Met documentaire ‘Human Forever’ brengt Expertisecentrum Dementie Sophia regionale actoren samen: “We willen debat aanwakkeren”

‘Human Forever’ toont hoe mensen met dementie in verschillende landen leven en hoe de nieuwe toekomst in de zorg voor mensen met dementie er kan uitzien. Het Expertisecentrum Dementie Sophia bracht verschillende regionale actoren uit de sector in de Concertstudio samen voor een nabespreking. “Met de film willen we iedereen in de regio sensibiliseren rond goede dementiezorg.”

Eén op vijf mensen zal ooit een vorm van dementie krijgen. Vandaag leven wereldwijd al 55 miljoen mensen met dementie. In 2030 zullen dat er 78 miljoen zijn. Dat schrikbarende cijfer dropt ‘Human Forever’ al na amper één minuut in het publiek. “De documentairefilm is een goed uitgangspunt om dementie op de agenda te plaatsen, in het bijzonder om te kijken hoe in elf andere landen met dementie wordt omgegaan. Zo kunnen we van elkaar leren om in de toekomst een dementie inclusievere maatschappij te bouwen en zo de levenskwaliteit van mensen met dementie positief te beïnvloeden. De immense uitdagingen in onze gezondheidszorg kunnen we enkel verbeteren, als we het bestaande systeem durven te herdenken en nieuwe ideeën aan te brengen”, zegt Stefanie Clement, consulent bij Expertisecentrum Dementie Sophia.

“De immense uitdagingen in onze gezondheidszorg kunnen we enkel verbeteren, als we het bestaande systeem durven te herdenken en nieuwe ideeën aan te brengen” – Stefanie Clement

Voor de nabespreking werden op woensdag 17 april twee experten uitgenodigd, namelijk Jan Goddaer, directeur van WZC De Weister en WZC De Zon, en Els Verhagen, schepen en lid van de stuurgroep Dementievriendelijk Kuurne. “Met professionele zorgverleners, de koepelorganisaties, het brede publiek, mensen met dementie, hun families en beleidsmakers uit de regio willen we het debat aanwakkeren én samen nadenken hoe we de toekomst – gaande van preventie van dementie tot goede zorg – kunnen vormgeven. De mensen uit de zorg zijn onze ambassadeurs om de kernboodschap van de film in de praktijk mee te helpen verspreiden en toe te passen”, klinkt het bij Stefanie.

Tijdens het gesprek werden verschillende belangrijke topics aangekaart, waaronder relatiegerichte zorg, empowerment en de kracht van de persoon met dementie, de rol van de maatschappij naar genuanceerde beeldvorming en zorgzame buurten, het toekomstbeeld van de zorg, enzovoort. “De samenleving legde al een lange weg af”, benadrukt Stefanie. “De beeldvorming rond dementie was vroeger uitermate negatief. Vandaag is de beeldvorming genuanceerder, al is er marge voor meer menselijkheid.”

The post Met documentaire ‘Human Forever’ brengt Expertisecentrum Dementie Sophia regionale actoren samen: “We willen debat aanwakkeren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man (36) uit Avelgem rijdt na controle met 3 promille gewoon verder: “Duidelijk geen respect voor politie en verkeersregels”

‘Dikhoofd.’ ‘Beuzakken.’ ‘Blondie.’ ‘Micha Marah.’ Het waren maar enkele van de denigrerende verwensingen die twee (blonde) agenten op 18 februari 2023 in Anzegem van een 36-jarige automobilist uit Avelgem naar het hoofd geslingerd kregen. Hij was net met 3 promille langs de kant gezet maar reed daarna doodleuk verder naar huis. Hij kreeg een fikse boete en rijverbod van anderhalve

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »