Voetbal moet in Brugge wijken voor Unesco werelderfgoed: Club-Fiorentina dagje eerder wegens Heilig Bloedprocessie

Om te vermijden dat Toscaanse voetbalsupporters de Heilig Bloedprocessie op Hemelvaartdag verstoren, werd de wedstrijd Club-Fiorentina een dagje vervroegd. De processie telt 130 nieuwe kostuums, een extra tafereel ‘Ommegang 1311’ en een digitaal registratieplatform.

De dubbele winst van Club Brugge tegen het Macedonische PAOK en bijhorend ticket voor de halve finales van de Conference League bezorgden burgemeester Dirk De fauw dubbele gevoelens: enerzijds vreugde voor het succes van Club Brugge, anderzijds bezorgdheid over de voetbalkalender. Want de terugwedstrijd tegen Fiorentina was aanvankelijk voorzien op donderdag 9 mei: Hemelvaartdag, als de Heilig Bloedprocessie uitgaat.

Veiligheid

“Mijn korpschef meldde mij meteen dat het onmogelijk was op op die dag de orde te handhaven”, bekent Dirk De fauw. “Het risico dat voetbalsupporters de processie zouden verstoren was te groot. Daarom hebben we de match Club-Fiorentina uit veiligheidsoverwegingen een dag vervroegd, naar woensdagavond 8 mei.”

Dokter William De Groote, voorzitter van de vzw Heilig Bloedprocessie, slaakt een zucht van opluchting: “Gelukkig heeft het Brugs stadsbestuur ons eeuwenoud Unesco erfgoed belangrijker ingeschat dan een Europese voetbalwedstrijd.”

Fout signaal

Omdat de tribunes van de processie woensdag al op de Markt zullen staan en de Meifoor ‘t Zand kleurt, zal Brugge het stationsplein als ontmoetingsplek voor de Italiaanse fans inrichten. “We hebben eventjes gedacht om de Toscaanse supporters met een combiticket naar Jabbeke af te leiden, maar dat zou een fout signaal zijn en Brugge internationaal een slechte naam bezorgen. De Italiaanse fans hebben het recht om onze mooie stad te bezoeken”, aldus Dirk De fauw.

Volgens Matthieu Clarysse, algemeen coördinator van de Heilig Bloedprocessie, kan bijgevolg enkel nog slecht weer de processie dwarsbomen. Want er is geen tekort aan figuranten. “Alle 1800 rollen zijn ingevuld, dat is deels te danken aan ons nieuw digitaal registratie- en inschrijvingsplatform www.druppeltool.be dat we samen met de collega’s van de Gouden Boomstoet gecreëerd hebben voor de figuranten”, aldus Matthieu Clarysse.

Die tool bespaart de algemeen coördinator ook heel wat tijd: “Maar in de weken voor de processie krijg ik nog altijd per dag gemiddeld honderd e-mails van deelnemers.”

Filmspoel

William De Groote weet ons te melden dat er recent een filmspoel van de processie uit 1953 is opgedoken: “De opname toont hoe de processie, de Brugse gebouwen en de Bruggelingen er zeventig jaar geleden uitzagen. De vertoning van deze film op zondag 5 mei in de aula van het Sint-Lodewijkscollege is al uitverkocht! Veel Bruggelingen willen hun ouders of grootouders herkennen in die film.”

“Het bewijst dat de meer dan 2.000 vrijwilligers van de Heilig Bloedprocessie een hechte community vormen. Voor hen is Hemelvaart echt Brugges Mooiste Dag, die ze niet willen missen. Ze zijn fier Bruggeling te zijn en willen daarom deelnemen aan de processie.”

Nieuw tafereel

De editie 2024 vult met het nieuwe tafereel ‘Ommegang 1311’ een ontbrekende schakel in de processie. Matthieu Clarysse legt uit: “Het tafereel vult een hiaat in. Nadat Paus Clemens V in een bul op 1 juni 1310 de verering van het Heilig Bloed had erkend, vond er in 1311 een bijzonder luisterrijke ommegang plaats.”

“In dat tafereel nemen twee burgemeesters de pauselijke bul in ontvangst. Ze worden gevolgd door een kapelaan die onder een baldakijn de kostbare relikwie draagt. Het baldakijn wordt gedragen door gildebroeders van de acht hoofdgilden, waaronder bakkers en schoenmakers.”

Nationale Loterij

Burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat tijdens de middeleeuwen de gilden de processie organiseerden, samen met de Stad: “Anno 2024 is de stad nog altijd betrokken partij, diverse stadsdiensten voorzien in logistieke ondersteuning. Het doet mij plezier dat het nieuwe tafereel de symbiose tussen de relikwie, de stad en zijn bevolking weerspiegelt.

William De Groote benadrukt dat de vernieuwingen enkel mogelijk zijn met de financiële steun van de Nationale Loterij: “We krijgen en bedrag van 68.500 euro. In ruil vraagt de Nationale Loterij drie zaken van ons: het vormen van een ‘community’, digitalisering en inclusiviteit. Aan ‘blackfacing’ doen we niet, Bruggelingen met buitenlandse root vertolken onder meer de drie koningen….”

Erfgoedapp

Inclusiviteit houdt ook assistentiemogelijkheden voor bezoekers met een beperking in, via onder meer de Erfgoedapp. Het betekent ook dat de Heilig Bloedprocessie, die op donderdag 9 mei om 14.30 uur start aan de Dijver, zal te zien zijn op Focus/WTV voor wie niet naar Brugge kan komen. Je kan eender war langs het parcours plaats nemen. Voor een zitbank of een plaats op een tribunes heb je een ticket nodig.

Alle praktische info op www.bloedprocessiebrugge.be

The post Voetbal moet in Brugge wijken voor Unesco werelderfgoed: Club-Fiorentina dagje eerder wegens Heilig Bloedprocessie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jenna beweert dat ze uit vliegtuig gezet werd omdat ze stewardess met verkeerd gender aansprak: “Maar er kwam nog wel meer uit je mond”

Een vrouw uit Austin (Texas) beweert dat zij uit het vliegtuig gezet werd omdat ze een stewardess per ongeluk met het verkeerde gender aansprak. “Zij identificeert zich als vrouw, maar ik zei ‘Dank u, mijnheer’. Meer heb ik niet misdaan.” Het gesprek dat Jenna Longoria had met een verantwoordelijke van United Airlines laat echter uitschijnen dat ook andere factoren een

Lees meer »

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

Elk jaar 200 boetes voor mensen die kijkfiles vormen: “Na mijn ongeval zag ik mensen filmen, dat is echt ranzig”

Elk jaar krijgen gemiddeld 200 mensen een boete voor ‘abnormaal traag rijden’ in het verkeer, 600 boetes worden uitgeschreven voor ‘gevaarlijk rijgedrag’. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over de kijkfiles in ons land. Radio2-presentator Xavier Taveirne was enkele jaren geleden betrokken bij een verkeersongeval: "Toen ik uit de auto stapte, zag ik overal mensen stilstaan om te

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »