Erfgoedweekend in het Ieperse Merghelynck Museum met ‘Binnenpretjes. Vermaak en vertier in de pruikentijd.’

Kom dit weekend langs bij het Merghelynck Museum in Ieper voor een duik in de betoverende wereld van de 18de eeuwse feestvreugde. Het Erfgoedweekend op 19, 20 en 21 april staat helemaal in het teken van ‘Binnenpretjes. Vermaak en vertier in de pruikentijd’. En het wordt een historisch spektakel om nooit te vergeten.

Dompel jezelf onder in de prachtige ambiance van het Merghelynck Museum, dat dit jaar maar liefst 250 kaarsjes mag uitblazen. En wat is een betere manier om deze mijlpaal te vieren dan met een sprankelend feest dat rechtstreeks uit de 18de eeuw lijkt te komen?

Tijdens je bezoek aan het museum ontdek je hoe het er destijds aan toe ging in dit magnifieke huis. Van dansen in het grote salon op de klanken van de muziekkamer, tot smullen van een vorstelijk feestmaal in de eetkamer. En vergeet vooral niet een kijkje te nemen in de rookkamer, waar zowel mevrouw als meneer Merghelynck genieten van een welverdiend momentje met hun geliefde tabak.

Maar er is meer. In de expo ‘Binnenpretjes’ maak je kennis met een scala aan feestelijke tradities en bijzondere objecten die de pruikentijd zo uniek maken. Van de dinette waar nieuwe smaken worden geproefd, tot het privésalon waar een fanatiek potje backgammon wordt gespeeld. Er valt van alles te ontdekken en te beleven.

Merghelynck in een oogopslag

Al negen jaar is het Voorlopig Bewind een vaste waarde binnen het Yper Museum. Deze groep bestaat uit jongeren van het secundair onderwijs. In september gingen ze het schooljaar in met ‘groep blauw’ van de OKAN-klas in de Heilige Familie van Ieper. Deze veertien leerlingen staan al het verst in de kennis van het Nederlands en sluiten in de loop van volgend schooljaar aan bij het regulier onderwijs. Dit schooljaar werkt het Voorlopig Bewind rond het Merghelynck Museum, dat ook onder het beheer van team Yper Museum valt.

Samen met beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe en de steun van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, maakten de enthousiaste jongeren een one-shot film: ‘Merghelynck in een oogopslag’. Dat is een film waarbij alles in één camerabeweging is gemaakt. Achteraf wordt er dus niet geknipt of geplakt met stukjes film. Een grote uitdaging, want alle schakels moeten kloppen, zo niet valt het geheel in duigen. De leerlingen kozen elk hun favoriete kamer uit in het museum en verrassen de kijker met hun unieke verhaal. Laat je in één vloeiende beweging meevoeren door de verschillende kamers in het Merghelynck Museum en maak kennis met de Bewinders. “In de 18de eeuw ligt de focus op plezier. En dat is ook wat deze nieuwe Ieperlingen hadden, toen ze voor de camera van Sven Verhaeghe stonden: plezier. Ik hoop dat ze in hun nieuwe thuisstad nog veel binnenpretjes mogen beleven”, aldus schepen van Museum Dimitry Soenen.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van vrijdag 19 april tot en met zondag 21 april. Op vrijdagavond is er een nocturneopening van 19 uur tot 21 uur en op zaterdag en zondag is het museum geopend van 10 uur tot 17 uur. De film is doorlopend te zien in het Koetshuis van het museum. Gratis toegang, mits reserveren.

Meer informatie vind je op www.merghelynckmuseum.be.

The post Erfgoedweekend in het Ieperse Merghelynck Museum met ‘Binnenpretjes. Vermaak en vertier in de pruikentijd.’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »

Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Helft Zwitsers ziet Eurovisiesongfestival daar niet zitten

Bijna de helft van de Zwitsers ziet het niet zitten dat hun land komend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat blijkt volgens de krant ‘Blick’ uit een peiling onder 25.000 mensen. Zwitserland is komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie, omdat het land dit jaar heeft gewonnen.

Lees meer »