Beste vriendjes Jules en Leo steunen elkaar door dik en dun: “We kunnen altijd op elkaar rekenen”

Leo Gromas’ (11) beste vriendje Jules Voet (11) heeft de ziekte Duchenne Spierdystrofie, waardoor hij wat extra hulp nodig heeft. Leo staat elke dag klaar om Jules te helpen waar het nodig is. Ze zijn er altijd voor elkaar.

Leo en Jules zitten samen op de Vrije Centrumschool Zwevegem. Ze zitten in dezelfde klas in het zesde leerjaar. De twee leerden elkaar kennen toen ze in het derde leerjaar zaten, via een gemeenschappelijk vriendengroepje. Kort daarna werden ze onafscheidelijke beste vrienden. “Ik kende Jules al een beetje ervoor, maar het was pas toen we samen in een vriendengroepje zaten dat we elkaar echt leerden kennen. We hebben veel gemeenschappelijke interesses en kunnen over alles lachen, dus we werden al snel beste vrienden”, vertelt Leo.

Jules heeft, net als zijn broertje Otis (8), de ziekte Duchenne Spierdystrofie. Toen hij zo’n vier jaar was, merkten zijn ouders dat het voor hem steeds moeilijker werd om de trap op te lopen en om een boekentas te dragen. Door de ziekte verzwakken zijn spieren steeds meer, waardoor hij permanent in een rolstoel zit. Daarvoor zijn er thuis bij het gezin Voet-Opsomer een aantal aanpassingen nodig, zoals de installatie van een kokerlift. Dat zorgt voor een financiële uitdaging, waarvoor de familie alle steun kan gebruiken, die ze gelukkig krijgen. De opa van de broertjes zette een crowdfunding op poten en op 5 mei organiseren vrienden en familie een benefietwandeling.

Rots in de branding

Doordat Jules altijd in zijn rolstoel zit, heeft hij thuis en op school extra hulp nodig om zich te kunnen verplaatsen. Op school staat Leo dag in dag uit voor hem klaar. Hij is de rots in de branding voor Jules. “Leo wacht altijd op mij en duwt mij vooruit in mijn rolstoel, naar de klas, naar de speelplaats en naar de refter. Hij helpt mij soms ook om mijn boekentas te dragen”, vertelt Jules. “Ik duw Jules met veel plezier vooruit in zijn rolstoel. Voor mij is dat echt geen moeite, want hij is mijn beste vriend”, vult Leo aan.

“Het is voor mij niet meer dan logisch dat ik Jules help als hij het nodig heeft. Op school merk ik dat niet alle leerlingen begrijpen wat er met hem aan de hand is en waarom hij in een rolstoel zit. Sommigen zijn daardoor wat afstandelijker. Dat is jammer om te zien. Het is voor Jules niet altijd even gemakkelijk om te zien hoe iedereen aan het spelen of voetballen of basketballen is, terwijl hij zelf niet kan meedoen. Op zo’n momenten doe ik mijn best om hem zoveel mogelijk op te vrolijken. We kunnen samen lachen over de meest onnozele dingen. Dat maakt onze vriendschap zo uniek”, legt Leo uit.

Kunstacademie

Dat er tussen de twee een onvoorwaardelijke vriendschap is opgebloeid, is overduidelijk. Ze steunen elkaar door dik en dun. Niet alleen op school, maar ook op de kunstacademie in Zwevegem. Ze volgen samen de woord- en beeldlessen. Daar kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten. “Tijdens de beeldlessen doen we heel veel verschillende dingen. We leren bijvoorbeeld om te tekenen, te schilderen en te boetseren in klei”, vertelt Jules. Het is leuk voor Jules dat hij daar zelfstandig kan tekenen en knutselen. Ik help hem enkel bij de momenten dat we moeten opruimen of ons materiaal moeten afspoelen”, legt Leo uit.

Ook tijdens de woordlessen kunnen ze op elkaar rekenen. “In de woordlessen leren we om toneel te spelen. Ondanks ik in een rolstoel zit, word ik er toch zoveel mogelijk bij betrokken. Ik acteer dan vooral met mijn stem en mijn mimiek. Ook tijdens optredens houden ze altijd rekening met mij”, vertelt Jules.

Volgend jaar gaan Jules en Leo allebei naar het Rhizo College in Zwevegem. “Ik ga volgend jaar de richting STEM-technieken volgen, maar Leo gaat iets anders doen. We zullen dus niet meer samen in de klas zitten”, legt Jules uit. “Ik ga 1A Extra doen. Het is heel jammer dat we niet meer in dezelfde klas zullen zitten, maar gelukkig zullen we elkaar wel blijven zien op school en in de kunstacademie”, vult Leo aan.

Wil jij Jules en zijn broertje Otis ook graag helpen? Doneren kan via https://steunactie.be/actie/noodkreet-voor-jules-otis of kom naar de benefietwandeling op 5 mei. Meer informatie via https://opstapvoorjulesenotis.be/

The post Beste vriendjes Jules en Leo steunen elkaar door dik en dun: “We kunnen altijd op elkaar rekenen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »

Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout

Het provinciebestuur is een hoffelijkheidscampagne gestart langs de oude spoorwegverbindingen die omgevormd zijn tot waardevolle, recreatieve, groene assen. Zo onder meer langs De Groene 62, die Torhout met Oostende verbindt.
The post Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »