Feestelijke opening “De Campus”: De ontharde Deken Jonckheerestraat wordt ontmoetingsplaats

In 2018 werd het masterplan Wevelgem opgemaakt, met als doel een levendig en aangenaam centrum te ontwikkelen. Ook de grondige make-over van de Deken Jonckheerestraat tot een verkeersvrije campussite maakte deel uit van dit masterplan. Dit weekend worden de toeters en bellen boven gehaald, het officiële lintje zal vrijdagavond door minister Crevits doorgeknipt worden.

In 2021 werden de eerste krijtlijnen geschetst om de Deken Jonckheerestraat te transformeren naar een ontharde Campus. Met de aanwezigheid van school SPWe basis, het Sint-Pauluscollege, woonzorgcentrum Elkerlyc, De Koer met jeugdclub Ten Goudberge en de vele jeugdbewegingslokalen, het Sociaal Huis en de assistentiewoningen Ter Meersch was er nood aan een veilige en aantrekkelijke leefomgeving. Een groene omgeving, waar de schotten tussen de verschillende entiteiten zouden weggehaald worden en een fietsveilige corridor naar het centrum kon gemaakt worden.

Ontharding

De gemeente diende samen met Leiedal het voorstel tot ontharding in. “Het plan werd door de Vlaamse regering in die mate gewaardeerd dat het een subsidie van 250.000 euro toekende voor de ontharding”, aldus burgemeester Jan Seynhaeve. “Het diende wel binnen de drie jaar gerealiseerd te worden. De jury die de voorstellen toen beoordeelde vond dit plan trouwens het beste van de ingediende projecten. In november 2022 gingen de omgevings- en wegenwerken dan van start. Het was al bij aanvang duidelijk dat dit niet enkel een verhaal van ontharding zou worden, maar dat we waar mogelijk ook zouden kiezen voor duurzame en klimaatvriendelijke ingrepen. Zoals een BEO-veld en wadi’s.”

Feest op alle fronten

Het resultaat mag gezien worden. Een open Campus die multifunctioneel inzetbaar is. Er kan gespeeld en gesport worden maar evenzeer is het een plaats voor evenementen, de activiteiten van de jeugdbewegingen en scholen. Het werd een groene omgeving waar ontmoeten centraal staat. En dat wordt dit weekend uitgebreid gevierd.

“Je krijgt ook een plannetje om zelf op verkenning te gaan in De Campus”

Op vrijdagnamiddag 19 april worden de leerlingen van SPWe basis en het Sint-Pauluscollege getrakteerd op een verrassend namiddagprogramma. Om 18 uur volgt dan de officiële opening voor de buurtbewoners die de voorbije maanden hinder ondervonden van de werken, maar ook voor de vele betrokken partners. Minister Crevits, vice-minister-president, zal hierbij aanwezig zijn. Het project kreeg ook buiten Wevelgem veel aandacht en werd zodoende voor andere besturen een bron van inspiratie. Wevelgem won met “De Campus” in 2023 de prijs Wivina Demeester voor dit project. De jury prees het gemeentebestuur voor haar inzet op onder meer hergebruik en herbestemming en het ontwikkelen van duurzame relaties met de belanghebbenden.

Geen Groene Koer

Het feest gaat verder op zaterdagnamiddag. Van 14 tot 17 uur worden alle Wevelgemnaren uitgenodigd om De Campus te komen verkennen. “In het Sociaal Huis krijgen bezoekers een unieke kans om zonder formele afspraak informatie te krijgen over de dienstverlening”, vervolgt burgemeester Seynhaeve. “Je krijgt ook een plannetje om zelf op verkenning te gaan in De Campus. Dat plannetje geeft extra uitleg over de verschillende nieuwe elementen in De Campus en het geeft ook extra aandacht aan andere bijzonderheden en ontwikkelingen in de buurt.”

Enkel positief nieuws dus, en toch klinkt er ook een kritische stem vanuit de vertegenwoordigers op de koer. “Het leeft hier wel dat de Koer niet onthard wordt”, aldus Hanne Callewaert van JC Ten Goudberge. “In tegenstelling tot wat oorspronkelijk werd verteld. De koer blijft één grote oppervlakte asfalt. De koer wil ook deel uitmaken van de Groene Campus, daarom legt Simon Verschelde vrijdag een geveltuin aan bij het jeugdhuis. Sowieso blijven we de Groene Campus een prachtig project vinden. Na het officiële gedeelte op vrijdag kan je in de JC genieten van lokaal talent in het kader van ‘lokale helden’. West-Vlaamse Hiphop van Wevelgemse bodem komt van ‘Duve’ en ‘House of Cards’.”

The post Feestelijke opening “De Campus”: De ontharde Deken Jonckheerestraat wordt ontmoetingsplaats is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Na crisis door verslavende pijnstiller in VS: familie van bedrijf achter OxyContin krijgt geen immuniteit tegen toekomstige rechtszaken

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zich uitgesproken tegen een schikking waarbij de Sackler-familie, bekend van het bedrijf Purdue Pharma, miljarden dollars zou betalen aan slachtoffers van de Amerikaanse opiatencrisis. In die controversiële overeenkomst stond ook dat de schikking de familie zou beschermen tegen toekomstige rechtszaken. Purdue Pharma, de producent van de verslavende pijnstiller OxyContin, kreeg nu al meer dan 3.000 rechtszaken

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »

21 West-Vlamingen, waarvan 8 nieuwkomers, leggen eed af voor Vlaams Parlement, Jeremie Vaneeckhout doet het … zonder snor

124 leden van het Vlaams Parlement legden gisteren de eed af voor de komende vijf jaar. Eerst moest er in een plenaire vergadering beslist worden of het verkiezingsresultaat in Brussel geldig was. De meerderheid besliste dat er geen hertelling moet komen. Na die stemming konden de parlementsleden hun eed afleggen. Dat deden ook 21 West-Vlamingen, waaronder 8 nieuwkomers.
The

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »