Carlo Lannoo viert kwarteeuw als friturist: “Het vuur blijft branden”

Vandaag, 1 mei is het precies vijfentwintig jaar geleden dat Frituur Carlo uit de startblokken schoot in Blankenberge. Toen nog aan het Leopoldpark, later op de Grote Markt en ondertussen ook alweer vier jaar in de Kerkstraat: het waren vijfentwintig bewogen jaren. “Maar frietjes blijven populair”, aldus Carlo.

Hoewel afkomstig van Zeebrugge, bracht Carlo Lannoo (55) zijn jeugd grotendeels in Blankenberge door. Maar het was in Vosseslag, De Haan dat hij zijn eerste horecazaak opendeed. “Dat was de Mispelburg van wijlen Norbert Brysse. Zeven jaar heb ik dat gedaan, toen ben ik naar Blankenberge teruggekeerd. Ik had daar mijn oog laten vallen op een piepklein advertentietje in De Streekkrant: ‘topfrituur over te nemen’, stond er, en ik had in mijn tienerjaren nog als jobstudent in de frituur van mijn tante gewerkt op de zeedijk van Zeebrugge. Ik had daar leuke herinneringen aan en dacht, ‘misschien is die frituur wel iets voor mij’. Zo ben ik er ingerold”, vertelt Carlo.

Hij maakte van zijn frituur ‘aan de tennis’ een groot succes. “Ooit gestart als Frituur Pascal, dé frituur van Blankenberge en omstreken, was het toen nog een zuivere seizoenszaak. Ik ben daar meteen van afgestapt en koos ervoor om 365 dagen per jaar open te zijn. Dat bleek de juiste beslissing, want het waren de gouden jaren”, klinkt het. De ‘Tien Om Te Zien-jaren’”, noemt Carlo ze. “Nu loont dat niet meer, maar in die tijd bleven we dikwijls tot een gat in de nacht open. Op een gegeven moment had ik wel tien frituren, waaronder ook een in Brugge. Het klassieke babbeltje dat je toen had met de wachtende klant, da’s spijtig genoeg voor een groot deel verdwenen: ze staan nu allemaal op hun telefoons te tokkelen. En de takeaway trend van corona is gebleven. De tijden zijn dus inderdaad wel fel veranderd – de pizza’s en de pita’s zijn er ook bijgekomen. Maar frietjes blijven gelukkig ook populair.”

Door het euvel met de vervallen concessies zag hij zich genoodzaakt om naar de Kerkstraat te verhuizen, een moeilijke periode maar ondertussen bakt Carlo ze daar ook alweer vier jaar goudgeel. Na al die jaren is hij nog altijd even trots op zijn product. “Vlaamser dan friet kan het niet, en ook die goeie ouwe frikandel zal altijd wel een bestseller blijven”, glimlacht hij. “Vergis je niet: een frituur uitbaten, da’s elke dag keihard werken. Een fulltime commitment. Maar ’t is ook een mooie stiel als je ’t graag doet zoals ik. Ik heb vroeger van alles gedaan, maar dit is wat ik het liefste doe. En ‘tutteren’ staat niet in mijn woordenboek.” Al denkt hij ook wel eens aan stoppen. “Soms denk ik zo van ‘waar blijft die oliesjeik met het grote geld’”, grijnst Carlo. “Maar ondertussen blijft het vuur toch gewoon verder branden, en doe ik met plezier voort met mijn stiel.”

The post Carlo Lannoo viert kwarteeuw als friturist: “Het vuur blijft branden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groot waterlek aan ondergrondse hoofdleiding: zes huizen zonder water, straatvak blijft deels dicht dit weekend

Op de Zedelgemsesteenweg (N368) op de grens tussen Ichtegem en Aartrijke ontstond zaterdagochtend een groot waterlek. Het bleek om een lek op de hoofdleiding ondergronds te gaan. De straat werd een drietal uur volledig afgesloten. Om 12 uur was het lek gedicht. “Maar tijdens het weekend blijft een rijvak afgesloten”, meldt De Watergroep.
The post Groot waterlek aan ondergrondse

Lees meer »

“24/7 dezelfde snelheid, zelfs op feestdagen en banksluitingsdagen”: binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland met ‘Wero’

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »