelt zich helemaal thuis op de Sinksenfeesten en organiseerde vijf jaar lang zelf een evenement op het Plein. “Van 2012 tot en met 2016 organiseerden wij met een groepje vrienden Tacticz. Dat was een alternatief stadsfestival tijdens de Sinksenfeesten dat elk jaar groeide. We begonnen met één tent en de helft van het Plein en zijn uiteindelijk geëindigd met een groots festival met vele vrijwilligers die hun steentje bijdroegen. Zonder hen ging dat nooit gelukt zijn.” In 2016 vond de laatste editie van Tacticz plaat. De organisatoren beslisten om ermee te stoppen op een absoluut hoogtepunt. “We zijn slachtoffer van ons succes geworden. Doordat we groeiden, kwamen er steeds meer regels bij waaraan we moesten voldoen. Dat bracht extra kosten met zich mee, maar wij probeerden net alles zo goedkoop mogelijk te houden. Daarnaast begonnen leden uit de organisatie zich ook op een gezinsleven te focussen. We hebben toen besloten om met een editie af te sluiten waar alle bestuursleden nog met volle goesting voor gingen.”

Kortrijk leeft

Volgens Thijs creëren de Sinksenfeesten altijd een beetje magie. “Je ziet dat Kortrijk dan echt leeft. Iedereen komt bij elkaar en er kunnen dan magische momenten ontstaan. Je voelt dan echt die warmte en opnieuw dat communitygevoel. Sinds de coronapandemie merk je dat mensen weer meer op zoek zijn naar connectie en dat is wat de Sinksenfeesten ook bevordert”, vertelt hij enthousiast. Voor Thijs beginnen de Sinksenfeesten ook al voor de officiële startdatum. “Ik geniet ervan om tijdens de opbouw al eens door de stad te fietsen en met verschillende mensen een babbeltje te slaan. Dan zie ik hoever ze al staan en is het fijn om een ‘goe bezig’ te kunnen zeggen.” (SV)

The post Thijs (38) redt Kortrijkzanen met ‘Tackie Plannings for Great Succes’: “Tijdens de Sinksenfeesten ontstaan magische momenten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Zal premier van alle Fransen zijn”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »