Groen licht voor uitbreiding Golf ter Hille in Koksijde, wat leidt tot kritiek bij oppositie

Op de Koksijdse gemeenteraad van 29 april werd het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de uitbreiding van Koksijde Golf ter Hille (ongeveer 30 hectare) goedgekeurd. Burgemeester Marc Vanden Bussche reageerde eerder al fel tegen protestacties van verschillende belangengroepen die de uitbreiding vooral als een bedreiging voor landbouwgronden en milieu zien. Hij benadrukt dat er correcte compensaties zijn overeengekomen met de betrokken landbouwers en dat de duurzame aanpak bijdraagt aan de biodiversiteit en milieuvriendelijkheid.

Uitbreiding

De opmaak van een RUP voor de uitbreiding van het golfdomein is een bovenlokale bevoegdheid, maar werd door bevoegde minister Zuhal Demir gedelegeerd naar de gemeente. “Bij de onteigeningen voor de vroege aanleg van de golf werden de betrokken boeren al geïnformeerd over een mogelijke uitbreiding van de golf. En ze kregen een correcte compensatie”, frist de burgemeester nog even het geheugen op. “Vandaag is het plangebied volledig bestemd als agrarisch gebied, dat via de ruimtelijke visie voor landbouw, natuur en bos voor het buitengebied Kust-Polders-Westhoek werd aangeduid als herbevestigd agrarisch gebied (HAG). Voor de uitbreiding van de golfterreinen is een herbestemming naar recreatiegebied vereist, wat juridisch vastgelegd wordt in een gemeentelijk RUP. Momenteel is een provinciaal RUP voor de reconversie van de militaire vliegbasis in Koksijde lopende, waarin een grote oppervlakte bestemd als militair domein zal worden herbestemd, onder andere als agrarisch gebied. De Deputatie gaf het akkoord met de compensatie van circa 30,3 ha HAG in het PRUP Reconversie Militaire basis Koksijde, in functie van de uitbreiding van het golfterrein.”

Oorspronkelijk was het al de bedoeling om, als de gemeente de middelen zou hebben, twee volwaardige achttien holes te realiseren. “De extra negen holes kunnen met een minimum aan infrastructuur worden verwezenlijkt”, zegt de burgemeester. “Wel zijn er bijkomende wateroppervlaktes nodig voor de irrigatie van de golf. We willen ook ecologisch verantwoord te werk gaan, waardoor er nieuwe fauna en flora kan ontstaan. Dat wordt verder tot stand gebracht in samenwerking met Natuurpunt.”

Kritiek

Sander Loones, N-VA-oppositieraadslid reageert kritisch. “Golf ter Hille is inderdaad een succes, maar deze uitbreiding vergt weer een forse investering, van zo’n 9 miljoen euro. Maar het gaat erom dat jullie prioriteiten moeten stellen. We zijn niet tégen de golf, maar kiezen we voor een prestigieus golfgebeuren of sport voor iedereen? Ons totaal versleten zwembad moet de prioriteit krijgen en daaraan hangt vermoedelijk een kostenplaatje van zo’n 15 miljoen euro!”

De burgemeester verdedigt zich: “Wie mij kent, weet dat ik álles zal uitvoeren. We proberen het zwembad voorlopig te redden met wat lap- en tapwerk, tot de volgende legislatuur. Dan zal het zwembad onze prioriteit zijn. Golf ter Hille is echter misschien wel een van de beste beleggingen die we ooit hebben gedaan. In heel België is het uniek dat we als gemeente een golfterrein van 27 hectare hebben aangelegd. De golf is van enorm toeristisch belang, waar we bijzonder trots mogen op zijn. De cijfers spreken voor zich: er is een ledenbestand van 1.400 leden én een lange wachtlijst.”

The post Groen licht voor uitbreiding Golf ter Hille in Koksijde, wat leidt tot kritiek bij oppositie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee doden bij aanslag op Westelijke Jordaanoever

Minstens 2 Israëli’s zijn gedood bij een vermoedelijke Palestijnse aanval op de Westelijke Jordaanoever. De slachtoffers zouden omgekomen zijn toen aanvallers het vuur openden op een voertuig nabij Tarkumija. Volgens de Israëlische reddingsdienst Zaka gaat het om 2 mensen van rond de 30 jaar.

Lees meer »

Geliefde kleuterjuf Nadine wordt onwel op eerste schooldag en overlijdt twee dagen later: “Ze was de lijm op onze school”

Dorpsschool De Boomhut in het Limburgse Brustem is gehuld in een diepe rouw. Uitgerekend op de eerste schooldag werd kleuterjuf Nadine Vingerhoed (61) er onwel in de turnzaal, twee dagen later liet ze het leven. “Ze was de lijm die ons hier allemaal bijeen hield”, getuigen haar collega’s die haar liefdevol ‘ons moeke’ noemden. Zegt haar bedroefde echtgenoot al even

Lees meer »

“Een kijkcijferkanon, als VTM het nog eens zou uitzenden”: Steven De Lelie viert 30 jaar ‘Lili en Marleen’

Dag op dag 30 jaar geleden werd de allereerste aflevering van ‘Lili en Marleen’ uitgezonden. Showbits-reporter Jarne heeft daarom acteur Steven De Lelie (47), Rikki in de reeks, uitgenodigd voor een nostalgisch gesprek. “Als ze dat opnieuw zouden uitzenden, wordt dat een kijkersbom voor VTM”, vertelt hij fier. Of hij nog graag een vervolg zou willen maken, na dat de

Lees meer »

ONS RAPPORT. “Hij kreeg de volle laag van De Bruyne toen hij niet goed doordekte”: drie mindere Duivels, twee keer 7 op 10

Geen cadeau voor de Rode Duivels in Hongarije, een match zonder publiek tegen Israël. Niet de minste beleving in de tribunes en dat weerspiegelde zich ook lang op het veld. Gelukkig volgde er een tweede helft met veel meer animo, al konden slechts twee spelers zich onderscheiden. Drie Duivels moeten het stellen met een vijfje. Ons rapport.

Lees meer »

Belgisch kampioenschap Savatteschieten in Marke: Honderden deelnemers dingen mee naar prijzenpot van 9.000 euro

Wie schiet het best van al uit zijn of haar sloffen? Het is de vraag waarmee er dit weekend in Marke een stevige prijzenpot kon worden gewonnen. Tijdens het Belgisch kampioenschap Savatteschieten mocht iedereen, zowel jong als oud, proberen de pantoffel van weleer zo ver mogelijk te knallen. Het was tijdens het kampioenschap vooral uitkijken naar de inzet van de

Lees meer »

Bosbrand in vervreemdingszone rond kerncentrale van Tsjernobyl

In de vervreemdingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl is een bosbrand uitgebroken. Dat hebben Oekraïense autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Ongeveer twintig hectare in de radioactieve zone staat in vuur, aldus de gouverneur van de regio Kiev, Ruslan Kravchenko. De brand is ondertussen onder controle en de stralingsniveaus zijn normaal, klinkt het nog.

Lees meer »

Elton John in tranen na zien van eigen documentaire ‘Never Too Late’: “Ik wil dat iedereen me herdenkt als een geweldige vader”

In de nieuwe documentaire ‘Elton John: Never Too Late’ vertellen de makers het verhaal van de iconische zanger Elton John (77). Het belicht niet alleen de successen van zijn muzikale carrière, maar geeft ook een inkijk in zijn persoonlijke leven. Wanneer hij de documentaire zelf ziet op het filmfestival in Toronto, raakt hij ontroerd. “Ik wil dat er op mijn

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Kroont Laurens Devos zich voor derde Spelen op rij tot paralympisch kampioen?

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Een medaille die dressuuramazone Michèle George zonet al (andermaal) pakte. Voor onze landgenote is het al haar zevende gouden medaille, een evenaring van het record.

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: volgt het hier live

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »

“Geheim plan om terug te keren naar Verenigd Koninkrijk”: oude vrienden krijgen verrassende berichten van prins Harry

“Verrassende berichtjes” van prins Harry (39) uit de Verenigde Staten doen vermoeden dat hij zint op een terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk. Althans, dat stellen vrienden van de prins waar hij sinds kort weer contact mee heeft. Zij hopen vurig dat de hertog van Sussex na vier jaar in Californië een comeback maakt, maar vrezen dat dat makkelijker is gezegd

Lees meer »