Subsidie voor private kapelletjes: Wingene wil privé-eigenaars en vrijwilligers financieel steunen in het onderhoud van waardevol lokaal erfgoed

“Kapelletjes vormen waardevol lokaal erfgoed. Niet alleen getuigen ze van eeuwenlange culturele tradities, ze geven ook mee vorm en karakter aan hun omgeving. Veel kapelletjes zijn echter niet beschermd, waardoor eigenaars het soms moeilijk hebben met het onderhoud ”, zegt Brecht Warnez, schepen van cultuur. Daarom wil het gemeentebestuur eigenaars of verzorgers van private kapelletjes financieel ondersteunen voor het onderhoud van niet-beschermde kapellen.

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Oppositieraadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen) wou tijdens de jongste gemeenteraad weten, om hoeveel kapelletjes het eigenlijk gaat. “Ik schat tussen de 100 en 150”, gokte schepen Warnez, die aanstipte dat er in Wingene alvast één fietsroute bestaat die alleen al 40 kapelletjes verbindt.

In kaart brengen

Het nieuwe subsidiereglement geldt vanaf mei voor bijvoorbeeld herstellingen, schilderwerken, preventieve behandelingen of algemeen onderhoud. De kostprijs moet hoger liggen dan 250 euro en tot 75% kan gesubsidieerd worden met een maximum van 750 euro per kapel. De maatregel dient een dubbel doel: privé-eigenaars van kapelletjes een financieel duwtje in de rug geven en het precieze aantal private kapelletjes beter in kaart brengen. Aanvragers van een subsidie wordt dan ook gevraagd hun kapel te registreren op www.kapelletjes.be. Maar ook andere inwoners kunnen hun verhalen en tradities op deze website delen.

Fietsroute

Twee inwoonsters gingen reeds met het thema aan de slag en tekenden een fietsroute uit van 28,9 km langs een 40-tal kapelletjes in hun buurt. “Zo’n initiatief past perfect binnen onze doelstelling, om de kapelletjes te herwaarderen”, aldus nog schepen Warnez. Het voorstel werd eenparig goedgekeurd. De routebeschrijving kan je terugvinden op www.wingene.be/kapelletjes-fietsroute.

Het volledige subsidiereglement met daarin de voorwaarden en aanvraagprocedure is beschikbaar op www.wingene.be/kapelletjes.

The post Subsidie voor private kapelletjes: Wingene wil privé-eigenaars en vrijwilligers financieel steunen in het onderhoud van waardevol lokaal erfgoed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Xandee zingt nog eens bij Qmusic na gezondheidsproblemen

Goed nieuws voor fans van Sandy Boets (45), bekend als Xandee. Naar aanleiding van de Foute 728 bracht de zangeres haar hit ‘1 Life’ in de studio van Qmusic. Eind april liet Xandee al weten dat ze, ondanks haar fysieke problemen, opnieuw ging optreden. “Ik wil de problemen achter mij laten.”

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Rechter ziet “geen aanwijzingen” dat Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor dood van meisje van 17 in VS

Er is geen bewijs dat ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor de dood van een meisje van 17 twee jaar geleden. Dat zegt een rechter in de VS. De vader van het meisje had de Nederlander aangeklaagd, omdat zijn dochter verdronken zou zijn terwijl ze zijn meditatietechnieken zou uitgevoerd hebben in het zwembad. Volgens de advocaat van Hof ziet de

Lees meer »

Radio en tv strijken weer neer aan zee: “Van Tien om te Zien tot Q Beach House en Radio2, een zomer vol muziek”

Deze zomervakantie zakt zowat iedere radiozender opnieuw af naar onze kust. Radio2, Qmusic, Play Nostalgie en JOE vatten opnieuw post met een eigen radiostudio. Ketnet, Radio 1, Studio Brussel en MNM kiezen voor een daguitstap naar West-Vlaanderen. Ook de televisie tekent opnieuw present. VTM keert voor het vierde jaar op rij terug voor opnames van ‘Tien Om Te Zien’.

Lees meer »

Dagcentrum Mandelrust in Ingelmunster viert zilveren jubileum

Dagcentrum Mandelrust in de Weststraat bestaat 25 jaar. Dat is al een kwarteeuw van toegewijde zorg, steun en onvergetelijke momenten. Die mijlpaal vierden ze niet alleen om terug te kijken op de vele successen en mooie herinneringen, maar ook om vooruit te kijken naar een veelbelovende toekomst.
The post Dagcentrum Mandelrust in Ingelmunster viert zilveren jubileum appeared first on

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »