Zorgbedrijf Harelbeke en vzw Rebelle lanceren ‘het Stekjesplekje’

Vanaf nu heeft de mini-serre ‘het Stekjesplekje’ een plaats aan het wijkhuisje in de Korenbloemstraat, een initiatief van Zorgbedrijf Harelbeke samen met vzw Rebelle. Hiermee trachten ze de buurt samen te brengen en het enthousiasme voor planten te verspreiden. “Het zal de buurt versterken en laten groeien.”

Vzw Rebelle Harelbeke en Zorgbedrijf Harelbeke springen mee op de kar van de groeiende plantentrend en introduceren een eigen plantenruilinitiatief in de buurt Overleie: het Stekjesplekje. “We willen zo de buurt samenbrengen en het enthousiasme voor planten verspreiden en uitwisselen bevorderen”, zegt Lynn Callewaert, schepen van Welzijn, Zorg en Lokaal mondiaal beleid, voorzitter van Zorgbedrijf Harelbeke.

“Het ruilsysteem is een manier van circulair omgaan met plantenoverschotjes om zo iedereen de kans te geven een collectie ‘groene vrienden’ uit te bouwen.” Het opzet is eenvoudig: je stekjes, kleine plantje of zaadjes op overschot kan je benoemen en achterlaten in het kastje. In ruil kan je een ander stekje meenemen.”

“Voor dit kastje werden een aantal vrijwilligers gezocht die meter/peter willen worden, als het lokale aanspreekpunt van de kastjes. Ze verzorgen de plantjes in het kastje en houden een oogje in het zeil voor mogelijk misbruik en vandalisme. “Zo’n kastje is een goede manier om meer biodiversiteit te brengen in je huis en tuin. Maar ook een goede stimulans om het contact met de buurt wat meer leven in te blazen”, aldus de meter Marleen Vercaemst van Rebelle Harelbeke.

Mensen samenbrengen

Het initiatief voor ‘het Stekjesplekje’ komt er op vraag van enkele buurtbewoners en vanuit Zorgbedrijf Harelbeke. De buurt Overleie werd naar voor geschoven als een prioritaire wijk waar er de komende jaren meer wordt ingezet op mensen samenbrengen en de contacten in de buurt te versterken.

Op zoek naar mogelijkheden om ontmoeting te creëren rond de nieuwe zitbank kwam men op het stekjesplekje. Vzw Rebelle had al dergelijke projecten lopen in nabijgelegen gemeentes en sprong mee op de kar. “Het is een mooi initiatief”, zegt buutbewoner Eddy die zelf plantjes kweekt. “Niet in grote getallen, het zijn merendeel cactusjes en vetplantjes, die zijn gemakkelijk in onderhoud.”, zegt Eddy. Educatief medewerkster Lien Dejaeger van vzw Rebelle, is tevreden met het opfleurende initiatief: “Dit stekjesplekje zal de buurt versterken en laten groeien.”

The post Zorgbedrijf Harelbeke en vzw Rebelle lanceren ‘het Stekjesplekje’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tedesco ook na EK nog bondscoach

Een deel van de publieke opinie mag zich woensdag in Stuttgart tegen bondscoach Domenico Tedesco hebben gekeerd, zonder ongelukken is de Italiaanse Duitser ook na het EK nog op post.

Lees meer »

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Op safari aan onze kust

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: neen, we gaan niet op zoek naar olifanten, luipaarden, buffels, leeuwen of neushoorns oftewel de bekendste ‘Big Five’ aan onze kust. Wat de kustsafari dan wel inhoudt? Zes bezoekerscentra aan zee stellen deze zomer opnieuw hun ‘Big Five’ voor. Starten en eindigen doe je steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de
The post Op safari

Lees meer »

“Ik ben de tel stilaan kwijtgeraakt”: voorzitter van SK Nieuwkerke na zoveelste inbraak in tijdelijke kantine

SK Nieuwkerke kreeg in de nacht van woensdag op donderdag weer ongewenst bezoek. In de chalet, die dienst doet als tijdelijke kantine, werden chips, soep en sportdrank gestolen. Het was niet de eerste keer dat de club uit tweede provinciale slachtoffer werd van een inbraak. “De materiële schade is groot, met twee kapotte ruiten en een beschadigde deur”, zucht voorzitter

Lees meer »

Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de zomer in

KG Witte Beer Tennis & Padel zet verder in op de jeugd. Men heeft enkele actieve bestuursleden die elk hun eigen taak doen. Met Franky Baert heeft de club een nieuwe (waarnemend) voorzitter. “We willen geen kweekvijver zijn van toptalenten, maar iedereen met tennis laten kennismaken.”
The post Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »