Zes West-Vlaamse gemeenten en Dieter Coppens tekenen Bye Bye Gazon-charter

Woensdagmorgen werd het West-Vlaamse luik van de Bye Bye Gazon-campagne in Zwevegem afgetrapt. Dieter Coppens, ambassadeur van de actie, ondertekende samen met zes gemeenten het charter.

Bedoeling is om van jouw gazon een bio divers paradijs te maken en zo bij te dragen aan een hittebestendiger klimaat. “Het geregeld bespuiten, bekalken, bemesten, verticuteren en maaien van een gazon zorgt ervoor dat er alleen nog maar gras groeit. Hierdoor kunnen insecten zoals bijen en vlinders geen bloemen meer vinden. Dit is problematisch, aangezien deze insecten zorgen voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven. De hoeveelheid insecten is de afgelopen tien jaar enorm afgenomen door verschillende factoren. Gelukkig kunnen we deze diertjes makkelijk helpen door een stukje gazon terug te geven aan de natuur. Bijvoorbeeld door één vierkante meter niet meer te maaien… Beeld je in: minder maaien, meer tijd voor een aperitief en af en toe vliegt er een vlinder voorbij!”, vertelde Dieter Coppens, met een knipoog.

Natuur gaat achteruit

Wetenschappers trekken aan de alarmbel want de natuur gaat in snel tempo achteruit. “Veel mensen maken zich hierover zorgen, maar weten niet hoe ze kunnen helpen. Je kan een verschil maken door gewoonweg lui te zijn. Denk aan het minder maaien van je gazon of berm. Kies een stukje tuin uit van minstens 1m² en maai het slechts twee keer per jaar, een keer eind juni en een keer september. Voer maaisel af en vul jouw aantal vierkante meters wildere tuin in op de website byebyegazon.be en maak kans op een leuke prijs. Simpel, toch?”, legt Dieter Coppens uit.

Volgens Els Beeckx, campagnecoördinator van ByeByeGazon, wil men dit jaar dat alle Vlaamse steden en gemeenten meedoen met de campagne. In West-Vlaanderen zijn er zes deelnemende gemeenten: Brugge, Veurne, Wevelgem, Avelgem, Deerlijk en Zwevegem.

Dieter Coppens zei positief verrast te zijn van hoe men het in Zwevegem aanpakte. Hij dankte ook de mensen van de groendienst voor hun inzet. (Geert Vanhessche)

The post Zes West-Vlaamse gemeenten en Dieter Coppens tekenen Bye Bye Gazon-charter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

Frankrijk? Et alors…?Durven we niet meer zeggen, hoor

Frankrijk dus. Maandag om 18 uur. Dan spelen de Rode Duivels hun 1/8ste finale op het EK. Als tweede in groep E. Teleurstellend tweede, toch? Nu wacht dus de wereldkampioen van 2018 – weet u nog hoe ze ons toen in de halve finale koud uitschakelden, die goal van Umtiti? Karl Vannieuwkerke liet zich laatst
The post Frankrijk? Et

Lees meer »

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Orban vraagt Zelenski om na te denken over snel staakt-het-vuren, Oekraïense president wijst op “rechtvaardige vrede”

Viktor Orban heeft tijdens zijn bezoek aan Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd na te denken over een snel staakt-het-vuren dat de vredesbesprekingen zou kunnen versnellen. Dat heeft hij gezegd tijdens een gezamenlijk persmoment. Orban trok dinsdag naar Kiev om het met Zelenski te hebben over vrede tussen Oekraïne en Rusland, maar ook over actuele kwesties in de betrekkingen

Lees meer »