Bruggeling (40) met autobrouwerijsyndroom vrijgesproken voor rijden onder invloed

De Brugse politierechter heeft een 40-jarige Bruggeling vrijgesproken voor rijden onder invloed, terwijl er wel een forse alcoholintoxicatie werd vastgesteld. De beklaagde kon immers bewijzen dat hij aan het autobrouwerijsyndroom (ABS) lijdt, wat betekent dat zijn lichaam zelf alcohol aanmaakt.

De beklaagde liep op 2 april en 7 mei 2022 tegen de lamp bij alcoholcontroles. Er werd respectievelijk 2,09 en 1,63 promille alcohol vastgesteld. Bovendien werd de Bruggeling in 2019 al eens veroordeeld voor rijden onder invloed.

Overmacht

Bij de behandeling van het dossier pleitte de verdediging dat de beklaagde volgens zijn artsen aan het autobrouwerijsyndroom lijdt. Zonder te drinken zet zijn lichaam koolhydraten en bepaalde suikers door vergisting in de darmen toch om in alcohol. Volgens de verdediging was er dus sprake van overmacht toen de Bruggeling meermaals onder invloed werd betrapt.

De politierechter besliste om de kwestie te laten onderzoeken door een wetsdokter. Daaruit bleek dat de beklaagde inderdaad naar alle waarschijnlijk aan ABS lijdt. Desondanks vroeg het openbaar ministerie om de veertiger levenslang rijongeschikt te verklaren. Het blijft immers potentieel gevaarlijk als de beklaagde, weliswaar ongewild, onder invloed een voertuig zou besturen.

Koolhydraatarm dieet

De verdediging drong echter met succes aan op de vrijspraak. Meester Bart Bleyaert benadrukte dat zijn cliënt ondertussen een koolhydraatarm dieet volgt. Op die manier zorgt hij er zelf voor dat zijn lichaam geen alcohol meer aanmaakt. Los daarvan werd opgemerkt dat de beklaagde nooit symptomen van dronkenschap vertoonde en dus steeds in staat was om te rijden.

De politierechter oordeelde dat er inderdaad sprake was van overmacht. Anderzijds werd opgemerkt dat de beklaagde nu wel op de hoogte is van zijn aandoening. Hij moet zijn dieet dus blijven aanpassen om niet meer ongewild onder invloed te zijn.

The post Bruggeling (40) met autobrouwerijsyndroom vrijgesproken voor rijden onder invloed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Franse huurmoordenaar van amper 14 jaar opgepakt

Het Franse gerecht heeft een 14-jarige opgepakt voor een huurmoord gepleegd in Marseille. Opdrachtgever was een gevangene uit Aix-Luynes. “We weten dat criminele organisaties steeds vaker jongeren inschakelen om ‘hun vuile werkjes op te knappen’. Maar dit is ongezien jong om tegen betaling een moord te plegen”, zegt het gerecht.

Lees meer »

Droge fietsen dankzij nieuwe fietsstallingen

Op verschillende plaatsen in de gemeente werden overdekte fietsstallingen geplaatst. “ Wij vinden het belangrijk dat de fietsen van de mensen die het openbaar vervoer nemen, veilig opgeborgen staan”, vertelt schepen van Mobiliteit Tessa Vandewalle. “Ook bij regenweer is het interessant dat de fietsen onder dak staan, en zo niet nat worden. Nu zijn er
The post Droge fietsen

Lees meer »

Bijna 165.000 werknemers leven in armoede in België

Bijna 165.000 werknemers in België bevinden zich momenteel in een precaire situatie. Dat meldt de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie donderdag bij de voorstelling van een nieuw themaboek over het verband tussen werk en armoede.

Lees meer »

Thibaut De Smet is Belgisch kampioen duatlon

Desselgemnaar Thibaut De Smet werd vorig weekend Belgisch kampioen duatlon Long Distance. Dit weekend staat in D’Ocquier het BK sprintduatlon op de kalender.
The post Thibaut De Smet is Belgisch kampioen duatlon appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Courtois kreeg doodsbedreigingen. Meer is er toch niet te zeggen?”: Ancelotti snoert Simeone de mond na controverse in Madrileense derby

De controverse rond Thibaut Courtois (32) in de Madrileense derby is nog niet gaan liggen. Want dit keer heeft ook Real-coach Carlo Ancelotti zijn zegje gedaan. Uiteraard steunt hij zijn doelman en countert hij de uitspraken van Atlético-trainer Diego Simeone: “Praten over Thibaut is wegkijken van het echte probleem”. Na de openingsgoal van Real reageerde onze landgenoot richting de Atlético-fans,

Lees meer »

Birgen Baes en KFCL (2A) blijven strijdvaardig na 3 op 15

Tweedeprovincialer KFC Lichtervelde blijft voorlopig een stuk beneden de eigen verwachtingen. In vijf matchen werd amper tweemaal gescoord. Eén van die goals leverde op de eerste speeldag drie punten op. Daarna verloor het team van trainer Birgen Baes vier keer na elkaar.
The post Birgen Baes en KFCL (2A) blijven strijdvaardig na 3 op 15 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na Irans tegenaanval: opent Israël nog een front?

Nu Israël met herwonnen vertrouwen het offensief heeft aangevat in het Midden-Oosten, slaat Iran terug. Dat is een risicovolle zet. “Iran aanvallen staat al twintig jaar op de wenslijst van Netanyahu. Het is misschien te verleidelijk om het nu niet te doen.”

Lees meer »

Feestweekend KLJ Tiekakewa met tiende eetfestijn en vijfde oldtimer rondrit

Zondagochtend was KLJ Tiekakewa al vroeg uit de veren om alles klaar te zetten voor het ontbijt in het ontmoetingscentrum in de Groeningestraat in Kaster. Om 9 uur startte vervolgens de rondrit voor oldtimer tractoren, gevolgd door het jaarlijkse eetfestijn met warme beenham en frietjes. “We verwachten ongeveer 200 mensen die gezellig mee komen tafelen vanmiddag”, aldus hoofdleider Jelmer Vandebuerie

Lees meer »

Walz en Vance houden civiel debat zonder knock-out

Anders dan in het debat tussen de presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris, hielden hun running mates J.D. Vance en Tim Walz af en toe een ernstige beleidsdiscussie. Daarin was de geroutineerde Republikein duidelijk meer op zijn gemak dan zijn Democratische tegenstrever. “Ik kan soms een oen zijn.”

Lees meer »

Ook Gits Groeit aan boord van ‘High Five’-project

Na de uitrol van High Five voor de Hoogleedse centrumscholen, stapt nu ook de school Gits Groeit mee in dit project. Bij de start van de Week van de Mobiliteit kwam superheld Five van het project de aftrap geven in de school Gits Groeit.
The post Ook Gits Groeit aan boord van ‘High Five’-project appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beter internet en telefonie op komst in Wakken

Het is een oud zeer voor wie in Wakken woont of er even moet zijn: telefoonverkeer, internet of digitaal televisie kijken, verloopt er niet altijd even soepel. Die verbindingsproblemen zouden binnenkort definitief van de baan moeten zijn. De gemeente en de kerkfabriek hebben een overeenkomst gesloten met een extra provider. Zo zal voortaan ook Telenet geschikte apparatuur plaatsen in de

Lees meer »