Help de bijen: haalde jij al gratis zakjes bloemzaad?

De Nederlandse stichting The Pollinators zet zich met de campagne ‘Voer de Bij Bij’ sinds 2016 in voor het welzijn van bestuivende insecten en het bevorderen van biodiversiteit. Ook Vlaanderen helpt dit voorjaar mee om voedselbanken voor bijen op te richten. En daar kan iedereen een zaadje toe bijdragen.

Het belang van bijen voor het in stand houden van de biodiversiteit in onze natuur valt niet te onderschatten. Bijen zorgen, samen met nog een groot aantal andere insecten, voor de bevruchting van planten. Maar de bijenpopulatie komt steeds meer onder druk te staan als gevolg van warmere temperaturen tijdens het vroege voorjaar en de betegeling van tuinen.

Inheems bloemzaad

Om die druk enigszins te verlagen, verdelen The Pollinators elk voorjaar 20.000 gratis zakjes inheems bloemzaad waarmee mensen in hun omgeving een bloementuin kunnen creëren, waar bijen stuifmeel en nectar vinden. De zakjes kunnen nog tot 22 april opgehaald worden bij een ‘Voedselbank voor Bijen’ in je buurt, te vinden op de online kaart op de website. Er zijn afhaalpunten verspreid over de hele provincie. Maandag 22 april wordt – in Nederland – uitgeroepen tot Nationale Zaaidag, dag waarop de zaadjes massaal uitgestrooid kunnen worden.

Ook de Brugse Julie Sabbe (28) neemt deel aan het initiatief. “Mijn mama gaf het me als klein meisje al mee om aandacht en respect te hebben voor het milieu en de natuur. En daar probeer ik tot op vandaag op mijn manier een steentje toe bij te dragen. Ik ben veganist, vermijd het gebruik van plastic, verplaats me zo veel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer en post regelmatig iets op Instagram over duurzame mode. Als ‘sabsjul’ deel ik op Instagram graag tips om je goed te kleden met tweedehands kledij of kleine, duurzame merken. Het zijn op zich allemaal kleine stappen, en het lukt me niet altijd om consequent te zijn, maar ik vind het belangrijk om te doen wat in mijn mogelijkheden ligt.”

Lage drempel

Ook de ‘Voer de Bij Bij’-campagne sprak Julie meteen aan. “Zeker ook omdat de drempel om eraan mee te doen heel laag ligt. Want velen denken nog altijd dat een duurzame levensstijl lastig of duur is. Maar dat klopt niet. Door in ons dagelijks leven kleine aanpassingen te maken, kunnen we al veel bereiken.”

Info: www.voerdebijbij.be

The post Help de bijen: haalde jij al gratis zakjes bloemzaad? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biden: Netanyahu doet onvoldoende om deal rond te krijgen – 86.000 prikken gezet tegen polio op eerste dag vaccinatiecampagne Gaza

Een deal over het vrijlaten van Israëlische gijzelaars door Hamas is volgens de Amerikaanse president Joe Biden “erg dichtbij”. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou echter niet genoeg doen om de deal rond te krijgen, zegt Biden maandag. Washington werkt aan een alles-of-nietsakkoord voor Israël en Hamas om tot een wapenbestand en de vrijlating van de gijzelaars in Gaza te

Lees meer »

Stefanie (28) neemt bekende winkel Lolotte over in Oostends stadscentrum

Begin september opende Stefanie Van Ryssel de conceptstore Lolotte in de Christinastraat. Ze nam de bestaande winkel over van de vorige zaakvoerster. Ondernemen zit haar in het bloed, want haar ouders baten al jaren de bekende feestzaal Ten Stuyver uit in Oostende. “We zouden het jammer vinden moest zo’n vaste waarde zijn verdwenen”, motiveert Stefanie haar beslissing om de zaak

Lees meer »

Open Monumentendag met thema ‘En Route’ in Ieper: “Op tocht langs grote banen, kleine paadjes, spoorwegen en rivieren”

Op zondag 8 september is het opnieuw Open Monumentendag in Ieper. “Met het thema ‘En Route!’ trekken we op tocht langs grote banen, kleine paadjes, spoorwegen en rivieren om stil te staan bij de monumenten en verhalen onderweg. We vieren hoe mensen en ideeën altijd in beweging zijn geweest”, klinkt het bij CO7.
The post Open Monumentendag met thema

Lees meer »

Economisch Huis: “Leegstand winkelpanden in Oostende blijft dalen”

De leegstand van de Oostendse handelspanden blijft dalen. Zo blijkt uit de meest recente tellingen van het Economisch Huis Oostende, uitgevoerd begin september. Met een totaal van 1.958 handelspanden in de stad zijn er momenteel 181 panden leegstaand, waarvan 17 in verbouwing zijn. “Dit brengt de leegstandsratio in de stad op slechts 9,24 procent”, luidt het.
The post Economisch

Lees meer »

“100 keer 100”: lange hitteperiode met 100 dagen van 100 graden Fahrenheit in Phoenix eist zware tol

Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona, gaat gebukt onder een extreem lange hitteperiode. De stad zit inmiddels aan 100 dagen waarbij het kwik minstens tot 100 graden Fahrenheit (37,8 graden Celsius) klom. In de schaduw, welteverstaan. Het vorige ‘record’ dateerde uit 1993 met 76 dagen en is inmiddels dus al even verbroken. Het aantal hittegerelateerde doden stijgt pijlsnel.

Lees meer »

“Ik doe iets volledig of ik doe het niet”: wie is zevenvoudig gouden amazone Michèle George (50)?

7 keer goud en 1 keer zilver over een periode van 4 olympiades: amazone Michèle George (50) is de beste Belgische vrouwelijke paralympiër aller tijden en evenaart het record van rolstoelatleet Paul van Winkel. Maar wie is de West-Vlaamse George eigenlijk, de meest ervaren atlete van Team Belgium die pas sinds 2008 meedoet in G-competities? “Op een paard zagen de

Lees meer »