“Straks vlieg ik boven de school”: directeur Marc (61) van ‘t Ellebloempje gaat met pensioen

34 jaar lang stond hij aan het roer van Kortemarks laatste wijkschool ‘t Ellebloempje, die – zoals de naam zegt – blijft floreren. Directeur Marc Vande Walle was al die tijd voor alle kinderen, ouders en zijn collega’s de directeur met het warme hart op de juiste plek. Hij gaat met pensioen op de Dag van de Arbeid. Symbolischer kan het niet, vindt Marc zelf.

“Ik wou altijd al leraar worden”, begint directeur Marc (61) zijn verhaal. Langs mijn moeders kant heb ik twee tantes gehad die in het onderwijs staan, maar mijn grote voorbeeld was meester Jef Verhaeghe, mijn neef, van wie ik zelf nog les gehad heb. Ik startte mijn carrière in de toenmalige gemeenteschool van Werken, waar meester Debeuckelaere directeur was. In Werken werd enkel het vierde en vijfde leerjaar gegeven, maar in 1983 werd de school opgedoekt en later werd het daar vrij onderwijs.”

“Ik ging ervoor en mocht in 1990 starten als de nieuwe directeur in Elle”

“Na dat eerste jaar moest ik mijn legerdienst gaan vervullen in Büren en daarna gaf ik vijf jaar les in de wijkschool van Driekoningen in Torhout. Vervolgens kwam er een functie vrij als directeur in De Mokker in Koekelare. Ik solliciteerde en had de job te pakken. Ik had al goed mijn best gedaan om alle huisbezoeken in die regio af te werken, toen ik plots vernam dat Paul Mergaert, de directeur van Elle met pensioen ging. Ik ben een geboren en getogen Handzamenaar, dus waarom niet solliciteren voor een job als directeur in eigen gemeente? Ik ging ervoor en mocht in 1990 starten als de nieuwe directeur in Elle.”

Verbondenheid

“Ik hoef niet te vertellen dat het onderwijslandschap er na drie decennia helemaal anders is gaan uitzien. Vooral de ICT is enorm geëvolueerd en de digitalisering heeft een grote impact op lesgeven, administratie en zorg. Qua mentaliteitswijziging mogen we hier niet klagen. In ‘t Ellebloempje kent iedereen iedereen en is er een sterke verbondenheid. Als directeur vond ik het altijd belangrijk dat we met het hele team aan hetzelfde zeel trokken. De verbondenheid tussen de collega’s hebben we altijd weten te bewerkstelligen: eens samen op café gaan, een een- of meerdaagse verrassingsreis…”

“Bang voor het zwarte gat ben ik zeker niet. Ik volg een cursus om te leren vliegen met een ULM-vliegtuig”

“Ook met de lagereschoolkinderen en de kleuters doen we veel zaken samen en dat geeft onze school wel een speciale toets. Bij de start van mijn carrière waren er 160 leerlingen. We zijn dan gegroeid tot boven de kaap van 200, ooit waren er nog slechts 86, terwijl de teller nu op 148 staat. De nieuwe verkavelingen brachten hier een pak nieuwe mensen, maar 60 procent van onze schoolbevolking komt van buiten Elle. Dat betekent dat ongeveer 85 leerlingen een andere school passeren alvorens de ouders ze bij ons afzetten. Dat wil toch wat zeggen over onze aantrekkingskracht”, aldus Marc.

250 oud-leerlingen

Op 19 april hebben ze een verrassingsfeest voor Marc georganiseerd in de school. “Mijn echtgenote Kathy zei me die vrijdagavond dat we ergens naartoe gingen en dat ik geblinddoekt moest plaatsnemen in de wagen. Ze hebben daar letterlijk en figuurlijk met mij rondgereden tot ik compleet het noorden kwijt was. Toen ik mijn blinddoek mocht afdoen, stond er een 250-tal oud-leerlingen voor me. Via Facebook hadden ze alles geregeld. Er werd een klein feestje gebouwd met een oud-leerling achter de draaitafel, terwijl de mensen van de oudervereniging de hele avond voor de bediening zorgden. Het was een blij weerzien met velen en dat deed deugd. We hebben ook met de hele groep ons lied De belle van Elle gezongen, want in ‘t Ellebloempje gebruiken we nog een authentieke schoolbel”, zegt hij.

Vliegbrevet

“Bang voor het zwarte gat ben ik zeker niet. Ik volg een cursus om te leren vliegen met een ULM-vliegtuig en eens ik mijn brevet gehaald heb, zullen de leerlingen mij zeker wel eens boven de school zien cirkelen. Daarnaast heb ik me ook aangemeld als vrijwilliger bij het digipunt van de gemeente. Vanzelfsprekend mogen ze ook nog op mij rekenen op school. Ik kom zeker een handje toesteken bij het niveaulezen, maar ook thuis zal ik vaak kunnen helpen bij de zorg voor onze twee kleinkinderen, en er is een derde op komst. Ik zal vooral het contact met de collega’s missen, maar ook met de ouders en de leerlingen. Ik heb altijd de voeling met het werkveld willen behouden door vaak in te springen in de klas wanneer er een leerkracht ziek was. Directeur ben je meer dan in je bureau alleen”, besluit Marc.

The post “Straks vlieg ik boven de school”: directeur Marc (61) van ‘t Ellebloempje gaat met pensioen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

Snelheidsduivel rijdt weg van politie aan 220 km/uur

De politie van Heusden-Zolder moest afgelopen weekend een laagvlieger uit het verkeer halen. Toen de chauffeur aan hoge snelheid over de Vogelsancklaan reed en de politie daarbij kruiste, zetten de agenten de achtervolging in. Daarbij moesten ze 220 km/uur rijden om de vluchter te kunnen volgen.

Lees meer »

Bijna volledig zesde middelbaar moet blijven zitten door een buis voor Nederlands: “Niet moeilijk na meer dan 2 jaar zonder les”

Bijna alle laatstejaarsstudenten van het atheneum in Ukkel moeten hun jaar overdoen omdat hun kennis van het Nederlands onvoldoende is. Dat melden RTL en Bruzz. Onterecht, vinden de ouders en leerlingen zelf, aangezien ze bijna drie jaar geen Nederlands hebben gehad door een gebrek aan leerkrachten. “Ze hebben een examen moeten afleggen dat peilde naar vaardigheden die ze niet hebben

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Michel Platini over ‘zijn’ EK in 1984 tegen België en de komende derby: “De Belgische omschakeling kan ons doen wankelen”

Frankrijk – België als derby op een kampioenschap roept mooie nostalgie op bij Michel Platini. Onderweg naar de EK-titel in 1984 leidde Platini als aanvoerder Les Bleus voorbij België met een hattrick naar een 5-0-zege. Zo groot zal het verschil nu niet zijn: “Frankrijk staat nog een trapje hoger, maar het zal er van afhangen hoe de sterren staan.”

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

De Tour de France win je in de keuken

03:01 De Ronde van Frankrijk wordt de komende drie weken ook een race naast de fiets. De koers is in de ban van een kennissprint in functioneel eten om te presteren, in de bekende jacht op elk procent winst…

Lees meer »