Basisschool Het Anker verdwijnt dan toch niet voor betaalbare woningen: “Willen verder investeren in gemeentelijk onderwijs”

De plannen om basisschool Het Anker in Knokke-Heist te slopen om er betaalbare woningen te bouwen, zijn definitief van de baan. Sterker nog: het huidige gemeentebestuur wil er een volledig nieuwe school voor het gemeentelijk onderwijs realiseren. En dat is best opvallend, want één jaar geleden dreigde dat onderwijsnet nog volledig te verdwijnen in de kustgemeente én zorgde het voor emotionele taferelen. “We willen op deze manier duidelijkheid scheppen welke richting we uit gaan”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL).

“Shame on you”, klonk het luid. En het ging er héél luid aan toe. Om maar te zeggen: in Knokke-Heist zijn ze de gemeenteraad van 27 april 2023 nog niet vergeten. Het was wellicht de meest bewogen gemeenteraad ooit in de kustgemeente. Het heikele agendapunt van de overname van het gemeentelijk onderwijs door het gemeenschapsonderwijs (GO!) werd met een kleine meerderheid goedgekeurd, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Honderden mensen kwamen protesteren en na afloop waren aanwezigen zelfs tot tranen toe bewogen.

Het einde voor het gemeentelijk onderwijs leek nabij, maar uiteindelijk werd de overname alsnog van de baan geveegd. Onder andere omdat het gemeenteraadsbesluit werd vernietigd door de gouverneur door een vormfout. Vlak voor de nieuwe stemming besliste het schepencollege om alles bij het oude te houden.

Nieuwe school

Sindsdien is er op politiek vlak véél veranderd in Knokke-Heist. Zo is er met Jan Morbee een nieuwe burgemeester en hij spreekt nu – in naam van zijn partij Gemeentebelangen – duidelijke taal. “We gaan volop voor het gemeentelijk onderwijs”, aldus Morbee. “We willen het behouden én er verder in investeren.”

Het oorspronkelijk plan dat basisschool Het Anker na 2028 zou gesloopt worden om er betaalbare woningen te bouwen, is bijgevolg volledig van de baan. Sterker nog: plots liggen er plannen voor een volledige nieuwbouw op tafel. “Het is een oud gebouw”, zegt Morbee. “Er zijn verschillende pistes, gaande van een renovatie tot nieuwbouw. Dat zal de komende tijd afgeklopt worden in samenspraak met alle betrokken diensten en uiteraard de school zelf.”

“Een verkiezingsstunt? Neen, dat is het absoluut niet” – Jan Morbee, burgemeester Knokke-Heist

Mooie vooruitzichten dus voor het gemeentelijk onderwijs in Knokke-Heist. Blijft de vraag: waarom nu plots wél? “We willen duidelijkheid schepen met Gemeentebelangen”, duidt Morbee. “Een verkiezingsstunt? Neen, dat is het absoluut niet. De voorbije weken deden verschillende geruchten weer de ronde. Dit is ons duidelijk antwoord daarop. We geloven in het gemeentelijk onderwijs en willen daarin investeren. Binnen onze partij zijn er ook weer mensen bijgekomen die daar symbool voor staan. Dan denk ik in de eerste plaats aan Philippe Vlietinck. Maar ook andere kandidaten zoals Gaëlle Six. Klaarheid scheppen: dat is wat we willen doen.” (MM)

The post Basisschool Het Anker verdwijnt dan toch niet voor betaalbare woningen: “Willen verder investeren in gemeentelijk onderwijs” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk maakt lijst en enkele speerpunten bekend: “Handen uit de mouwen, samen Kortrijk bouwen”

Op maandag 2 september presenteerde Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk hun 41 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe heeft een sterk team achter zich, met ervaren politici en getalenteerde jongeren. Onder het motto ‘Handen uit de mouwen, samen Kortrijk bouwen’ lichtte Ruth de eerste programmapunten toe. TBSK wil dat alle Kortrijkzanen samen bouwen aan een Groene, Veilige,

Lees meer »

Bristol in Tielt wordt Chaussea

Het doek is gevallen over schoenen- en kledingwinkel Bristol. 72 van de 117 winkels werden overgenomen, waarvan 62 door de Franse schoenenketen Chaussea. Ook de vestiging in Tielt.
The post Bristol in Tielt wordt Chaussea appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aantal boeren blijft dalen: in één jaar tijd weer zes procent minder landbouwbedrijven

West-Vlaanderen telt nog 7.463 landbouwbedrijven. 507 stuks of 6 procent minder dan een jaar geleden en liefst 15 procent minder in vergelijking met tien jaar eerder. Toen waren er nog 8.792 land- en tuinbouwers in onze provincie aan de slag. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. “De politiek moet dringend een duidelijk én werkbaar kader

Lees meer »

Raoul Hedebouw op Manifiesta in Oostende: “PVDA wil aantal gemeenteraadsleden verdubbelen op 13 oktober

Tijdens de happening Manifiesta, de jaarlijkse happening van PVDA in Oostende, zei voorzitter Raoul Hedebouw dat hij het aantal mandatarissen op gemeentelijk vlak hoopt te verdubbelen op 13 oktober. PVDA mikt op 300 verkozenen in zeventig gemeenteraden. Manifiesta lokte zaterdag 15.000 belangstellenden.
The post Raoul Hedebouw op Manifiesta in Oostende: “PVDA wil aantal gemeenteraadsleden verdubbelen op 13 oktober appeared

Lees meer »

Blinken maandag naar Londen om over Midden-Oosten en Oekraïne te praten – Tienduizenden betogers op straat in Tel Aviv: sfeer raakt verhit

Tienduizenden mensen zijn in Tel Aviv op straat gekomen. Ze eisen dat premier Benjamin Netanyahu een staakt-het-vuren in Gaza bewerkstelligt en een deal uit de brand sleept waardoor de gijzelaars vrijgelaten worden. Hier en daar gaan betogers op de vuist met de politie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep islamitische landen op om een alliantie te vormen tegen Israël.

Lees meer »