Slechts 12 procent van West-Vlamingen aangesloten op noodmeldingen van BE-Alert

Slechts 140.667 West-Vlamingen – wat neerkomt op amper 12 procent – zijn aangesloten op de noodmeldingen van BE-Alert. Dat is een waarschuwingssysteem, waar de overheden in noodsituaties vlug mee kunnen communiceren met de inwoners van een bepaalde regio. “Dat is veel te weinig. Daarom roepen we de gouverneur en lokale besturen op om de mensen hierover te sensibiliseren”, zegt provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA), die de cijfers opvroeg bij gouverneur Carl Decaluwé.

Via BE-Alert kunnen de provincie en gemeenten hun inwoners vlug op de hoogte brengen van een noodsituatie. Dit kan gebeuren via mail, sms of ook via een gesproken boodschap. Op dit moment zijn er 140.667 West-Vlamingen aangesloten op BE-Alert. Dat is goed voor maar liefst 177.261 adressen, want per persoon kan je vijf adressen opgeven, zoals eigen woonst, woonst van ouders of werkplaats en dergelijke.

“We moeten de inwoners nog meer sensibiliseren over de vele voordelen om zich aan te sluiten bij BE-Alert”

“Maar slechts 12 procent van de inwoners in onze provincie is aangesloten op dat systeem. Dat is veel te weinig. Daarom moeten de provincie en gemeentebesturen de inwoners sensibiliseren van de vele voordelen en noodzaak om zich hierbij aan te sluiten”, stelt provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA). Aansluiten op BE-Alert kan via deze link.

63 gemeenten

Ook de gemeentebesturen moeten zich aansluiten op het systeem BE-Alert om waarschuwingen voor noodsituaties te kunnen uitsturen. Zo goed als iedere West-Vlaamse gemeente heeft dit gedaan, uitgezonderd Alveringem. Dat neemt niet weg dat er vanuit de provincie geen noodmeldingen kan versturen naar inwoners van Alveringem. Het heeft dus zeker zijn nut om hierop aan te sluiten.

“De vele veiligheidsvoordelen voor de inwoners is niets in vergelijking met de prijs voor de gemeente”

“Daarvoor moeten de lokale besturen een eenmalige activeringskost van 200 euro en een jaarlijks prijs van 788,88 neertellen. Die prijs is niets in vergelijking met de vele veiligheidsvoordelen van rechtstreekse communicatie”, gaat De Poorter verder. “Hopelijk volgt Alveringem de andere gemeenten en is er een volledige dekking van onze provincie.”

Aantal oproepen

In 2023 werd BE-Alert maar liefst 12 keer gebruikt voor effectieve noodsituaties en voor 9 waakzaamheidscampagnes. Enkele van die reële alarmsituaties was bijvoorbeeld een brand bij een houtverwerkingsbedrijf in Gistel, waar veel rook bij vrijkwam en mensen in de omgeving hun ramen en deuren moesten gesloten houden of een gaslek in het centrum van Kortrijk, waarbij 20 buurtbewoners moesten geëvacueerd worden.

Er werden ook drie noodmeldingen verstuurd in Houthulst, Diksmuide en deelgemeente Woumen voor de hevige wateroverlast in november 2023. Slechts twee van de twaalf alarmen werden verstuurd in naam van de gouverneur. In de andere tien gevallen nam de gemeente hiervoor zelf een beslissing om sms te versturen naar de inwoners, die aangesloten zijn op BE-Alert.

“Bijna de helft van de gemeenten nam vorig jaar ook deel aan de nationale testdag BE-Alert, wat belangrijk is voor de gemeente zelf en de inwoners om de werking van het systeem in de vingers te krijgen”, besluit De Poorter.

The post Slechts 12 procent van West-Vlamingen aangesloten op noodmeldingen van BE-Alert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Automobilist (22) speelt na amper drie jaar rijden al voor tweede keer rijbewijs kwijt: “Lesje te laat geleerd”

Amper 22 jaar en nog maar drie jaar houder van een rijbewijs, maar een jongeman uit Spiere-Helkijn moest zich donderdag al voor de derde keer voor een politierechter verantwoorden. Met 1,59 promille alcohol in het bloed knalde hij in Bissegem (Kortrijk) tegen een paal. Er wacht hem een lange weg vooraleer hij opnieuw de weg op kan…
The post

Lees meer »

Ook immo strijdt mee om de staatsbonmiljarden: “Vastgoed rendeert beter dan wat banken bieden”

Na de banken jaagt nu ook de immosector op de miljarden van de staatsbon. Vastgoedexperts ERA en Investr voorspellen een heropleving van investeringsvastgoed. “Een goed huurhuis levert nu al een hoog nettorendement, meer dan andere veilige niet-vastgoedbeleggingen. En dat zal de komende jaren alleen maar stijgen.” Waarom zijn zij daar zo zeker van? Hoeveel rendement levert een huurhuis of -appartement

Lees meer »

Op de Mercator met ex-directeur scholengroep Stroom Chris Vandecasteele: “Ik ben 60 jaar, maar wil nog lang niet op pensioen”

De start van het schooljaar verliep wat anders voor gewezen algemeen directeur Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom. Na een hectische tien jaar neemt hij even tijd voor zichzelf maar blijft het onderwijs trouw. “Ik heb een hele grote band met Oostende want ik was hier in mijn jeugd en bijna hele loopbaan actief”, zegt de gewezen topman van het GO!

Lees meer »

Noël en Magda uit De Panne vieren hun gouden jubileum

Noël Coysman (73) is geboren in Tielt en ontmoette zijn toekomstige, Magda Vanwynsberghe (76), in Ingelmunster. Daar gaven ze elkaar 50 jaar geleden ook het jawoord en na het huwelijk gingen ze in Meulebeke wonen.
The post Noël en Magda uit De Panne vieren hun gouden jubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opnieuw stoet tijdens Gardeboefeesten voor de vijftigste editie: “Begonnen met valiezenkoers”

De vlaggetjes wapperen opnieuw in het centrum van Oekene en dat kan maar één ding betekenen: de Gardeboefeesten komen er opnieuw aan. Niet zomaar één, want ze zijn ondertussen al aan de vijftigste editie toe. Voor de gelegenheid trekt er opnieuw een stoet door de straten.
The post Opnieuw stoet tijdens Gardeboefeesten voor de vijftigste editie: “Begonnen met valiezenkoers”

Lees meer »

Tiende editie De Groote Stooringe voor het eerst twee dagen lang

De tiende editie van het driejaarlijks straattheater- en circusfestival De Groote Stooringe vindt voor het eerst plaats gespreid over twee dagen. Op zaterdag 21 en zondag 22 september is het stadscentrum autovrij en worden pleinen en winkelstraten ingepalmd door circusartiesten. De rode draad dit keer zijn de clowns.
The post Tiende editie De Groote Stooringe voor het eerst twee

Lees meer »

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan Congo

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Lees meer »

Kermis met volleybal, livemuziek en Radio Omroep Sijsele

Volley Team Damme en Radio Omroep Sijsele (ROS) organiseren opnieuw ‘Siesele 4t Kermis’ van 13 tot en met 22 september. Verwacht je onder meer aan muzikale animatie en een politiek debat op ROS. Naar jaarlijkse traditie heeft op 8 september ook de Remember Volley Day Nathalie Depickere plaats.
The post Kermis met volleybal, livemuziek en Radio Omroep Sijsele appeared

Lees meer »

Brugse Lorelei (21) te zien in ‘Kotmadam Sarafian’ bij VTM: “Had het minder zwaar verwacht”

Lorelei (21) is sinds deze week te zien in het gloednieuwe VTM-programma ‘Kotmadam Sarafian’, waarbij ze een academiejaar lang samenhokte met een handvol andere studenten én Barbara Sarafian. De studente geschiedenis kijkt er – ondanks haar herexamens – positief op terug. “Het mooiste moment? Samen mijn verjaardag vieren.”
The post Brugse Lorelei (21) te zien in ‘Kotmadam Sarafian’ bij

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke testen in nieuw programma ‘normale jobs’ uit: “We erkennen nu dat BV’s niet mogen klagen”

“We zijn al lang heel goede vrienden en samen een tv-programma maken stond al een tijdje op onze bucketlist”, glunderen Play4-gezichten James Cooke (38) en Jani Kazaltzis (44). In hun nieuw programma ‘Jani & James doen-het-zelf’ gaan ze de komende weken ‘normale jobs’ overnemen. Eén keer wordt alles uitgelegd, en dan is het aan hen. “Friturist, campingeigenaar, werken in de

Lees meer »

Tractor verliest lading slib in centrum Woumen

Een vieze bedoening maandagochtend in het dorpje Woumen bij Diksmuide. De bestuurder van een tractor met aalkar had niet gezien dat er net werflichten waren geplaatst voor werken die opgestart werden, gooide de remmen dicht… en verloor een lading slib. De brandweer kwam alles opruimen.
The post Tractor verliest lading slib in centrum Woumen appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Beelden tonen hoe gewapende jongeman (18) met bajonet rondliep bij het Israëlische consulaat in München: schutter eerder al in het vizier voor radicalisering

De Duitse politie heeft donderdagochtend een gewapende jongeman doodgeschoten in München, nadat hij zelf het vuur opende op agenten. De politie denkt dat de 18-jarige Oostenrijker een terroristische aanslag wilde plegen. Die was vermoedelijk gericht tegen het Israëlische consulaat, klinkt het vanavond in een gezamenlijke verklaring met justitie. De schutter was eerder al op de radar van de Oostenrijkse ordediensten

Lees meer »