Kortrijks zonnepanelenbedrijf failliet: tientallen klanten zijn centen wellicht kwijt, ook hoevewinkel ‘t Dunehof uit Nieuwpoort bij gedupeerden

De faillietverklaring van Eltex, een zonnepanelenbedrijf gevestigd in Kortrijk en actief in Spanje en Italië, heeft niet alleen geleid tot het verlies van 35 banen, maar heeft ook tientallen klanten in onzekerheid achtergelaten, waarvan velen vrezen dat ze hun voorschotten op de installaties zullen verliezen. Amedée Sesier en Steffi Nowé, zaakvoerders van hoevewinkel ’t Dunehof uit Nieuwpoort, behoren tot de gedupeerden.

Het nieuws van het faillissement kwam vorige week als een klap voor klanten die al forse voorschotten hadden betaald aan Eltex, dat gespecialiseerd was in zonnepanelen, batterijen en warmtepompen. Voor velen van hen lijkt de kans klein dat hun bestellingen nog worden geleverd of voltooid. Steffi Nowé (31), zaakvoerster van hoevewinkel ’t Dunehof, vertelt over haar teleurstellende ervaring: “Via via kwamen we in contact met dat bedrijf, een vriendelijke verkoopster kwam bij ons thuis langs. Op 12 december vorig jaar bestelden we 36 zonnepanelen met bijhorende batterijen. Die dienden voor zowel onze privé-woonst als ons akkerbouwbedrijf. Op 13 februari van dit jaar betaalden we een voorschot van 13.000 euro, dat was de helft van het totale bedrag. We gingen een lening van 31.000 euro, rente inbegrepen, aan via dat bedrijf. Daarna verliep het contact niet meer zo vlot, we moesten vaak aandringen.”

Installatie

“In de week van 18 maart of die van 25 maart zou de firma de zonnepanelen plaatsen. Omdat we op 25 maart niemand zagen en mijn telefoon onbeantwoord bleef, contacteerde ik een advocaat. Ik ben zelfs tot in Kortrijk gereden, maar de bureaus waren er toen al leeg. Op dinsdag 26 maart deed ik aangifte bij de politie Westkust, op aanraden van onze advocaat. Daar konden ze echter niets doen en er werd dus ook geen proces-verbaal opgemaakt. Het enige wat we nu nog kunnen doen is verhaal halen bij de curator. Intussen moeten we noodgedwongen een lening afbetalen voor een product dat niet is geleverd”, aldus Steffi.

Woede

De situatie heeft geleid tot verontwaardiging en woede bij de gedupeerde klanten, die nu vrezen dat ze hun zuurverdiende geld zijn kwijtgeraakt aan wat zij beschouwen als een oplichtingspraktijk. Ze wijzen erop dat Eltex al in slechte financiële papieren zat op het moment van de aankoop en dat het bedrijf klanten bleef aantrekken zonder hen op de hoogte te stellen van de risico’s. Een honderdtal gedupeerden heeft zich al verenigd in een besloten Facebookgroep, waar ze hun ervaringen delen en mogelijk gezamenlijke acties bespreken om compensatie te eisen. Curator Geert Soetaert van DSD Advocaten in Kortrijk is belast met het onderzoek naar de financiële situatie van Eltex en zal proberen de schulden af te wikkelen. Hoewel de omvang van de financiële put nog onduidelijk is, lijkt de kans op volledige compensatie voor de gedupeerde klanten klein.

Waarschuwing

Het nieuws van het faillissement heeft de nodige opschudding veroorzaakt in de zonne-energiesector en dient als een waarschuwing voor consumenten om voorzichtig te zijn bij het doen van vooruitbetalingen en om de financiële gezondheid van bedrijven te onderzoeken voordat ze met hen in zee gaan. Ondanks de tegenslagen in de sector bieden enkele ondernemers en professionals mogelijke oplossingen en steun aan de getroffen klanten, in de hoop de schade te beperken en het vertrouwen in de sector te herstellen. Noch zaakvoerder Salajé Ebrit, noch Chloë Pottez, verkoopster bij de firma, waren bereikbaar voor commentaar.

The post Kortrijks zonnepanelenbedrijf failliet: tientallen klanten zijn centen wellicht kwijt, ook hoevewinkel ‘t Dunehof uit Nieuwpoort bij gedupeerden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mama Ingeborg over nieuw pad van zoon Robin Keyaert: “Je hebt geen leven als je de ochtendshow doet”

Vrijdagochtend maken DJ’s Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert voor de allerlaatste keer de luisteraars van MNM wakker. Na drie jaar ‘Kawtar & Keyaert’ neemt het duo afscheid van het ochtendblok. “Het is een voorrecht geweest en iets wat ik voor altijd zal koesteren”, klinkt het bij de zoon van Ingeborg. Zijn mama ziet alvast een mogelijk pad voor hem: “Ik

Lees meer »

Waterplezier op en langs de Leie voor het hele gezin

Op zondag 30 juni vindt Leieleute plaats aan de Lauwebrug in Wevelgem. Je beleeft er een fijne zomerdag met tal van leuke (gezins)activiteiten op en langs de Leie. Vanaf 9.30 uur is het mogelijk om te starten met een kajak-, sup- of pedalotocht richting Menen. Vanaf 11 uur zijn er doorlopend gratis kinderactiviteiten zoals een
The post Waterplezier op

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet”

De politie van Oostende blikt zeer tevreden terug op twee Rammstein concerten dat ook vrijdag 47.500 bezoekers verwelkomde. Met kleine bijsturingen in de signalisatie, verliep het verkeer nog vlotter dan tijdens de eerste dag.
The post Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »