‘De kleine Gezelle’ in honderd gedichten

Guido Gezelle liet ongeveer 1.200 gedichten na, waaronder heel wat minder of zelfs zo goed als onbekende werken. Uit dit rijke aanbod selecteerde classicus en dichter Patrick Lateur (Beveren-Leie, 1949) honderd gedichten die hij bundelde in het boek De kleine Gezelle en voorstelde in de Biekorfbibliotheek.

Nog geregeld verschijnen er bloemlezingen uit Guido Gezelles rijkgevulde gedichtenaanbod omdat zijn klank en ritme, beeld en gedachte blijven bekoren. Anderzijds zakken dan weer onbekende gedichten (nog) dieper weg in de uithoeken van zijn poëtische oeuvre. Dichter Patrick Lateur vond dit zo jammer dat hij al circa 30 jaar geleden, naar aanleiding van een artikel dat hij schreef voor het tijdschrift Gezelliana, het plan opvatte om een bloemlezing samen te stellen met die ondergewaardeerde gedichten. Hij doopte de bloemlezing De kleine Gezelle.

Gevarieerd beeld

Naar aanleiding van de herdenking van Gezelles overlijden 125 jaar geleden, grasduint Patrick Lateur in zijn minder bekende verzen, die alle thema’s en vormelijke elementen van Gezelles poëzie weerspiegelen. De nieuwe bloemlezing toont een gevarieerd beeld van de ambachtelijke dichter vol observatie en fantasie. Patrick Lateur bewijst overduidelijk dat het oeuvre van Gezelle veel verder reikt dan zijn bekende gedichten zoals O!‘t Ruischen van het ranke riet!, Dien avond en die rooze of Ego flos. Er zijn terecht vele redenen om de kleine grote Gezelle te (her)ontdekken. (CW)

‘De kleine Gezelle’ van Frank Lateur verschijnt bij Uitgeverij P, telt 144 blz. en kost 23 euro.

The post ‘De kleine Gezelle’ in honderd gedichten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

Burgemeester Vandenberghe countert ‘stemmingmakerij’ rond gemeentelijke financiën: “Bredene is financieel gezond”

Burgemeester Steve Vandenberghe bracht vorige week de blijde boodschap dat Bredene financieel kerngezond is. “We presenteren op het einde van de legislatuur een jaarrekening met 3,7 miljoen euro overschot en dat ondanks enorme investeringen in een nieuw woonzorgcentrum, sport- en zwembadcomplex en groen.” Niks van, vindt Vicky Dereere (Alternatief24): “Heel wat uitgestelde uitgaven komen straks als een boemerang terug.”

Lees meer »

Peuter verdrinkt in zwembad in de tuin: broertje van vier sloeg alarm, maar tevergeefs

Twee dagen nog vocht het peutertje voor zijn leven, maar uiteindelijk kon geen hulp meer baten. Een jongetje van net geen twee jaar is gestorven nadat het thuis in het zwembad is beland in Zandvoorde (Oostende). Dat gebeurde zaterdagmiddag. Buren reanimeerden hem nog, maar hij stierf uiteindelijk maandagmorgen in het ziekenhuis. Alles wijst op een tragisch ongeval. “Maar de precieze

Lees meer »

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »