Koffers vol herinneringen voor bewoners woonzorgcentra Sint-Godelieve in Gistel

In woonzorgcentrum Sint-Godelieve maken ze tegenwoordig gebruik van zogenaamde reminiscentiekoffers. In die koffers steken tal van items om bij personen met én zonder dementie gesprekken aan te knopen en herinneringen op te halen.

Het initiatief gaat uit van de cultuurpartner Ginter en onroerenderfgoeddienst Polderrand, twee organisaties die over verschillende steden en gemeenten werken. Gistel is één van de deelnemende partnersteden en mocht dus ook een reminiscentiekoffer in ontvangst nemen voor het lokale woonzorgcentrum in de Sint-Jans-Gasthuisstraat. “In die koffers zitten verschillende objecten die helpen om met bewoners in gesprek te gaan en herinneringen op te halen. Dat kan dienst doen bij personen met dementie, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Het brengt ook dialoog tussen de bewoners onderling op gang”, zegt cultuurschepen Ann Bentein (Open Vld). “In de eerste koffer vormen volkscafés het centrale thema. Een kaartspel, rondjes van een sjoelbak, dobbelstenen, oude affiches en foto’s, een flesopener, bierviltjes en glazen zorgen voor tastbare aanknopingspunten. En verder steken er ook gerichte vragen in de koffer. Ging je vroeger vaak op café? of Zat je liever aan de toog of aan tafel? zijn maar enkele voorbeelden.”

Drie onderwerpen

Leuk detail: de koffers en items zijn afgestemd op de stad waarvoor ze bestemd zijn. In het geval van Gistel gaat het om foto’s van cafés van weleer, zoals de Palingpot. Om tot die foto’s te komen, wierp de stad een lijntje uit naar heemkring Gestella. “Er komen nog drie reminiscentiekoffers aan, telkens met een ander onderwerp”, weet Klaas Staelens van de dienst Vrije Tijd. “Met voeding, huis en tuin, en kindertijd komt er nog een pak gespreksstof op de bewoners af. Elke koffer blijft die lokale toets krijgen”, besluit Staelens.

Als lid van Ginter kregen ook Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Koekelare, Kortemark en Oudenburg zo’n koffer, telkens eentje per woonzorgcentrum.

The post Koffers vol herinneringen voor bewoners woonzorgcentra Sint-Godelieve in Gistel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tennisvelden aan Stella Maris kapel in Zeebrugge zijn omgevormd tot petanque terreinen

Het Brugs stadsbestuur heeft de petanquevereniging Stella Maris uit Zeebrugge de toestemming verleend om de weinig gebruikte tennisvelden tijdelijk te gebruiken als petanque terreinen. Stadsmedewerkers hebben de nodige aanpassingswerken uitgevoerd. Zo kan de club een petanque tornooi organiseren en een jeugdafdeling oprichten.
The post Tennisvelden aan Stella Maris kapel in Zeebrugge zijn omgevormd tot petanque terreinen appeared first on

Lees meer »

Nieuwe cijfers brengen evolutie vastgoedprijzen in kaart: “Wie een flat aan zee kocht, deed niet automatisch de beste investering”

De afgelopen tien jaar gingen de vastgoedprijzen in Vlaanderen met gemiddeld 37 procent omhoog. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedsite Immoweb, die een nieuwe blik werpen op de markt. “Er doen zich opmerkelijke trends voor”, stelt HLN-vastgoedexpert Bjorn Cocquyt vast. Zo stegen prijzen nergens meer dan in Antwerpen en betaal je ook in de goedkoopste gemeenten een pak meer. Ontdek

Lees meer »

Lichaam gevonden in Anderlecht: wetsdokter komt ter plaatse

De hulpdiensten werden zondagmorgen opgeroepen omdat passanten een lichaam opmerkten in het kanaal langs de Nijverheidskaai in Brussel. De brandweer kwam ter plaatse en bracht het levenloze lichaam aan wal. Een wetsdokter kwam ter plaatse en moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

Lees meer »

Fernand (65) zwaait na 48 jaar af bij Vandaele Machinery: “Ik zal het niet kunnen laten om geregeld nog eens binnen te wippen”

Bij de firma Vandaele Machinery werd een heerlijk personeelsfeestje gebouwd naar aanleiding van het pensioen van de geliefde en gewaardeerde werknemer Fernand Wille.
The post Fernand (65) zwaait na 48 jaar af bij Vandaele Machinery: “Ik zal het niet kunnen laten om geregeld nog eens binnen te wippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KFC Aarsele viert 80-jarig bestaan met hopelijk een promotie: “Onze jongeren hebben honger om weer in derde provinciale te spelen”

Voetbalclub KFC Aarsele bestaat 80 jaar en dit zal gevierd worden. Zo is er op 14 en 15 september al de jaarlijkse barbecue, maar er komt nog meer aan. Voorzitter Phillipe Vindevogel, die ondertussen al twee jaar aan het roer staat, wil ook sportief één en ander zien bewegen.
The post KFC Aarsele viert 80-jarig bestaan met hopelijk een

Lees meer »

Danira Boukhriss over geboorte van haar zoontje: “Als het nog een kwartier langer had geduurd, werd het gevaarlijk”

In de podcast van Anja Daems, ‘Als de muren konden praten’, heeft Danira Boukhriss Terkessidis (34) het openhartig over de geboorte van haar zoontje Naïm, die ze deelt met acteur Ward Kerremans. Hoewel ze naar eigen zeggen zeker op een roze wolk zit, kwamen er ook heel wat moeilijkheden bij kijken. “De pijn achteraf was nog erger dan de bevalling

Lees meer »

Ilana (17) is jongste kandidate van het land want ze is jarig op… verkiezingsdag: “Ik laat me echt niet doen in een debat”

De Kesselse Ilana Marien (17) is een van de nieuwe, jonge kandidaten bij de lijst Voor 2560 in Nijlen. De rechtenstudente in spe is zonder twijfel ook de jongste kandidate van het land voor de gemeenteraadsverkiezingen, want ze viert haar achttiende verjaardag op 13 oktober, de dag van de verkiezingen. “Ik vond het een beetje eng om deze vraag te

Lees meer »