Poelkapellenaar Joeri Busschaert van Jan Ypermanziekenhuis in Ieper verkozen tot Zorgpersoonlijkheid van het Jaar

Tijdens de awarduitreiking Zorgwerkgever van het Jaar in Brussel donderdagavond viel Poelkapellenaar Joeri Busschaert in de prijzen als Zorgpersoonlijkheid van het Jaar. Toen begin 2023 Turkije en Syrië getroffen werden door zware aardbevingen ging Joeri mee met B-Fast als R/X-verpleegkundige en kon er dankzij heel wat collega’s van het Ieperse Jan Yperman Ziekenhuis heel mooi werk leveren.

ZORG Magazine, het vakblad voor leidinggevenden in de zorg, organiseerde op donderdag 18 april de awarduitreiking ‘Zorgwerkgever van het Jaar’ in Docks Dome in Brussel. In tien categorieën zette een professionele jury een organisatie of persoon in de bloemen die het afgelopen jaar uitblonk in de zorgsector. Ook beide ministers van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke en Hilde Crevits, zakten af naar Docks Dome om de prijsuitreiking bij te wonen.

Radiologen op afstand

Naast awards voor onder andere ziekenhuis en woonzorgcentrum van het jaar, was er ook een trofee voor Zorgpersoonlijkheid van het Jaar en die ging naar Joeri Busschaert en team van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper.

“De Zorgpersoonlijkheid van het Jaar is iemand die erin geslaagd is zijn of haar organisatie naar een ander niveau te tillen, of uit te blinken op een andere manier”, klinkt het bij de jury. “En dat is precies wat Joeri Busschaert en zijn straffe team van ‘radiologen op afstand’ hebben gedaan.”

Na de verwoestende aardbevingen in februari 2023 in Turkije en Syrië, besloot RX-verpleegkundige Joeri Busschaert naar het rampgebied af te reizen, als deel van het B-FAST-team. “Ik ben altijd wel avontuurlijk geweest”, vertelt Joeri, die getrouwd is met Nele Sweertvaegher en papa van Lenka (14) en Jarno (16). Het gezin woont in Poelkapelle.

“Niemand was voorzien op deze hulpactie, maar iedereen stelde zich flexibel op. Dat is bewonderenswaardig” – Joeri Busschaert

“Toen ik nog studeerde heb ik bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk gedaan in Egypte. Toen we aan de keukentafel het hadden over de vreselijke beelden van de aardbeving vroeg mijn vrouw: zou je dat niet graag doen? Ik heb me dan snel ingeschreven bij B-FAST en zij hebben dit opgepikt. Blijkbaar waren er nog niet veel kandidaten om foto’s te nemen die zich hadden opgegeven als vrijwilliger. Zo heb ik op heel korte termijn mogen vertrekken.”

Daar bleek het veldhospitaal een tekort aan radiologen te hebben, en dus schakelde Busschaert zijn collega’s van het thuisfront in. “Voor ik vertrok was er een radiologe die gezegd had: als ik je kan helpen, mag je steeds contact opnemen. Toen ik in Turkije al op de eerste dag de vraag kreeg om foto’s te interpreteren, dacht ik: dat is buiten mijn werkveld. Ik nam contact op maar ze zat net in de cinema en vroeg aan een collega of ze die vraag kon overnemen. Tegen dat ik twee dagen verder was had ik al een hele groep radiologen die klaarstond voor mij.”

Solidariteit

Met deze award wordt de spirit en solidariteit van het volledige team in de bloemetjes gezet. “Het was een intensief contact, waarbij er meermaals per dag gebeld en overlegd werd met het Ieperse artsenteam, en meer dan vierhonderd onderzoeken de revue passeerden. Ik vond het vooral heel belangrijk dat ik iets kon doen voor de bevolking. Het feit dat we het in team konden doen was natuurlijk nog prettiger. Ik ben ervan overtuigd dat het de teamsfeer in Jan Yperman Ziekenhuis erdoor verbeterd is.”

“Mijn collega’s die invielen voor mij terwijl ik weg was, waren supertrots dat ze mij konden helpen. Het was dus sowieso een groepsgebeuren. Iedereen heeft me geholpen. Ook andere RX-verpleegkundigen. In Jan Ieperman Ziekenhuis werken we met moderne toestellen die veel automatisch doen. Daar moest ik dertig jaar teruggaan in de tijd en alles handmatig doen. Mijn collega’s hebben me daar ook bij geholpen. Niemand was voorzien op deze hulpactie, maar iedereen stelde zich flexibel op. Dat is bewonderenswaardig.”

“Ik ben gewoon van in een donkere kamer te staan. In de spotlights staan is even iets helemaal anders” – Stijn Quequin

Op de uitreiking was er een hele delegatie van het Jan Yperman Ziekenhuis aanwezig. Naast Joeri Busschaert en zijn vrouw tekenden ook dokter Katrien Goemaere (diensthoofd radiologie), dr. Julie Desimpel, dr. Filip Borny en dr. Louis Flammée, personeelsdirecteur Eddy Delporte, hoofdverpleger Andreas Devos en adjunct-hoofdverpleger Stijn Quequin present.

’s Anderendaags begint Joeri al een beetje te bekomen van de adrenaline. “We zijn dat niet gewoon natuurlijk. Ik wist dat Katelijne mij ingeschreven had, maar toen ze gisterenavond aankondigden dat we hadden gewonnen, was dat toch even te slikken. Ik ben gewoon van in een donkere kamer te staan. In de spotlights staan is even iets helemaal anders”, lacht Stijn. De trofee krijg alvast een mooie plaats op de dienst radiologie.”

“Ik wil zeker ook alle vrijwilligers van B-FAST die mee waren bedanken. Ik was daar de enige om foto’s te nemen en ze hebben mij heel erg gesteund. Eigenlijk was het team en de sfeer heel goed, we trokken allemaal aan hetzelfde zeil, ondanks alle beperkingen die we hadden. We hebben daar twee weken heel mooi werk geleverd”, besluit Joeri Busschaert.

The post Poelkapellenaar Joeri Busschaert van Jan Ypermanziekenhuis in Ieper verkozen tot Zorgpersoonlijkheid van het Jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Peuter verdrinkt in zwembad in de tuin: broertje van vier sloeg alarm, maar tevergeefs

Twee dagen nog vocht het peutertje voor zijn leven, maar uiteindelijk kon geen hulp meer baten. Een jongetje van net geen twee jaar is gestorven nadat het thuis in het zwembad is beland in Zandvoorde (Oostende). Dat gebeurde zaterdagmiddag. Buren reanimeerden hem nog, maar hij stierf uiteindelijk maandagmorgen in het ziekenhuis. Alles wijst op een tragisch ongeval. “Maar de precieze

Lees meer »

Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk

Gilles Dewaele gaat opnieuw de kleuren van KV Kortrijk verdedigen. Hij maakt de overstap van Standard en ondertekent bij de Kerels een contract tot juni 2027, zo is vrijdag bekendgemaakt.
The post Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »