Molenaar Benoît Delaere (42) eert Alfred Ronse in nieuw boek: “Hij geldt als de beschermheer van molens”

Begin mei komt een boek op de markt waarin de inspanningen worden beschreven van gewezen burgemeester Alfred Ronse als eerste moderne molinoloog. Auteur is Benoît Delaere, molenaar van Gistel.

Alfred Ronse (1876-1962) doet in Gistel een luid belletje rinkelen. Behalve burgemeester, provincieraadsvoorzitter en kasteelheer was hij ook molinoloog en molenliefhebber. Tijd om dat stukje geschiedenis te belichten, dacht ook Benoît Delaere. “De familie Bouckaert, de kleinkinderen van Alfred Ronse, bracht twee jaar terug een tweedelig familieboek uit in het Frans dat teruggaat tot in de middeleeuwen. Alfred Ronse en kasteel Ter Waere komen daarin uitgebreid aan bod. Ik mocht een stuk van hun boek gebruiken, vertalen en er inhoud aan toevoegen. Een eerbetoon aan de molens in Gistel en die in het algemeen”, zegt Benoît. “Langs moeders zijde was de familie betrokken bij het historische Molendorp in Bredene in de achttiende eeuw, een industriële site avant la lettre waar op grote schaal hout werd gezaagd. Algemeen toonde Alfred ook grote interesse in het landbouwleven en stichtte bijvoorbeeld ook de Gistelse werkhuizen die voor heel wat tewerkstelling zorgden.

Hij wou per se bewijzen dat de rol van de molen in de twintigste eeuw niet uitgespeeld was. Hij schreef boeken, richtte verenigingen op en trachtte nieuwe molensystemen toe te passen. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog speelde hij ook een belangrijke rol in het redden van verschillende bouwwerken. Zo kocht hij de bekende Gistelse Oostmolen in 1907 en bouwde hij de Meerlaenmolen in 1933 bij Ter Waere.”

Tegen afbraak

Die eerste liet Ronse beschermen in1942, de tweede was de eerste in zijn soort die elektriciteit kon opwekken.

“Kortom: Ronse gold als een van de eerste molinologen en beschermer van molens. Door de opkomst van machines en motoren – die sneller en handiger konden werken – werden nogal wat molens afgebroken. Maar daar trachtte hij dus een stokje voor te steken.”

“Het is de eerste keer dat er over Ronse een boek uitkomt dat focust op zijn molenliefde”

“Weinig bekend is dat Ronse in het Gistelse Nieuwland een molen wou bouwen om er water weg te pompen. Daarover bestaat ruime briefwisseling met Nederlanders. De plannen waren in 1939 voorhanden, maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, gingen die niet door. Zoals bekend staat in Nieuwland nu een pompgemaal, maar dat had dus een windmolen moeten of kunnen zijn. Ronse moest na WOII erkennen dat molens hun beste tijd hadden gekend. Maar uit nota’s blijkt dat hij al snel de toeristische meerwaarde van de bouwwerken inzag. Kijk naar de Oostmolen nu: je hebt er horecazaak Molenhoeve, een wielermuseum en we stellen de molen vaak open voor publiek.”

“Als je in het Nederlandse molenmilieu de naam van Alfred Ronse laat vallen, weten ze meteen over wie het gaat. Daarom breng ik dit huldeboek uit: Ronse was een zeer belangrijk figuur. Oudere Gistelnaars zullen zijn naam kennen, bij jongeren mensen is dat wat minder. En er is over zijn molenkennis en -inspanningen nooit een volwaardige publicatie verschenen”, onderstreept Benoît.

Molens koesteren

“Tegelijk zet dit boek ook de twee Gistelse molens in de kijker. Beide kennen een lange en moeilijke geschiedenis. We moeten ze koesteren. De Meerlaenmolen was in die tijd bijna het enige uitgewerkte experiment om met windkracht elektriciteit op te wekken. Vandaag staat windenergie volop in de belangstelling.”

Voor Benoît Delaere zelf is het boek eveneens een uiting van z’n passie. “Mijn ouderlijk huis ligt langs de Brugsebaan, niet ver van de Meerlaenmolen, en ik tekende al molens in de kleuterklas. Opa knutselde er zelfs eentje in elkaar toen ik 6 jaar was. Toen ik 10 of 11 jaar was, ging ik bij Jules Vanhevel in de leer, de vorige molenaar. Ik ben er nu dus al zo’n dertig jaar mee bezig. Intussen zijn we met een team van acht gediplomeerde molenaars die de lokale traditie voortzetten.”

Vooraf intekenen op het boek kan tot 5 mei aan 16 euro via [email protected], de release komt er op 18 mei. De opbrengst gaat naar Gistelse molenwerking. Op zaterdag 27 april vindt het avonddraaien op de Oostmolen plaats, vanaf 18 uur met drank en oesters. Op 28 april doet de Oostmolen mee aan de Vlaamse Molendag van 10 tot 18 uur.

The post Molenaar Benoît Delaere (42) eert Alfred Ronse in nieuw boek: “Hij geldt als de beschermheer van molens” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.
The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? appeared first

Lees meer »

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaar­begin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Pluspunt voor de consument: de koopjesperiode belooft maandag meteen met stevige kortingen van start te gaan.

Lees meer »

Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357

Vanaf 19 augustus starten ingrijpende wegwerkzaamheden op de N357 tussen Wielsbeke en Oostrozebeke. Niet alleen worden er rioleringswerken uitgevoerd, de weg wordt ook voorzien van veilige fietspaden. Op een infomarkt konden geïnteresseerden bij de diverse diensten uitleg bekomen.
The post Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »