De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Yasmin Mahhou (18) en Dirk Sterckx (77) naar de verkiezingen?

Op zijn minst 537 West-Vlamingen hengelen op zondag 9 juni naar jouw stem. Zeven weken lang laten wij hier de jongste en de oudste kandidaat van een partij aan het woord.

Yasmin Mahhou (18), de jongste kandidaat van PVDA

(gf)

Yasmin Mahhou is de allerjongste van álle West-Vlaamse kandidaten. De studente politieke en sociale wetenschappen uit Blankenberge kreeg van PVDA de 13de plaats op de Vlaamse lijst.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Mijn engagement komt voort uit mijn verlangen om positieve veranderingen in de samenleving te realiseren en om te werken aan een betere toekomst.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Mijn talent om goed te luisteren, mijn ervaringen als student en mijn sociale betrokkenheid stellen me in staat om een inclusieve en progressieve stem te bieden die de diversiteit van onze samenleving weerspiegelt. Ik ben vastbesloten om me in te zetten voor eerlijkheid, rechtvaardigheid en vooruitgang.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Een prioriteit zou moeten zijn om beslissingen te nemen die de kwaliteit van het leven voor alle burgers verbeteren, waarbij er rekening wordt gehouden met de individuele behoeften. We moeten ervoor zorgen dat niemand achterblijft.”

“De aanpak van het openbaar vervoer moet dringend beter”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“Transport en de toegankelijkheid ervan zijn cruciale kwesties, vooral voor studenten en gezinnen. Hoe beter ons openbaar vervoer, hoe meer mensen er gebruik van maken, hoe minder auto’s op de weg.”

Houdt het beleid voldoende rekening met jongeren?

“Een goed beleid moet de behoeften en uitdagingen van jongeren serieus nemen. Als je vraagt aan jongeren waar zij nu het meest problemen mee hebben, zal het grootste deel het openbaar vervoer antwoorden.”

Welk politiek feit of beleidsbeslissing heeft u ontgoocheld?

“Het is ontmoedigend om te zien dat er zoveel wordt bespaard op essentiële zaken zoals onderwijs, openbaar vervoer en gezondheidszorg.”

En welk politiek feit of beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“Dit vind ik een moeilijke vraag waarop ik niet direct een antwoord vond. Er zijn waarschijnlijk wel een paar beslissingen waarop ik positief reageerde, maar het zullen er niet veel zijn.”

Naar welke oudere politicus/politica kijkt u op?

“De politica waar ik meest naar opkijk is Nathalie Eggermont, onze lijsttrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen. Ik bewonder de manier waarop zij privé en werk combineert.”

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“In deze onzekere tijd in Vlaanderen, in België en in Europa – wil ik blijven werken aan meer vrijheid en zelfbeschikking voor de mensen, aan economische stabiliteit en aan het vrijwaren van de democratie.”

Dirk Sterckx (77), de oudste kandidaat van Open VLD

(gf) © LUX visual storytellers

Met zijn 77 lentes is Dirk Sterckx uit Knokke-Heist de oudste kandidaat van Open VLD. De voormalig journalist en Europees parlementslid is 15de opvolger voor het Vlaams parlement.

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Wie een ervaren iemand wil steunen die wil zorgen voor vrijheid en vooruitgang, mag altijd op mij stemmen.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Alle regeringen moeten maatregelen nemen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en ervoor te zorgen dat werken ook loont. Alleen zo kunnen we onze welvaart op peil houden, alleen zo kan de overheid de draagkracht behouden om haar opdrachten behoorlijk te vervullen en om mensen te helpen die echt hulp nodig hebben.”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet dringend aangepakt worden?

“We moeten een langetermijnplan uitwerken om onze kust te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Het welzijn, de welvaart en de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen zal afhangen van de efficiëntie van onze kustbescherming.”

“We moeten de kust beschermen tegen de gevolgen van het klimaat”

Houdt het beleid voldoende rekening met oudere burgers?

“Alles kan beter. De veroudering van de bevolking, de groeiende kosten van zorg of pensioenen zullen bij elke beleidsmaker in de komende tientallen jaren op de agenda staan. Iedereen zal zijn of haar bijdrage moeten leveren.”

Welk politiek feit of beleidsbeslissing heeft u ontgoocheld?

“Dat het regeerakkoord elke vooruitgang in ethische dossiers onmogelijk heeft gemaakt. Ik ervaar in mijn omgeving dat de wetgeving beter kan, zodat er meer duidelijkheid komt voor mensen die een beroep willen doen op euthanasie om zinloos lijden te vermijden.”

En welk politiek feit of beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“De inentingscampagne tegen het coronavirus werd heel efficiënt georganiseerd.”

In welk jong politiek talent ziet u veel potentieel?

“Jasper Pillen heeft als schepen in Brugge al bewezen dat hij kan besturen en in het parlement heeft hij zich in geen tijd ingewerkt in alles wat met veiligheid en defensie te maken heeft.”

The post De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Yasmin Mahhou (18) en Dirk Sterckx (77) naar de verkiezingen? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Ze zijn meer grootouders dan dat ze ooit ouders waren”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.
The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »

Vals aanzoek, ongeplande zwangerschap en ongeziene primeur: herbekijk hier de onthutsende seizoensfinale van ‘Familie’

Bij de start van de seizoensfinale van ‘Familie’ leek er vrijdag maar één vraag te overheersen bij de soapfans: wie worden de slachtoffers door de bom die Joris wil laten exploderen op de reünie van de Van den Bossches? Het antwoord was verrassend, maar het slotbeeld van de extra lange aflevering was dat des te meer. De kijker bleef onthutst

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »