“Als ik in Staden kom, loop ik graag eens rond de kerk”: Jasper Steverlinck over ‘Liefde voor muziek’… en zijn West-Vlaamse roots

In het tiende feestelijke seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ maakt ook Jasper Steverlinck indruk. De muzikant – die in 2018 al deelnam – verrast week na week met beklijvende covers en interpretaties van zijn muzikale collega’s. Wij spraken met de muzikant over zijn grote muzikale held, de droom om door te breken in het buitenland én zijn roots in Staden.

Met Stan Van Samang, Johannes Genard, Clouseau, Laura Tesoro, Regi, Tourist LeMC, Suzan & Freek, K3 en uiteraard Jasper Steverlinck brengt Liefde voor Muziek elke week het beste van wat Vlaanderen te bieden heeft op muzikaal vlak. Voor Jasper – die door meerdere collega’s wordt geprezen voor zijn wereldstem – was de terugkeer naar Liefde voor Muziek naar eigen zeggen iets waar hij dankbaar op toezegde.

“Het was een eer om opnieuw mee te doen. In het begin dacht ik dat het moeilijk zou zijn omdat ik het al eens had gedaan. Maar die gedachte heb ik snel losgelaten. Je gaat vooral op zoek naar de best mogelijke versie van een nummer. Niet zozeer voor het programma zelf, maar ook voor jezelf. Je wil iets maken waar je zelf honderd procent achter staat.”

Regi en K3

Nochtans was het geen sinecure, want de muziek van onder meer K3 en Regi leunt niet bepaald dicht aan bij wat Jasper doet. “Eigenlijk loopt dat al snel los als je naar de songs begint te kijken. Met een goeie song kan je altijd iets doen. De versie van Walk on water van Regi, bijvoorbeeld. Na de eerste meeting over het programma reed ik naar huis. Ik hoorde mijn versie in mijn hoofd, en ben aan de studio gestopt om het eens op de piano uit te proberen. Dat was de max. Bij K3 was de grootste uitdaging dan weer dat er al heel wat nummers van hen eerder aan bod waren gekomen.”

Het muzikaal pallet van Jasper is sinds zijn vorige deelname breder geworden, zegt hij. “Ik wilde verschillende stijlen proberen: een rocknummer of het dan weer helemaal uitkleden. Voor mij voelt dat vaak aan als een grote sprong. Terwijl veel mensen dat horen en zeggen: ‘ah, dat is echt Jasper’. Het maakt blijkbaar niet zoveel uit wat voor genres ik aanpak. Ze herkennen nog altijd mijn stijl erin.”

Verrassingen

Hoewel Jasper al een hele tijd meedraait, waren er een aantal muzikanten die hij nog niet persoonlijk kende. “Koen Wauters kende ik redelijk goed, maar bijvoorbeeld Laura Tesoro of Suzan & Freek nog niet. Natuurlijk leer ik daar uit. Je voelt aan den lijve hoe iemand anders denkt over zijn of haar prestatie. Je ziet hoe ze omgaan met de zenuwen, of ze doen iets waarvan je denkt: ah, dat is wel wijs, of daaraan zou ik niet gedacht hebben. Ik keek wel erg uit naar wat Clouseau met een nummer van mij zou doen. Dat zijn gasten die ik al ken van mijn zestiende, toen ik zelf muziek begon te maken. De grootste verrassing? Naast Clouseau vond ik de versie van Suzan & Freek, en die van Laura heel verrassend.”

(lees verder onder de foto)

Jasper Steverlinck: “Als ik in Staden kom, doe ik altijd nog graag een toertje rond de kerk.” © VTM

Als we Jasper vragen met wie hij nog eens graag zou deelnemen aan het programma, hoeft hij niet lang na te denken. “Als het over artiesten gaat van bij ons, vind ik dat een moeilijke. Ik ga sowieso mensen vergeten. Maar als het internationaal mag zijn, dan zou Nick Cave wel een droom zijn. Dat is de eerste naam die in mijn hoofd schiet, want ik ben zijn grootste fan. Er mag ook nog een verrassende naam mee aanschuiven: een rapper als NAS of Kanye West.”

Muziek bij schilderijen

Fans van Jasper tellen nu al af naar zijn concert in de AB begin juni, nadat hij recent nog maar een heuse tournee heeft afgewerkt. In de AB stelt hij zijn nieuw albumThe Healing voor, zes jaar nadat hij zijn vorige plaat op de wereld los liet. Het eerste nummer daaruit is de indringende song Nashville Tears. En daar blijft het niet bij.

“Ik ben met veel dingen bezig. Er komt een nummer aan met Mentissa, dieThe Voice Kidswon (in 2014, red.). Daarnaast is er ook een project waarbij ik muziek maak bij een tiental schilderijen. Dat ik niet in één vakje te stoppen ben? Ik hoop van niet. Ik ben eerlijk gezegd al aan het nadenken wat ik nog allemaal kan doen met muziek. Ik heb echt zin om veel meer zaken te verkennen. Zoals het buitenland. Ik wil me nu wat op Duitsland focussen. Mensen zeggen vaak dat ik een ‘wereldstem’ heb en vragen zich af hoe het komt dat ik niet internationaal bekend ben. Dat is simpelweg omdat ze mij daar niet kennen, dus ik wil die piste wel eens verkennen. Maar om te scoren in het buitenland heb je ook een netwerk en de nodige steun nodig. Mensen stuurden mij ook al door dat ik moet deelnemen aanAmerican Idol. Dat zou wel grappig zijn.”

West-Vlaams Dialect

Ook leuk: Jasper heeft blijkbaar West-Vlaamse roots. “Dat klopt. Ik ben geboren in Gent, maar mijn beide ouders zijn afkomstig van Staden. Dus ik heb thuis altijd West-Vlaams gehoord en het grootste deel van mijn familie woonde er ook. Helaas zijn mijn grootouders overleden, dus kom ik niet zo vaak meer in de streek. Al ga ik af en toe wel naar mijn tante in Lichtervelde, en toen ik een tijd geleden in De Spil optrad, liep ik ook nog eens rond in Roeselare. Als ik al eens in Staden kom, dan loop ik nog altijd graag eens rond de kerk. Hoe goed mijn West-Vlaams is? Dat zou je aan een West-Vlaming moeten vragen. Maar ik kan het wel. Ik heb ook veel West-Vlaamse vrienden. En bij Arid was mijn drummer (Steven Van Havere, red.) van Brugge afkomstig. Dus ja, ik versta zo goed als alles.” (grijnst)

‘Liefde voor Muziek’, op maandag 30 april om 20.45 uur op VTM.

The post “Als ik in Staden kom, loop ik graag eens rond de kerk”: Jasper Steverlinck over ‘Liefde voor muziek’… en zijn West-Vlaamse roots is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Heel wat jonge gezichten, met toch nog enkele vaste waarden: CD&V en RKD hebben volledige lijst klaar voor gemeenteraadsverkiezingen

Zopas vonden inwoners van Wingene en Ruiselede een folder in de bus met de volledige eenheidslijst waarmee CD&V-RKD naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober stapt. De lijst telt heel wat jonge gezichten, met toch nog enkele vaste waarden. Opvallend: huidig schepen voor Openbare Werken in Ruiselede, Marc De Muynck, stelt zich niet meer kandidaat. “Ik ruim vrijwillig de plaats voor een

Lees meer »

KIJK. De vijf opvallendste fragmenten van het spraakmakende debat tussen Biden en Trump

Een verwarde en haperende Joe Biden (81) die voor regelrechte paniek zorgt in het Democratische kamp en een bulderende Donald Trump (78) die de leugens aaneen reeg. Dat is zowat de samenvatting van het eerste spraakmakende verkiezingsdebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Van een gênante blunder tot golfballen: dit waren de vijf opvallendste momenten uit het debat.

Lees meer »

“Om Brahim op zijn bakkes te slaan kwam ik met plezier terug”: maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met taart ter gelegenheid van zijn 400ste huwelijk in 12 jaar legislatuur

Zaterdagvoormiddag 29 juni werden Jonas Byttebier en Leen Naeyaert in het huwelijk verbonden in het gemeentehuis van Ingelmunster. Voor dit jonge koppel volgde er nog iets extra, want burgemeester Kurt Windels had taart voorzien omdat hij op dat moment voor de 400ste keer in 12 jaar tijd een huwelijk voltrok.
The post Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met

Lees meer »

Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen

Op zaterdag 28 september komen de 50-jarigen, met geboortejaar 1974, samen voor een feestelijke reünie. Iedereen die Meulebeke ademt, is welkom. Het organisatiecomité stond tien jaar geleden al in voor een legendarisch feest voor de 40-jarigen.
The post Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Julian Assange bekent schuld voor Amerikaanse rechtbank

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft in een rechtbankzitting op het Amerikaanse eiland Saipan zoals verwacht schuldig gepleit aan een schending van de Amerikaanse spionagewetgeving. Assange en het Amerikaanse gerecht sloten daarover eerder een deal: in ruil voor zijn schuldbekentenis mocht hij maandag al de gevangenis in Londen verlaten.

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

Strandvervuiling in Middelkerke baart gemeenteraadslid Johan Töpke zorgen: “Potentieel gevaar voor strandgangers”

Met het naderende badseizoen brengt de kustgemeente Middelkerke niet alleen hoop op zon en ontspanning, maar ook een groeiende bezorgdheid over de staat van het strand. Gemeenteraadslid Johan Töpke (Open VLD) heeft herhaaldelijk de aandacht gevestigd op de aanhoudende vervuiling langs de kustlijn aan het nieuwe casino Silt, een probleem dat ondanks beloften van het gemeentebestuur niet lijkt te worden

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

Waarom de nederlaag in de uitzwaaimatch geen toeval was: Engeland is vermoeid (maar hoe los je dat op?)

Engeland speelt hoog spel, vanavond in Gelsenkirchen. Double or quits. Met een zege ontwijken ze elke groepswinnaar tot de halve finale van het EK, een nederlaag of zelfs een gelijkspel gooit The Three Lions in de oceaan met de ‘big sharks’ (Duitsland, Portugal, Spanje, mogelijk zelfs België). Intussen zegt Gareth Southgate dat zijn spelers fysiek vermoeid zijn. Op zoek naar

Lees meer »