Drie West-Vlaamse kampioenschappen in Adinkerke op zaterdag 4 mei: “Ook meisjes geven we kansen”

KVC Panne Sportief staat in Adinkerke al jaren in voor de West-Vlaamse wegkampioenschappen voor jongens nieuwelingen. Cycling West-Vlaanderen wees de organisatie ook voor 2024 toe aan de wielerclub. Met een extraatje! Op zaterdag 4 mei zullen ook meisjes in Adinkerke om de provinciale titels strijden.

Panne Sportief is onlosmakelijk verbonden met de Driedaagse van De Panne, de huidige Brugge-De Panne Classic, World Tour-wedstrijd voor mannen en vrouwen. De organisatie heeft niet alleen oog voor renners als Jasper Philipsen, Tim Merlier, Yves Lampaert, Lorena Wiebes, Grace Brown en Georgi Pfeiffer, maar ook voor de U17. Al enkele jaren op rij – in 2018 waren Alec Segaert en Victor Trio de eerste winnaars – strijden nieuwelingen in Adinkerke om de West-Vlaamse titels. Vorig jaar mochten Jasper Verbrugge (tweedejaars) en Bas Vandenbulcke (eerstejaars) de provinciale trui aantrekken. Voor jongens van die leeftijd altijd een hele eer.

“Ook voor 2024 waren we kandidaat om deze provinciale kampioenschappen te organiseren”, vertelt parcoursbouwer Ivan Berquin. “Ze zijn opnieuw aan ons toegekend. Van Eric Vanrobaeys, voorzitter van de West-Vlaamse commissie weg-piste-veld, vernamen we dat er geen kandidaten waren voor de organisatie van het PK voor meisjes jeugd. Dus gaan we ook die wedstrijd voor onze rekening nemen. Om ook meisjes kansen te geven. Voor ons was de enige voorwaarde dat we dit extra PK konden organiseren dezelfde dag van de jongens nieuwelingen. Omdat we geen tweemaal de gemeente willen afsluiten.”

Massaspurten

Voor de afdeling West-Vlaanderen van Cycling Vlaanderen was dat geen probleem. Meisjes nieuwelingen en junioren beginnen zaterdag 4 mei om 10.30 uur aan hun provinciaal kampioenschap. Het startschot voor eerstejaarsnieuwelingen weerklinkt om 13.15 uur. De tweedejaars gaan om 15.15 uur van start.

“Op het parcours dat we enkele jaren geleden uittekenden”, verduidelijkt Ivan. “Het is een toertje van 6,1 kilometer. Volgens mij een mooi parcours waarop je echt koers kan maken. Langs het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort kan je het spel met de wind spelen. Voor nieuwelingen is dat niet evident. De wedstrijden van die categorie draaien heel vaak uit op een massaspurt. In Adinkerke is dat meestal niet anders.”

“Het is een mooi parcours waarop je echt koers kan maken” – Ivan Berquin, parcoursbouwer

De streep ligt ter hoogte van café ‘t Veld aan de Moeresteenweg. “In oorsprong was het onze bedoeling te alterneren tussen Adinkerke en De Panne”, aldus Ivan Berquin.

“Zaterdag is marktdag in De Panne. Het is niet gemakkelijk om die markt naar een andere dag te verplaatsen. Dus organiseerden we tot nog toe altijd in Adinkerke. Omdat het toertje niet langer is dan 6,1 kilometer is er tijdens de wedstrijden altijd beweging op het parcours. Supporters kunnen dat rondje makkelijk te voet afhaspelen en onderweg hun favoriete renner of renners toejuichen.”

Minder stress

Intussen hebben de organisatoren de beide edities van Brugge-De Panne Classic achter de rug. De zeges gingen naar Tim Merlier en Elisa Balsamo. Dankzij deze wedstrijden leerde Ivan Berquin, inwoner van Veurne, zijn streek bijzonder goed kennen. Uiteraard zijn de verschillen tussen koersen uit de World Tour en provinciale kampioenschappen heel groot.

“Zo’n West-Vlaams kampioenschap voor de jeugd is een pak minder stresserend dan de organisatie en de voorbereiding van de Classic Brugge-De Panne”, geeft hij toe. “Het PK, dat is twee maanden werk. Met Brugge-De Panne zijn we een volledig jaar bezig.”

The post Drie West-Vlaamse kampioenschappen in Adinkerke op zaterdag 4 mei: “Ook meisjes geven we kansen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaarbegin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Dat schrijven De Tijd, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag op basis van cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Pluspunt voor de consument: de

Lees meer »

Basisschool Kaspar in Rekkem neemt afscheid in stijl van meester Geert: “Sandalen en witte sokken typeren hem”

Op de allerlaatste dag van het schooljaar werd meester Geert getrakteerd op een opvallend afscheid. De kinderen van basisschool Kaspar in Rekkem vormden een erehaag en hadden zich daarbij gehuld in zijn favoriete schoeisel.
The post Basisschool Kaspar in Rekkem neemt afscheid in stijl van meester Geert: “Sandalen en witte sokken typeren hem” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze correspondent achter de schermen van het debat tussen Biden en Trump. “We beseften: we hebben geschiedenis meegemaakt”

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Karmen Goemaere kiest met Rejan Paints voor nieuw avontuur: “We willen doe-het-zelvers en particulieren zelf leren kaleien”

Vakmensen en doe-het-zelvers kunnen sinds kort voor hun verf- en kaleiproducten terecht bij Rejan Paints in de Oostendse Steenweg 131 in Brugge. “We bieden niet alleen de producten aan, maar ook begeleiding aan particulieren die zelf willen kaleien”, zegt zaakvoerster Karmen Goemaere.
The post Karmen Goemaere kiest met Rejan Paints voor nieuw avontuur: “We willen doe-het-zelvers en particulieren zelf

Lees meer »

KIJK. De vijf opvallendste fragmenten van het spraakmakende debat tussen Biden en Trump

Een verwarde en haperende Joe Biden (81) die voor regelrechte paniek zorgt in het Democratische kamp en een bulderende Donald Trump (78) die de leugens aaneen reeg. Dat is zowat de samenvatting van het eerste spraakmakende verkiezingsdebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Van een gênante blunder tot golfballen: dit waren de vijf opvallendste momenten uit het debat.

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen

GO!-basisschool Stene aan de Steensedijk sloot het schooljaar sportief af met Olympische Spelen voor alle leerlingen en het uitwuiven van meester Bernard Jonckheere, die op welverdiend pensioen gaat.
The post GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »