Edward Planckaert begint aan eerste Ronde van Italië: “Wil ritten winnen met topper Kaden”

Profwielrenner Edward Planckaert (29) rijdt vanaf dit weekend zijn vierde grote ronde. Na de Vuelta 2021, de Tour 2022 en de Vuelta 2023 is Planckaert de komende drie weken aan de slag in de Giro.

Edward Planckaert maakte in 2017 zijn profdebuut bij Sport Vlaanderen-Baloise. Na vier seizoenen bij de opleidingsploeg van Christophe Sercu verzilverde de broer van ex-prof Emiel en Baptiste, prof bij Intermarché-Wanty, een transfer naar het toenmalige Alpecin-Fenix. Intussen is Planckaert al aan zijn vierde campagne bij de ploeg van Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen bezig. In de Tour van 2022 was hij erbij toen Philipsen twee etappes won. In de Vuelta van 2023 was hij eveneens van de partij toen de andere sprinter van het team, Kaden Groves, voor drie overwinningen zorgde. Het is voor diezelfde Australiër dat Planckaert de komende drie weken op Italiaanse bodem zal moeten werken.

“Natuurlijk is het de bedoeling om ritten te winnen met Kaden. Hij is zeker en vast een toprenner. Kaden houdt zijn voetjes op de grond, maar het is een machine. Als het bergop gaat en de ritten wat zwaarder worden, overleeft hij, ook al zou je het hem met zijn lichaamsbouw niet toegeven. Daarnaast is het een heel rustige jongen, die nog erg jong is maar weet wat hij wil. En nog het belangrijkste van allemaal: Kaden is heel erg dankbaar. Dat is als helper meegenomen.”

Al 29 koersdagen

Dit seizoen heeft Planckaert al 29 koersdagen op zijn teller staan. Met de Ster van Bessèges, de Ronde van de Algarve, Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië werkte hij al vier rittenkoersen af. “Vooral in die laatste rittenkoers zag ik enorm af”, glimlacht hij. “De eerste dag daar was de slechtste uit mijn hele carrière. Het niveau dat in Catalonië bergop werd gehaald, was te zot voor woorden. Ik heb het niet alleen over Pogacar, want als er bergop 20 minuten keihard werd doorgereden, bestond het peloton nog altijd uit 60 renners. Het heeft wel zijn vruchten afgeworpen. Wie weet keer ik in de toekomst dus nog wel eens terug naar Catalonië, maar dan zal het zijn om de conditie bij te schaven. Prestatiegericht kan ik daar zelf weinig uitrichten.”

Zijn meest opmerkelijke prestatie van 2024 leverde Planckaert voorlopig in Parijs-Roubaix, waar hij zich met de volledige ploeg ten dienste van kopman Van der Poel stelde. Met succes. Zelf bolde Planckaert nog als 45ste over de eindmeet, in het gezelschap van Yves Lampaert. “Parijs-Roubaix was inderdaad het hoogtepunt van de voorbije maanden, zeker omdat Mathieu het op die manier kon afwerken. Of het speciaal is om voor hem te werken? Voor ons is hij gewoon een normale gast zoals jij en ik. Als je met Mathieu aan de start van een koers verschijnt, is het natuurlijk wel extra leuk.”

Hotel Syncrosfera

De voorbije weken trok Planckaert met zijn Giro-ploegmaats naar Hotel Syncrosfera aan de Spaanse Costa Blanca. “Ik verbleef hier al enkele keren in de normale kamers. Dit was de eerste keer dat ik in de hoogtekamers sliep. Met een aangename slaapkamergenoot als Timo Kielich viel dat best mee. Hoogtestages bevallen mij. Ik heb er al altijd een goed effect door gekregen.” Planckaert verlengde vorig jaar zijn contract bij Alpecin-Deceuninck tot eind 2025. “Ik ben tevreden met hoe mijn carrière tot nu toe gelopen is. Vooral de laatste vier jaar bij mijn huidige ploeg merk ik een groot verschil: de begeleiding, het materiaal, de manier waarop er naar wedstrijden wordt toegewerkt… Ik heb genoten van die vier jaar bij Sport Vlaanderen, want zonder die ploeg zou ik nu niet bij Alpecin-Deceuninck rijden. Ik geniet van elk moment in mijn carrière. Hoelang ik dit zal doen, weet ik niet. Ik voel nog altijd progressiemarge.”

The post Edward Planckaert begint aan eerste Ronde van Italië: “Wil ritten winnen met topper Kaden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar kan ik tekenen voor mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

M23-rebellen nemen strategisch belangrijke stad in Oost-Congo

In de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu hebben de M23-rebellen de strategisch belangrijke stad Kanyabayonga ingenomen, zo’n 100 kilometer ten noorden van de provinciehoofdplaats Goma. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op gezag van lokale autoriteiten. Kanyabayonga wordt beschouwd als de toegangspoort de belangrijke handelssteden Butembo en Beni, in het noordoosten van Congo.

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »