“Iedereen vindt het spijtig dat ik stop”: Sofie (89) organiseert haar allerlaatste miniatuurfestival in Nieuwpoort

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort heeft voor de laatste keer het internationaal miniaturenfestival plaatsgevonden. Organisatrice Sofie Gonnissen is bijna negentig jaar en houdt het voor bekeken. “Iedereen vindt het spijtig dat ik stop.” Maar niemand staat klaar om over te nemen.

Van piepkleine vaasjes tot gedetailleerde replica’s van historische gebouwen zoals het oorspronkelijke tramhuis in Westende en zelfs de majestueuze Taj Mahal: alles was er te zien, in miniatuurvorm. Dit jaar presenteerden 41 exposanten hun bouwwerkjes. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 14 tot 88 jaar. Ze kwamen vanuit alle hoeken van België en zelfs enkelen uit Nederland, Engeland en Frankrijk.

Tijd voor verandering

Voor Sofie Gonnissen, de drijvende kracht achter dit evenement, was deze editie een bijzonder moment. “Ik doe dit al dertig jaar”, zegt ze met een glimlach. “Vroeger was het om de twee jaar. Sinds de corona elk jaar. Dus tel maar, hè. Ik geloof dat het de zestiende of zeventiende keer is.” Maar nu, op haar negentigste, voelt ze dat de tijd rijp is voor verandering. “Ik persoonlijk hou ermee op, ja. Misschien doet iemand het verder, maar daar komt zoveel bij kijken. De mensen durven dat moeilijk aan.”

Waarom Sofie stopt? “Ouderdom”, is het eenvoudige antwoord. “Ik begin aan een vierde leven. Ja, maar dan weet ik nog niet wat er gaat komen. Als het nieuw is, weet je dat niet. Ik wacht af. Ik heb vertrouwen.”

Voor velen in Nieuwpoort is Sofies naam synoniem geworden met haar winkel op het Marktplein, gevuld met haar prachtige miniaturen. Maar zelfs deze iconische locatie zal binnenkort verdwijnen. “Ja, die winkel is gesloten”, zegt Sofie met een vleugje weemoed. “Ik huur dat pand nog vijftien dagen. De eigenaar moet de gevel houden, maar de rest wordt afgebroken.”

Terugkerend naar de expo in de kerk, benadrukte Sofie de groei van het festival door de jaren heen. “Eenenveertig exposanten dit jaar. Dat is meer dan verleden jaar. Er zijn vier nieuwe bij. Iedereen vindt het spijtig dat ik stop.”

Kasteel van Namen

Naar welk kunstwerk kijkt ze met de meeste trots? “Ik heb meerdere kastelen gemaakt, maar het Kasteel van Namen steekt er echt bovenuit. Ik heb er twee jaar aan gewerkt, en het was een waar kunstwerk. Het had maar liefst acht badkamers en talloze kamers, inclusief een salon en een tuin. Ik heb elk detail nagebootst. Het is nu afgeleverd en te bewonderen in Namen.”

The post “Iedereen vindt het spijtig dat ik stop”: Sofie (89) organiseert haar allerlaatste miniatuurfestival in Nieuwpoort is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE FORMULE 1. Leclerc en Piastri strijden om de zege, Verstappen op weg om schade te beperken

De Formule 1 zomerstop is achter de rug en na Zandvoort trekken de F1-piloten dit weekend naar het Italiaanse Monza, de thuishaven van Ferrari. Vorige week was Lando Norris (McLaren) duidelijk sneller dan drievoudig wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull) en ook dit weekend pakte de Brit uit in de kwalificaties met een nieuwe pole-positie. Verstappen begint pas vanaf positie 7.

Lees meer »

In het spoor van vader Daniël

Voor het eerst is het bij Matthias Vanhessche echt menens. De zoon van politieke gigant (36 jaar lokale politiek) en oud-burgemeester Daniël Vanhessche staat op plaats tien bij de verruimingslijst van CD&V+. Is er een nieuwe politieke spelverdeler in de maak?
The post In het spoor van vader Daniël appeared first on KW.be.

Lees meer »

Richtlijn voor hoge bloeddruk bij risicopatiënten wordt strenger

De Europese vereniging van cardiologen komt met een nieuwe richtlijn voor hoge bloeddruk bij risicopatiënten. Nu beschouwen artsen een bloeddruk van 140 over 90 te hoog, maar bij patiënten met diabetes, overgewicht of mensen die een hartziekte hebben wordt de drempelwaarde om met medicatie te starten verlaagd naar 130 over 80.

Lees meer »

Is dit de oudste poes van het land? Isabelle uit Herzele is 24 jaar en zeven maanden oud: “Ze krijgt elke dag voorgesneden rosbief”

Met 24 jaar en zeven maanden op de teller is Isabelle waarschijnlijk oudste kat van België. Het dier komt uit het Gentse dierenasiel en vond een gouden mandje in het Oost-Vlaamse Herzele. “Toen ik jong was wou ik eigenlijk vijf kinderen”, zegt haar baasje Ann Gevens (58). “Door omstandigheden is dat er nooit van gekomen. Voor mij is dit mijn

Lees meer »

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk lanceert app om voor maximale participatie te gaan: “Willen minstens tien ideeën uitvoeren”

De aftrap van de campagne richting 13 oktober is gegeven. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) gaat de komende weken op pad om te horen van de Kortrijkzanen wat er moet veranderen in hun straat of buurt. Het is natuurlijk onmogelijk om alle 80.000 Kortrijkzanen te pakken te krijgen. Daarom lanceert TBSK een app waarmee elke Kortrijkzaan binnen de minuut zijn

Lees meer »

Gordel lokt 28.000 mensen naar de Vlaamse Rand

Ongeveer 28.000 bezoekers zijn afgezakt naar de Vlaamse Rand voor een zonnige 43e editie van de Gordel. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 26.000 Gordelaars geteld werden, zo meldt het kabinet van Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts. "Het was een dag vol sport- en natuurbeleving, maar ook een evenement met een boodschap: de

Lees meer »

Zita Gheysens gaat voor sprintcarrière op de piste

Zita Gheysens slaat een andere weg in. De zeventienjarige juniore zal niet meer op de weg te zien zijn, des te meer op de piste. De Izegemse gaat zich voortaan focussen op de sprintnummers: keirin, (team)sprint en kilometer.
The post Zita Gheysens gaat voor sprintcarrière op de piste appeared first on KW.be.

Lees meer »