“GFT-ophaling kan veel beter”: Alternatief24 wil Bredenaars stimuleren om vaker de gele zak te gebruiken

De collecte van GFT-afval in Bredene is tot nu geen eclatant succes. Dat is de conclusie van Alternatief24, dat de meest recente cijfers kon inkijken. “Bredene haalt vandaag goed 3 kg/inwoner op. Veel minder dan bijvoorbeeld Brugge, waar ze aan ruim 15 kg zitten. Het gemeentebestuur moet dringend werk maken van een plan, dat de inwoners stimuleert om vaker de gele zak te gebruiken”, vindt Arne Lingier.

Vlaanderen verplicht steden en gemeenten vanaf 1 januari om GFT-afval (groenten, fruit en tuinafval, mm) gescheiden op te halen. “We worden verplicht om het afval ofwel thuis te composteren of het in een gescheiden fractie aan te bieden.” Bredene kreeg uitstel van deze verplichting op voorwaarde dat het een plan kon voorleggen en garandeert dat het de absolute deadline van 1 januari ‘26 haalt. “Dat Bredene uitstel kreeg, heeft alles te maken met het feit dat de IVOO (de intercommunale voor afvalbeheer, mm) technisch nog niet klaar is.

Proefproject

Voorlopig stimuleert Bredene zijn inwoners met een proefproject, waarbij het GFT wekelijks in gele zakken wordt gecollecteerd”, gaat Arne Lingier verder. “Dat proefproject kun je bezwaarlijk een groot succes noemen. Het loopt al een jaar en amper 300 gezinnen nemen er vandaag aan deel. Dat blijkt ook uit het gemiddeld aantal kilo’s, dat op jaarbasis wordt verzameld: 3,3 kg tegenover bijvoorbeeld 15,5 kg in een centrumstad als Brugge. Oudenburg, dat samen met Bredene in het project stapte, haalde met goeie campagnes en meer verkooppunten (van de gele zakken) 45 procent per persoon meer GFT op dan Bredene.” Alternatief24 stelt daarom voor om de inspanningen op te drijven. “Op de website staat wel informatie over de inzameling, maar enkel een goeie speurneus weet die te vinden. Een extra campagne lijkt ons aangewezen. Er zijn jammer genoeg ook maar enkele private verkooppunten, waar je de gele afvalzakken kunt kopen. Het gemeentebestuur zou handelaars kunnen aanmoedigen om ze aan te bieden, want nu moet je tot het gemeentehuis om ze op te halen.”

Composteren

Lingier geeft toe dat Bredene best veel composteert. “Dat is nog altijd de beste oplossing, maar ligt moeilijk voor wie op een appartement woont of geen tuin heeft. Oostende heeft daarom in een viertal wijken compostpaviljoenen opgericht waar je op gezette tijdstippen met je GFT terechtkunt. Misschien een ideetje voor Bredene.” Bij Alternatief24 beseffen ze ook dat inwoners vaak afhaken omdat de gele plastic zakken lekken en voor geurhinder zorgen. “Bredene biedt om dit euvel op te lossen nu plastic afvalcontainers aan, waarin de gele zak bewaard kan worden. Maar er is momenteel onduidelijkheid over de leveringstermijn van die containers, die in Bredene trouwens betalend zijn. In Oudenburg worden ze gratis ter beschikking gesteld.”

“Er stond al 6 (!) keer een artikel over de GFT-ophaling in Bredene Magazine” – schepen Kelly Spillier

Lingier pleit ervoor de gele afvalzak af te zweren en over te stappen op plastic containers. “Die kunnen dan aan de deur gezet worden voor ophaling en per gewicht getarifeerd. Dan moet je geen zakken meer aankopen en zijn de problemen van geurhinder en lekken achter de rug. Heel wat gemeenten in Vlaanderen hebben al bewezen dat dit systeem werkt.” Milieuschepen Kelly Spillier is blij dat Alternatief24 met positieve voorstellen komt aandraven. “Maar ze slaan hier en daar toch de bal mis. Dat wij niet voldoende gecommuniceerd zouden hebben over de GFT-ophaling, klopt gewoon niet. In de laatste 8 Bredene Magazines stond 6 keer een artikel over de gele zak. Wij hebben bij aanvang in elke brievenbus ook een gratis gele zak en een infobrochure gedeponeerd.” Spillier wijst er verder op dat Bredene een van de beste leerlingen in de regio is qua restafval. “We zitten vandaag al onder ons streefcijfer, maar willen natuurlijk nog beter doen. En dat in Oostende compostpaviljoenen werden gezet, heeft alles te maken met het feit dat er daar geen GFT-collecte gebeurt. Dat de plastic containers nog niet geleverd werden, is dan weer omdat de IVOO die in groep aankocht en wij op hen moesten wachten. Normaal zouden de containers deze week toekomen.

Alle fracties

Tot slot nog dit: Alternatief24 pleit voor getarifeerde ophaling van het GFT-afval, waardoor de gele zak overbodig zou worden. Lijkt een goed idee, maar weet dan dat alle fracties (dus ook het restafval en pmd) dan op die manier verrekend zullen worden.”

The post “GFT-ophaling kan veel beter”: Alternatief24 wil Bredenaars stimuleren om vaker de gele zak te gebruiken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners reageren geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »