Van bidprentjes tot tweede thuizen: Heemkring, bib en gemeentehuis zetten deuren open op Erfgoeddag in De Haan

Komende zondag 21 april is er de drieëntwintigste editie van Erfgoeddag, die dit jaar in het teken staat van Thuis. De bib zet voor die gelegenheid haar deuren open, en ook in het gemeentehuis kan je terecht. In de voormalige pastorie van Klemskerke houdt heemkring ‘Tussen Noordee en Noordzee’ aan de hand van oude ‘doodzantjes’ twee eeuwen familiegeschiedenis tegen het licht.

In het archief van de lokale heemkring worden zo’n dertigduizend bidprentjes en rouwbrieven bewaard. Deze katholieke traditie begon ongeveer in het midden van de negentiende eeuw, eerst bij vooraanstaande families en priesters. “Je bent pas dood als ze je vergeten zijn, wordt weleens gezegd. Het bidprentje of ‘doodzantje’ was voor de vrienden- en kennissenkring een blijvend aandenken aan de overledene. Het kreeg thuis een ereplaatsje, en er werd vaak ook een kaarsje bij aangestoken”, vertelt Ignace Vanden Bulcke, voorzitter van Tussen Noordee en Noordzee.

“De gratis rondleidingen in het gemeentehuis zijn volzet”

Benieuwd naar jouw voorouders? Loop dan zondag zeker eens langs in de oude pastorie in de Clemensstraat. De collectie bidprentjes van de heemkring werd ter gelegenheid van Erfgoeddag geklasseerd volgens datum, daarnaast worden op de expo ook een aantal afzonderlijke thema’s belicht: lokale eeuwelingen, kindersterfte,… “We hebben zelfs een nep bidprentje teruggevonden van een voetbalclub die maar niet scoorde”, glimlacht Ignace. Het oudste bidprentje komt uit de privécollectie van de secretaris. “Ene Mathilde-Joséphine, een meisje van 18 jaar”, toont de voorzitter. Ze overleed op 11 maart 1837. Omdat haere ziel God aangenaem was, daerom heeft hy zig gehaest om haer uyt het midden der boosheden weg te nemen, lezen we. “Dat het prentje in het Nederlands werd opgesteld, is voor die tijd best bijzonder”, aldus Ignace. Vandaag wordt er eerder geopteerd voor een bijpassend gedicht van Toon Hermans, maar volgens Ignace Vanden Bulcke spreken de bidprentjes van weleer nog altijd tot de verbeelding. “Hoeveel mensen verzamelen ze niet? Het boeiende aan die prentjes is ook, dat ze ons van alles vertellen over de persoon die overleed. Zoals diens levensloop, maar ook in verband met karaktereigenschappen. En soms gaven ze indirect informatie over de gebruiken uit hun tijd. Zo zien we in de collectie ook een evolutie waarbij het geplooide dubbel formaat stilaan het eenvoudig bidprentje van de beginjaren komt te vervangen. Aangezien deze wat duurder uitvielen, getuigden ze – in het begin toch – van een zekere standing”, klinkt het.

Duik in je verleden

Benieuwd naar de oorsprong van je achternaam en de geschiedenis van je voorouders? In bibliotheek Canticleer kan je om 10 uur een workshop bijwonen met waardevolle tips om je te verdiepen in je familieverleden: hoe begin je daaraan, en hoe kun je dieper graven? Wel zo handig om je eigen laptop mee te brengen, zodat je eventueel ter plaatse al een en ander kunt opzoeken.

Tot 15 juni loopt in de bib ook een tentoonstelling met tijdlijn, aan de hand waarvan bezoekers kunnen ontdekken waarom Canticleer al 70 jaar lang een tweede thuis is voor zowel inwoners, tweedeverblijvers als toeristen. “Onze bibliotheek is de enige plek waar je zonder verplichtingen een tijdje kan vertoeven; een ontmoetingsplaats die fungeert als de huiskamer van onze warme leefgemeenschap. Daarnaast, als een stille en rustige plek om te studeren, creëert onze bibliotheek een gevoel van thuis”, zegt bibliothecaris Ronny Vandaele. Aan de tentoonstelling wordt ook een quiz met meerkeuzevragen gekoppeld.

Monoloog

De gratis rondleidingen in het gemeentehuis voor Erfgoeddag zijn allemaal volzet, maar je kan er om 13.30 uur en om 15 uur ook een monoloog bijwonen over het bewogen leven van Elisa Sophia, die in oktober 1918 naar Duitsland trok in het kader van een oorlogsromance. De jonge Haanse liet hier alles achter: haar ouders, broers en zussen, maar ook het huisje aan de duinen dat tweeëntwintig jaar lang haar veilige thuishaven was. Meer dan honderd jaar later startte auteur Viviane Huygebaert een zoektocht naar het leven van haar groottante. Ze bundelde het verhaal in een boek en brengt haar nu in een monoloog weer tot spreken. De monoloog duurt 45 minuten, ingeleid door Erwin Mahieu.

Alle activiteiten zijn gratis. Voor de monoloog van Viviane Huygebaert in het gemeentehuis kan je reserveren op visitdehaan.be, voor de workshop in de bib via [email protected] of op het nummer 059 34 10 80.

The post Van bidprentjes tot tweede thuizen: Heemkring, bib en gemeentehuis zetten deuren open op Erfgoeddag in De Haan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Niveau Waalse basisscholieren blijft (wel) stabiel”

Na de kritiek op het niveau van onze leerlingen in het basisonderwijs, klinkt er uit Waalse hoek wel positief nieuws. Uit de resultaten van algemene testen die Waalse leerlingen uit het zesde leerjaar jaarlijks afleggen, blijkt dat meer dan 87 procent van de scholieren geslaagd is.

Lees meer »

Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele

De tractor rijdt op de landingsbaan van het vliegveld van Moorsele. Die moet, door de vele regen, bijgewerkt worden om klaar te zijn voor de zevende Fly-In. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan er immers vijftien vliegdemonstraties gepland. Luc Audoore kijkt er alvast naar uit.
The post Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele appeared first on

Lees meer »

Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien

Kris Decapmaker (42) en Charlotte Sys (42) wonen met hun twee kinderen Lander (19) en Laure (17) op ’t Vossenerf in Klemskerke. Het familiebedrijf ziet er vandaag helemaal anders uit dan twee generaties geleden, maar de toewijding aan de stiel bleef. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe.”
The post Welkom

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »