‘Kattenmadam’ Therese Vanneste wordt lijstduwer VB

Wat al enige tijd in de lucht hing, werd deze week bevestigd: onafhankelijk raadslid Therese Vanneste maakt de overstap naar Vlaams Belang en wordt er lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik sta al langer dan vandaag achter hun standpunten rond migratie en dierenwelzijn en ben zoals bekend Vlaamsgezind. Dit is dus een logische stap”, aldus Vanneste.

Therese Vanneste maakte bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voor het eerst haar opwachting in de lokale politiek als kandidaat voor N-VA. Ze haalde vanop een 13de plaats op de N-VA/Open VLD-lijst 166 voorkeurstemmen en veroverde zo een vierde zetel voor het kartel.

Vanneste, zelden verlegen om een boude uitspraak of uitgesproken mening, viel echter snel in onmin met haar partij en ging als onafhankelijke zetelen. Vanuit die rol liet ze de voorbije zes jaar geen kans voorbijgaan om het dierenwelzijn in de gemeente aan te kaarten, vaak tot wanhoop van de bevoegde schepen die ontelbare vragen over zwerfkatten te verduren kreeg. “De aandacht voor dierenwelzijn die Vlaams Belang aan de dag legt, was een van de redenen voor mijn overstap naar de partij”, geeft Vanneste aan. “Naast uiteraard hun migratiepolitiek en aandacht voor de Vlaamse cultuur.”

Uitgesproken mening

“Dierenwelzijn is inderdaad belangrijk voor VB Bredene. En voor veel Bredenaars. Kijk maar eens naar de vele reacties op sociale media wanneer het over (huis)dieren gaat”, pikt lijsttrekker Gregory Roelandt in. “Nadat mijn voorganger (Jordy Jacobs, red.) zich eerder tegen de komst van Therese had uitgesproken, hebben wij na rijp beraad beslist om haar toch aan boord te hijsen als lijstduwer. Ze is een absolute experte op het vlak van dierenwelzijn, zeer Vlaamsgezind en net als wij voor een migratiestop. Dat wil trouwens niet zeggen dat we racisten zijn. Therese heeft twee kinderen van allochtone afkomst en was getrouwd met een Haïtiaan, ik ben zelf getrouwd met een Siciliaanse. Wat zouden wij dan racist zijn…?”

Roelandt beseft dat Vanneste zelden een blaadje voor de mond neemt. “Ik heb inderdaad een uitgesproken mening. Daar ben ik de vorige keer tot slot van rekening voor verkozen”, verdedigt Therese zich.

“Maar ik kan iedereen geruststellen, ik ben bezadigder geworden en kan best toegeven wanneer een andere partij goede voorstellen doet. Van schepen Spillier, bevoegd voor dierenwelzijn, durf ik bijvoorbeeld te zeggen dat ze goed werk geleverd heeft, veel beter dan haar voorganger (Kristien Vanmullem, red.). Het budget is verdubbeld, dierenwelzijn wordt nu beheerd door de milieuambtenaar… Maar voor alle duidelijkheid: het werk is natuurlijk niet af.”

Zwembad

Roelandt en Vanneste vinden zich ook in hun misprijzen voor het financiële beleid van de gemeente. “Het moet gedaan zijn met de vele feestjes en recepties, dure festivals… terwijl heel wat Bredenaars het moeilijk hebben om rond te komen. In dat verband pleit onze partij ervoor om de bouw van het nieuwe zwembad een halt toe te roepen. Bekijk wat een schadeclaim ons kost en zet een bescheidener zwembad van 10 miljoen euro neer. Dan zullen we nog veel goedkoper uitkomen dan dit megalomane project van intussen ruim 60 miljoen euro.” Een project dat, moet ze bekennen, aanvankelijk ook door Vanneste werd goedgekeurd. “De gemeenteraad stemde unaniem voor. Maar intussen besef ik dat we in de luren gelegd werden en dat de rekening straks veel zwaarder zal wegen. Mijn steun zijn ze dus kwijt.” (MM)

The post ‘Kattenmadam’ Therese Vanneste wordt lijstduwer VB is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opvoeder gewond nadat proclamatie uit de hand loopt

Een leerling van een middelbare school in het West-Vlaamse Gistel heeft tijdens de proclamatie van de laatstejaars een glas naar zijn opvoeder gegooid. Die liep daarbij een diepe snee in de nek op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie kwam de gemoederen bedaren en stelde een proces-verbaal op tegen de minderjarige leerling. Maar de directrice van de

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen

Wildernis, het verborgen speeleiland in het Gebroeders Van Raemdonckpark, wordt voorzien van een volledig nieuwe infrastructuur. Dat gebeurt niet enkel voor de kinderen, maar ook door de kinderen tijdens het Wildernis Bouwfestival, startend op 26 augustus.
The post Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zwaluwgeluiden moeten kuikens van stationsgebouw Avelgem naar til lokken: “Willen dat dit hun nieuwe nestplaats wordt”

Een geluidsinstallatie moet zwaluwen die nestjes hebben in het stationsgebouw van Avelgem, naar een andere til vlakbij lokken. Het stationsgebouw wordt binnenkort gerenoveerd, waardoor de zwaluwen er niet meer zullen kunnen wonen. Er wordt nu met hun eigen geluid geprobeerd om hen naar de til te lokken waar ze hun nest kunnen maken, in de hoop dat ze daar nestjes

Lees meer »

KIJK. Marie Verhulst heeft date met Jef bij ‘Sneeuwwitje’ en Julie Vermeire doet oproep aan Studio 100

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »