Wenduinse brouwerij Wenbrew viert tiende verjaardag met groot feest: “Je kan volop van onze bieren proeven”

Wenbrew viert op 18 mei hun tiende verjaardag. Het verhaal van de Wenduinse biertjes begint eigenlijk al in december 2012 als enkele vrienden uit de kustplaats op weekend trekken richting Houffalize. Ze hebben het idee om een lokaal biertje te lanceren om Wenduine te promoten. Wat oorspronkelijk een zot idee is, groeit uit tot een eerste biertje en tien jaar later kan je de COAST-bieren op heel wat plaatsen aan de kust en in het hinterland vinden.

Het team van Wenbrew bestaat op vandaag uit Brecht Devos, Nicolas Honorez, Gregory Lams en Filip Degroote. Nicolas en Gregory waren er van bij de start bij toen het idee voor een Wenduins biertje begon te gisten. “Tijdens een weekendtrip naar Houffalize met enkele vrienden uit Wenduine kwamen we op het idee een bier te lanceren met een directe link naar onze badplaats. We hadden de brouwerij van La Chouffe bezocht en zeiden tegen elkaar, “als zij dat kunnen, wij ook”. Vaak blijft het daarbij en keer je maandag terug naar huis en is het idee al snel vergeten. Wij hebben wel doorgezet en we hebben in 2013 een cursus artisanaal bierbrouwen gevolgd. Je leert zelf een recept ontwikkelen en hoe alles brouwtechnisch in elkaar zit. We wilden die kennis meteen in de praktijk omzetten en ik heb een recept geschreven. Via onze lesgever konden we uiteindelijk een eerste brouwsel maken van 200 liter”, blikt Nicolas Honorez terug.

“We dragen de band met Wenduine nog altijd hoog in het vaandel”

Het werd een blond biertje en we gaven het de naam 8410, naar de oude postcode van Wenduine voor de fusie in 1977 met Klemskerke, wat nu De Haan is. “We wilden graag een rechtstreekse link met de badplaats. Mijn grootvader, Albert Tilmans was de laatste burgemeester van het zelfstandige Wenduine”, zegt Nicolas.

Nieuwe naam COAST

De lancering van de “8410”, eind december 2013, werd een onmiddellijk succes in Wenduine en later ook in de buurgemeenten. “We hadden tien vaten bier en organiseerden een receptie om het bier te lanceren. Die werd goed bevonden en we konden de vraag niet volgen. We zaten eigenlijk meer zonder bier, dan met op een bepaald moment. We moesten al snel op zoek naar een nieuwe brouwer die een groter volume aankon. De laatste vijf jaar zitten we bij brouwerij Anders in Halen. Na tien jaar kan je het niet meer maken dat je zonder voorraad zit. Zeker naar het seizoen toe moeten we het volume echt opdrijven om aan de vraag te voldoen.”

Doorheen de jaren werd de naam van het bier veranderd naar COAST. “We vonden de naam 8410 te beperkt omdat we wilden groeien met ons bier naar de rest van de kust en het hinterland. De baseline blijft wel “Founded in Wenduine”. We dragen de band met Wenduine nog altijd hoog in het vaandel. We wonen er niet meer allemaal, maar we dragen de kustplaats waar we opgegroeid zijn nog heel nauw in het hart”, zegt Nicolas, die ondertussen in Kortijk woont en Gregory die uitgeweken is naar Oostkamp.

Kustbieren

Na het blonde biertje kwam er een bruin bier bij en ondertussen is er zelfs een alcoholvrij Kustbier met COAST Zero. “We wilden het graag eens proberen, maar tot onze eigen verrassing wat het meteen een groot succes. Zo groot dat het nu even wachten is op een nieuwe lading”, zegt Brecht Devos. Hij kwam in 2022 bij Wenbrew om de dagelijkse taken op zich te nemen. De stichters zijn professioneel immers niet in de brouwerswereld actief. Ondertussen zijn de kustbiertjes in heel wat supermarkten in de regio te vinden. Met kustbieren is het Wenduins biertje ook terug te vinden in een pakket met in totaal zes bieren waarvan twee van Wenbrew, twee van Jus de Mer in Middelkerke en twee van Sint-Idesbald.

Op 18 mei wordt de tiende verjaardag van Wenbrew gevierd in … waar kan het ook anders … Wenduine. “We nodigen iedereen vanaf 15 uur in Surfing Elephant, de surfclub op het strand van Wenduine. Iedereen kan er aan een schappelijke prijs van onze biertjes proeven en ondertussen zorgen wij voor een feestje met lokale dj Oliver Lemaire vanaf 19 uur.

De stichters hadden nooit kunnen denken tijdens hun weekendje in de Ardennen dat ze ooit zo ver zouden staan met hun eigen Wenduins biertje. “Het was eigenlijk een uit de hand gelopen idee dat telkens verder is blijven groeien. We hebben wel altijd geprobeerd om het, vanuit onze eigen ervaring, zo professioneel mogelijk aan te pakken en dat is gelukt”, blikken ze trots terug.

The post Wenduinse brouwerij Wenbrew viert tiende verjaardag met groot feest: “Je kan volop van onze bieren proeven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mini Cooper van uitbaatster krantenwinkel De Courant in Geluwe gestolen

Dinsdagnacht werd de Mini Cooper van Romina Deschamps gestolen aan haar huis in de Ieperstraat in Geluwe. Romina is de uitbaatster van krantenwinkel De Courant op de hoek van de Derde Lansiersstraat en Beselarestraat in Geluwe, in combinatie met een job als zelfstandige thuisverpleegkundige.
The post Mini Cooper van uitbaatster krantenwinkel De Courant in Geluwe gestolen appeared first on

Lees meer »

Vandenbroucke wou miljoenen covidvaccins vernietigen, maar moet ze van rechter eerst tellen

Het zit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet mee. Een rechter verbood hem eerder al om 200 miljoen euro aan vervallen covid-vaccins, geneesmiddelen en testmateriaal te vernietigen omdat het “cruciaal bewijsmateriaal” zou kunnen zijn in een dispuut met de firma Medista. Een andere rechter doet er nu een schep bovenop. Vandenbroucke wordt verplicht om élk pilletje en élke flacon

Lees meer »

Burgemeester Derudder stelt lijst Oostrozebeke.nu voor

Op zondag 1 september werd in het gemeenschapscentrum ’t Juf het startschot gegeven van de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Er kwam heel veel volk opdagen om de 19 kandidaten van dichtbij tezien en horen. De voorstelling van de kandidaten gebeurde door lijsttrekker Luc Derudder van de lijst Oostrozebeke.nu.
The post Burgemeester Derudder stelt lijst Oostrozebeke.nu voor appeared first

Lees meer »

Raoul Hedebouw op Manifiesta in Oostende: “PVDA wil aantal gemeenteraadsleden verdubbelen op 13 oktober

Tijdens de happening Manifiesta, de jaarlijkse happening van PVDA in Oostende, zei voorzitter Raoul Hedebouw dat hij het aantal mandatarissen op gemeentelijk vlak hoopt te verdubbelen op 13 oktober. PVDA mikt op 300 verkozenen in zeventig gemeenteraden. Manifiesta lokte zaterdag 15.000 belangstellenden.
The post Raoul Hedebouw op Manifiesta in Oostende: “PVDA wil aantal gemeenteraadsleden verdubbelen op 13 oktober appeared

Lees meer »

“In zeven jaar heeft ze nooit gehuild, zelfs niet toen ze stierf”: Franse Kamilya (7) komt om nadat jonge motard (19) haar aanrijdt

Frankrijk is onder de indruk na het overlijden van een 7-jarig meisje in de badplaats Vallauris, in de buurt van Cannes. De kleine Kamilya werd afgelopen donderdag aangereden door een 19-jarige motorrijder toen ze met haar oudere broer aan het wandelen was. Het slachtoffertje werd nog in een kunstmatige coma gebracht, maar overleed zondag in het ziekenhuis. “In zeven jaar

Lees meer »

Canadese bezoekt Westende om gesneuvelde neef te herdenken

Op 12 september is het tachtig jaar geleden dat Canadese troepen Westende bevrijdden. Bij de laatste gevechten sneuvelden twee Canadese soldaten: Edgar Rivait en Douglas Lytle. Om een laatste groet aan haar neef Douglas te brengen, bezocht de Canadese Brenda Mann maandag Westende.
The post Canadese bezoekt Westende om gesneuvelde neef te herdenken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Alexander Doom wisselt na elf jaar van trainer

Alexander Doom zet na elf jaar de samenwerking met zijn trainer Philip Gilson stop. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De Roeselarenaar kiest in de toekomst voor een duo als trainer: Koen Bellemans en Tine Bex.
The post Alexander Doom wisselt na elf jaar van trainer appeared first on KW.be.

Lees meer »