“De prijs? Een pintje of twee”: Deken Darras in Tielt exposeert werken van Achiel Van De Velde (82)

Eind deze maand opent in wzc Deken Darras een bijzondere expo, met ruim 200 potloodtekeningen van Achiel Van De Velde. Het is de allereerste keer dat Achiel (82), die al bijna 10 jaar in residentie Ampe woont, zijn werk tentoon stelt. Dat hij talent heeft, is onmiskenbaar, al is het tekenen altijd bij een hobby gebleven. “In het lager kon ik zelfs beter tekenen dan de meester”, vertelt hij. “Tekenen is mijn lang leven.”

De overgrote meerderheid van de tekeningen maakte Achiel in de laatste vier jaar. “In 2020 ben ik gevallen op mijn schouder, waarna ik zes weken moest revalideren. Om iets om handen te hebben heb ik een oude hobby van me weer opgepikt”, vertelt Achiel. “Ik ben al langer een kunstliefhebber, maar sindsdien teken ik zelf elke dag. Als ik een potlood in mijn handen heb, maakt me dat gelukkig. Alles begint met één enkel lijntje. En dan komt al de rest er haast vanzelf uit. Mijn gom heb ik haast nooit nodig. Tekenlessen? Die heb ik nooit gevolgd, al was ik in het lager wel altijd de eerste van de klas voor tekenen. Ik kon beter tekenen dan de meester. Nochtans waren mijn ouders niet creatief. Mijn peter wel. Hij was patroontekenaar in wat wellicht de beste schoenfabriek van België was, destijds in Izegem. Ik zat nog in de bewaarschool toen ik mijn peter zag hoe ik een kopje natekende die op tafel stond. Hij vertelde me dat ik talent had.”

Elke dag zit Achiel minstens drie uur aan zijn keukentafel te tekenen. Dat doet hij aan de hand van foto’s die hij uit tijdschriften knipt. Het gaat om portretten van – veelal vrouwelijke – wereldsterren zoals Angelina Jolie, Grace Kelly, Jennifer Aniston of Gina Lollobrigida, maar ook bekende Vlamingen zoals Marijn Devalck of Charlotte De Bruyne tekende Achiel. Meteen zijn ze te herkennen. In zijn kast ligt een indrukwekkende stapel met allerhande tekeningen. Minstens duizend. Tweehonderd daarvan, inclusief 31 tekeningen die hij maakte van zijn medebewoners van Residentie Ampe, krijgen straks een plaatsje aan de wanden van het rusthuis.

Geen fan van abstract

“Ik geniet van schoonheid”, gaat hij verder. “Schoonheid in mensen. Maar ook in dingen. Lang niet al mijn tekeningen zijn portretten. Maar met abstracte kunst moet je bij mij niet afkomen. Ik snap niet wat er daar mooi aan is. Ik vermoed dat abstracte kunstenaars meer tijd steken in het bedenken van een vergezochte titel dan in het werk zelf. Dat de mensen zulke lelijke dingen toch in huis halen en bovendien ook nog bereid zijn om daarvoor te betalen, dat ga ik nooit begrijpen.”

“De dag dat ik niet meer kan tekenen heeft het leven voor mij geen zin meer”

In zijn jongere jaren tekende Achiel echter weinig tot niet. Hij runde samen met zijn vader een zelfstandige kolenhandel en ruimdienst in Tielt. Hij is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. “Miljoenen kolen hebben we geschept en overal zijn we geweest. Voor tekenen was er geen tijd. Op mijn 47ste, toen ik aan de slag ging bij een hovenier, ben ik weer beginnen tekenen, al is dat na een paar jaar weer gestopt. Toen de hovenier mijn tekeningen zag, zei hij me meteen dat ik iets had moeten doen met dat talent. Of ik er spijt van heb dat ik nooit naar pakweg Sint-Lucas gegaan ben? Tja. Het waren andere tijden.”

Zicht

Achiel heeft een vaste hand, maar zijn benen en vooral zijn ogen zijn niet meer zo sterk als vroeger. Daar heeft hij het moeilijk mee. “Ik heb een ontsteking gehad op mijn linkeroog en zit met cataract. Links kan ik eigenlijk alleen nog licht en donker onderscheiden. Dat was een flinke klap. Na die ontsteking heb ik zelfs zes weken niet getekend, uit angst dat het me niet meer zou lukken. Maar uiteindelijk heb ik toch de draad weer opgepikt. En het lukt me nog steeds. Daar ben ik blij om, want op de dag dat het me niet meer lukt om te tekenen, heeft het leven voor mij geen zin meer.”

Nog nooit heeft Achiel een werk verkocht. En dat wil hij ook niet. “Ik denk dat ik ondertussen toch al zowat 150 tekeningen weggegeven heb. Zo maakte ik onder meer portretten van dierbaren voor mensen die me dat vroegen. Al een paar keer kreeg ik dan de vraag of ze te koop zijn, maar geld hoef ik niet. Een pintje bier of twee is genoeg.” (SV)

De gratis tentoonstelling ‘Lijnen van verbeelding: potloodkunst door Achiel’ is vanaf 30 april tot en met 12 mei te bewonderen in wzc Deken Darras.

The post “De prijs? Een pintje of twee”: Deken Darras in Tielt exposeert werken van Achiel Van De Velde (82) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom tieners brand stichten: neuropsycholoog schetst wat er in hun hoofd speelt

Bij zowel de ‘vuilnisbakbrand’ in Hoegaarden als de brandende boerderij in Merchtem lijken jongeren de brandstichters te zijn. Waarom zoeken tieners die gevaarlijke situaties op? Kunnen ze de gevaren niet goed inschatten? En hoe kun je dat gedrag als ouder helpen vermijden? Neuropsycholoog Jelle Jolles legt uit hoe het puberbrein werkt: “Bij leeftijdsgenoten worden hun hersenen actiever”

Lees meer »

Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken”

Als alles goed gaat maakt Jasper Dejaegher op zondag 14 juli in Kemmel Koerse z’n comeback in het peloton. Sinds eind maart staat de neoprof van Team Flanders-Baloise langs de kant met mycoplasma.
The post Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Post Title

Nog tot en met zondag 1 september kan je in vakantiehuis d’Heksescheure in de Oude Kortrijkstraat 50 in Beselare terecht in een zomerbar. “We hebben zonnige plaatsjes in onze ruime tuin, maar je kunt er ook genieten van de natuurlijke schaduw onder de knotwilgen”, vertelt eigenaar Steve Melsens.
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »