Reportage van Jambers gaf hun droom een boost, nu vieren broers Jones 15-jarig bestaan van oorlogsmuseum: “Stoppen? Zo oud zijn we nog niet, hé”

Het is deze week exact 15 jaar geleden dat het For Freedom Museum in Knokke-Heist de deuren opende in de voormalige gemeenteschool van Ramskapelle. Een mijlpaal voor Danny (75) en Freddy Jones (66), de bezielers van het museum. Daarom trakteren de broers elke betalende bezoeker de komende 14 dagen én plannen ze een groter feest in juni. “Dat het museum staat waar het vandaag staat, hebben we aan Kamal te danken.”

Ze zijn beiden gefascineerd door geschiedenis en het feit dat hun vader een oorlogsveteraan was versterkte dat gevoel alleen maar. Daarom besloten de broers Jones hun passie letterlijk vorm te geven met het For Freedom Museum. Het museum toont de geschiedenis van de bevrijding van Knokke-Heist en de Oostkust. Televisiemaker Paul Jambers en minister van Defensie Pieter De Crem waren op 25 april 2009 bij de eerste bezoekers.

En dat was geen toeval. Hun droom voor een eigen museum kreeg een boost toen Paul Jambers in 2000 een reportage maakte over de ‘kinderen van de oorlog’. Daarin sprak Freddy Jones de wens uit om zijn collectie een permanente bestemming te geven. Als zoon van een Engelse vader had hij de oorlog in onze contreien van dichtbij meegemaakt. Met alle info, zijn hobby – het verzamelen van oorlogskledij uit die periode – ging Freddy met zijn jeugdvriend Patrick Thiersoone op zoek naar een locatie. Die vonden ze uiteindelijk in de voormalige gemeenteschool van Ramskapelle. Na vier jaar werken opende het museum in 2009 de deuren.

Kamal Kharmach

15 jaar later is er héél wat gebeurd, beseffen Danny en Freddy. Al is hun doelstelling steeds dezelfde gebleven: het verhaal van de bevrijding van de Zwinstreek door de Canadezen tot bij de mensen brengen.

Het levenswerk van de gebroeders Jones kwam de jongste jaren steeds vaker in het nieuws. Een verborgen parel kwam zo helemaal tot ontbolstering. Eerst na de doortocht van Kamal Kharmach voor het VRT 1-programma ‘Andermans Zaken’, daarna voor de opening van een nieuwe vleugel in april 2022 rond Monty’s Men en het vervolg met de opening van hun nieuwe vleugel ‘Wings for Freedom’ in 2023, dat inzoomt op de impact van de luchtvaart op WO II.

“Het zijn stuk voor stuk hoogtepunten uit die 15 jaar. Hoe we alles steeds professioneler aangepakt hebben en de loodsen met onze exposities hebben betrokken bij het museum, dat is iets waar we trots op zijn. Daarvoor kunnen we Kamal niet dankbaar genoeg zijn”, zegt Danny. “Het For Freedom Museum is vandaag uitgegroeid tot een volwaardig museum.”

Groter feest in juni

Onopgemerkt willen de broers de 15de verjaardag niet laten passeren. Vanaf donderdag krijgt elke betalende bezoeker twee weken lang een gratis consumptie. In juni volgt een groter feest. “Dat zal samenvallen met de opening van onze nieuwe, overdekte binnenkoer die we gaan vernoemen naar burgemeester Frans Desmidt die op het einde van WO II om het leven kwam”, zegt Danny.

“Aan stoppen denken we nog lang niet ondanks onze leeftijd. We hebben een contract tot 2030 met de gemeente en als het van ons afhangt zullen we dat verlengen. We hebben nog maar net onze plechtige communie gedaan”, klinkt het met een knipoog. “Ondertussen denken we wel al aan de verdere toekomst om het voortbestaan van het For Freedom Museum te garanderen. Daarover zijn een aantal denkpistes, maar dat is toekomstmuziek.”(MM)

The post Reportage van Jambers gaf hun droom een boost, nu vieren broers Jones 15-jarig bestaan van oorlogsmuseum: “Stoppen? Zo oud zijn we nog niet, hé” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Alle verdachten in Panama Papers-zaak vrijgesproken van witwassen

Alle 28 verdachten in een witwaszaak die volgde op de gelekte Panama Papers zijn vrijdag vrijgesproken. Een rechter in Panama-Stad oordeelde dat niet volgens de regels is omgegaan met het bewijsmateriaal afkomstig van de servers van advocatenkantoor Mossack Fonseca. Andere bewijsstukken waren volgens haar niet overtuigend genoeg om crimineel gedrag van de beklaagden vast te stellen.

Lees meer »

Maritt (6) neemt op laatste schooldag afscheid van haar klas, België én haar beste vriendin: “Als ik kon, nam ik Stellatje mee in mijn valies naar Oostenrijk”

Bij het einde van het schooljaar worden wel vaker traantjes gelaten, maar voor Maritt (6) uit Roeselare wordt het afscheid extra zwaar. Als ze straks basisschool De Verrekijker buitenstapt, neemt ze niet alleen afscheid van haar kleutertijd, maar van alles en iedereen. Ook van haar beste vriendinnetje Stella. Komende zaterdag verhuist ze naar Oostenrijk, 1.100 kilometer verderop, waar haar ouders

Lees meer »

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vervoersdienst Nestor breidt uit met een riksja: “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen”

Wie minder mobiel is, kon bij de Buurthulp Nestor Poperinge al een beroep doen op vrijwilligersvervoer of taxicheques. “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen, schakelen we nu een riksja in. Op de elektrische fiets is plaats voor twee passagiers”, zegt Rebecca Vandemaele, coördinator bij Nestor.
The post Vervoersdienst Nestor breidt uit met een

Lees meer »