291 Bruggelingen kregen een GAS-boete voor het dumpen van een sigarettenpeuk

291 Bruggelingen kregen het voorbije jaar een GAS-boete voor het dumpen van een sigarettenpeuk. Met de campagne ‘Geen peuken op de grond’ zet Brugge extra in op de sensibilisering van rokers. Dat staat in het GAS-jaarverslag van de Stad Brugge.

Met 291 inbreuken voor het foutief weggooien van sigarettenpeuken, beseft het Brugse stadsbestuur dat er werk aan de winkel is. “Met de campagne ‘Geen peuken op de grond’ richten we ons op rokers die de gewoonte hebben om hun sigarettenpeuken zonder nadenken weg te gooien”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Die peuken geraken vast tussen de straattegels en belanden via de riolen in de natuur. De vernieuwde openbare afvalmanden zijn perfect uitgerust voor het deponeren van sigarettenpeuken en er is dus geen excuus meer om die zomaar op de grond te gooien. Door preventief, bemiddelend en waar nodig toch repressief op te treden, pakken we de overlast en de gevolgen ervan snel en doeltreffend aan”, aldus de Brugse burgemeester.

Stijging

De strijd tegen sigarettenpeuken is slechts één onderdeel van het GAS-jaarverslag. In 2023 heeft de GAS-dienst van Stad Brugge 1.162 GAS-vaststellingen van inbreuken ontvangen. Dit is een stijging van 53 procent ten opzichte van 2022, toen nog 760 vaststellingen. Ten opzichte van 2021 gaat het om een stijging van maar liefst 71 procent.

Bij het grootste deel van de inbreuken gaat het om afvalinbreuken (740 vaststellingen). In 2022 waren dit er nog 452. Er is dus sprake van een stijging van 64 procent ten opzichte van vorig jaar.

Burgemeester Dirk De fauw geeft duiding: “Al enkele jaren stijgen de afvalinbreuken en dat was in 2023 niet anders. Deze worden onderverdeeld in enkele subcategorieën met daarin twee uitschieters, namelijk de inbreuken op de afvalkalender met 349 gevallen. Het gaat onder meer om het foutief aanbieden van huishoudelijk afval. Daarnaast waren er 344 gevallen van sluikstorten op openbare plaatsen, onder andere zwerfvuil zoals sigarettenpeuken.”

Wildplassen

De tweede grootste categorie is wildplassen met 124 vaststellingen. Dat is exact evenveel als in 2022. De top drie kan afgesloten worden met de inbreuken op het conformiteitsattest (51). De ‘Verordening op het verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen’ werd in de gemeenteraadszitting van 24 april 2023 goedgekeurd met als bedoeling te kunnen optreden als een conformiteitsattest ontbreekt. Dit attest is sinds kort verplicht bij het verhuren of ter beschikking stellen van een woning.

Een conformiteitsattest is een document waaruit blijkt dat een huurwoning aan alle kwaliteitsnormen voldoet (op het gebied van veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit en woonbezetting) en is een middel om aan te tonen aan potentiële huurders dat een woning geschikt is (bewoonbaar) of niet (onbewoonbaar). Hoe meer huurwoningen over een gunstig conformiteitsattest beschikken, hoe meer gezinnen er in een gezonde en veilige woning kunnen wonen.

Bemiddeling

Daarna volgen de inbreuken op ‘Nachtlawaai’ en ‘Horecaterrassen menuborden’, goed voor elk 40 vaststellingen.

“Voor heel wat inbreuken wordt er een GAS-bemiddeling aangeboden, gerelateerd aan de feiten en in samenwerking met heel wat partners. “Concreet is dat voor 2023 bij 501 GAS-dossiers het geval. Dat is een stijging van maar liefst 43 procent”, besluit Dirk De fauw.

The post 291 Bruggelingen kregen een GAS-boete voor het dumpen van een sigarettenpeuk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein in Oostkamp: zomerse vibes met circustent, strand, zomerbar en podium

Op het evenementenplein achter Oostcampus is de aftrap gegeven voor een bruisende zomer in Oostkamp. Net zoals de vorige jaren is het plein omgetoverd tot een sfeervolle en gezellige ontmoetingsplaats met een strand, circustent, zomerbar en een podium. Tot en met 14 juli is er bijna dagelijks iets te beleven.
The post Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein

Lees meer »

Buurtbewoners genieten van Rammstein met zelfgebouwde stellingen: “Zelf voor ambiance zorgen in plaats van zagen”

De sfeer zat er goed in bij de gasten van Luc en Monique uit Oostende donderdagavond. Hun tuin grenst aan de Oostendse evenementenweide waar Rammstein gisteren optrad. Ze konden van dichtbij de opbouw volgen en Luc bouwde ondertussen zelf zijn eigen VIP-tribune, zitplaatsen inbegrepen. “We maken er hier ook een feest van.”
The post Buurtbewoners genieten van Rammstein met

Lees meer »

Zorgbedrijf Harelbeke en LDC De Parette trakteren de clubwerkingen op een barbecue: “Dit hebben ze verdiend”

Zorgbedrijf Harelbeke en Lokaal Dienstencentrum De Parette hebben alle leden van de twaalf clubwerkingen uitgenodigd op hun jaarlijkse barbecue en dit ter gelegenheid van 25 jaar De Parette. Ruim 130 leden tekenden present.
The post Zorgbedrijf Harelbeke en LDC De Parette trakteren de clubwerkingen op een barbecue: “Dit hebben ze verdiend” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Koffie, kranten en boeken

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.
The post Koffie, kranten en boeken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Uitrusten op Ibiza, de liefde vieren op een zonnig eiland of met de kindjes naar zee: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 1)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Camille Dhont, Julie Vermeire en Eric Goens verklappen hun ultieme vakantietips. “De eerste dagen kan ik niet meer dan een paar regels lezen voor ik in slaap val.”

Lees meer »

Mama van Noa Neal ligt al 1,5 jaar in coma: “Papa weet hoe ik erover denk, maar de beslissing ligt bij hem”

“Ik besef weer dat ik energie tank uit muziek maken.” Noa Neal (38) klinkt vrolijk op haar nieuwe duet met Chris D. Morton, maar privé gaat ze nog steeds door een dal. Zeventien maanden geleden belandde haar mama in een coma. “Haar toestand verbetert niet”, vertelt de zangeres in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over de lange lijdensweg van haar

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »